arch/ive/ief (2000 - 2005)

150.000 betogen tegen het politie geweld in Italië
by han Wednesday July 25, 2001 at 01:53 AM
han@sknet.be

Vandaag (dinsdag 24.07.01) betoogden meer dan 150.000 mensen in Italië tegen het politie geweld dat plaats vond tijden de G8.

Tijdens de week van acties tegen de G8 zijn Genua meer dan 300.000 mensen op straat gekomen: Voor open grenzen (voor vluchtelingen), tegen het kapitalisme, voor de kwijtschelding van de schulden van de derde wereld, voor het milieu, …..
Voor Berlusconi en de leiders van G8 (aangevuld met Verhofstad die er Europa vertegenwoordigde) was dit een politieke nederlaag van formaat.
Om die Nederlaag kracht bij te zetten gingen de Italiaanse politie diensten over tot een regelrechte oorlog tegen de antiglobalisten, daarin politiek gesteund door de leiders van G8 en de Belgische Premier Verhofstad.
De Italiaanse regering schrikte er niet voor terug om tientallen zo niet honderden politie provocateurs aan het werk te zetten die de betogingen moesten doen ontaarden in regelrechte veldslagen, plunder festijnen en vandalen festivals, ze werden daarin bijgestaan door het zogenaamde Black Block.
De politie deed er alles aan om elke betoging, elk actie te laten ontaarden in een regelrechte veldslag. Het resultaat van deze tactiek is een dode en 500 gewonden waarvan er nog steeds een aantal in een kritieke situatie verkeren.
De bedoeling was duidelijk, de beweging die inhoudelijk een radicaal antikapitalistische karakter heeft discrediteren en het zwijgen opleggen.

Dat dit niet gelukt is werd vandaag eens te meer bewezen. In Italie betoogden vandaag meer dan 150.000 mensen tegen het politie geweld in verschillende Italiaanse steden. In Rome alleen kwamen meer dan 40.000 mensen op straat (volgens CNN).

Er valt veel te leren van de mensen in Italie en dat respect werd de afgelopen dagen getoond over de gehele wereld in Solidariteits acties aan de Italiaanse ambassades en consulaten.