arch/ive/ief (2000 - 2005)

300.000 militante betogers in Genua en tien vragen over het zogenaamde Black Bl
by Peter Mertens Monday, Jul. 23, 2001 at 9:05 PM

300.000 betogers, voor het merendeel jongeren, manifesteerden zaterdag. Uit heel het land waren tienduizenden jonge delegees en syndicalisten aanwezig. De vredesbeweging was massaal aanwezig. En zover het oog reikte kon je vlaggen van Che Guevara en de Cubaanse nationale vlag zien wapperen. Tot plots politie, leger en provocateurs vanuit de betoging - in volstrekte harmonie - de grootste anti-globaliseringsbetoging totnogtoe trachten te breken.

Genua, zondag 22 juli 2001

1. Hoe komt het dat de kern van de provocateurs ongestoord vrijdagnamiddag in Genua kon aankomen ? Alle grenzen waren bewaakt, de politie en het leger waren massaal aanwezig, dagelijks werden 1.200 identiteitsbewijzen gecontroleerd, en toch kon de kern van provocateurs zaterdag ongestoord vlakbij Piazza Kennedy geraken, daar waar het meest gevreesd werd voor rellen.
2. Hoe komt het dat diezelfde provocateurs door niemand in de beweging zijn gekend. Noch door de organisatoren van het Genua Social Forum, die 1000 organisaties overkoepelen, noch door de mensen van de Tutte Bianchi en evenmin door de klassieke anarchistische beweging ? Plotsklaps arriveerde de groep van 300 à 500 georganiseerde provocateurs midden in de hete zone van het volledig gemilitariseerde Genua.
3. Hoe komt het dat de zogenaamde anarchisten in werkelijkheid zeer goed georganiseerd bleken en diezelfde zaterdag nog op de strategische plaatsen in de stad provocaties konden opzetten ? De Duitse provocateurs, die wij konden zien, hebben vrijdag op drie cruciale plaatsen goed uitgekiende provocaties opgezet. Eerst hebben zij getracht de vakbondsbetoging van de COBAS te verhinderen door aan het vertrekpunt vuilzakken in brand te steken en de politie aan te vallen. Vervolgens zijn ze naar het hoofdkwartier van de beweging getrokken op de Piazza Kennedy om daar winkels te vernielen. Wij hebben zelf gezien hoe zij zelfs het netbij gelegen benzinestation in brand wilden steken, wat gelukkig tijdig kon verhinderd worden. De provocatie daar diende als alibi om het hele terrein van de volksbeweging met traangas te bestoken. Tot slot hebben ze postgevat onmiddellijk voor de vreedzame betoging van de Tutte Bianchi aan het station van Brignole ariveerde en hebben ze daar auto's in brand gestoken. Het startsein voor de politie om de hele betoging van de Tutte Bianchi aan te vallen, wat uiteindelijk tot de dood van Carlo heeft geleid.
4. Hoe komt het dat in een stad die belegerd is door journalisten uit alle hoeken van de wereld, en waar elke handomdraai in close-up wordt gefilmd, na de provocaties van zaterdag niemand van dat zogenaamde Black Blok werd herkend ? Hoe komt het dat er bijna geen gearresteerden zijn bij hen en dat de hele ploeg professionele provocateurs zaterdag een ongestoorden nachtrust hebben gekregen om de volgende dag opnieuw present te zijn ?
5. Hoe komt het dat de dag nadien, zaterdag, alle vernielingen hebben plaatsgehad vóór de betoging van de 300.000 vertrok ? Twee uur lang konden de zogenaamde Black Blokkers haast ongestoord winkels vernielen, auto's en vuilkarren in brand steken en stenen werpen. En dat opnieuw op dezelfde plaats als vrijdag, de Piazza Kennedy. Daar werden alle resterende winkels vernield, auto's in brand gestoken en konden zij rustig met de aansteker in de aanslag gebouwen in brand steken. Dat terwijl de politie op enkele honderden meters haast vreedzaam toekeek. Het zijn trouwens die beelden van vernielde gebouwen die nu de hele wereld rond gaan, terwijl het gros van de vernielingen volstrekt niets met de grote betoging te maken hadden. Hoe komt het ook dat twee uur later, toen het begin van de betoging voorbij de Piazza Kennedy trok de politie ineens traangas op de vreedzame en kalme betoging afschoot en daarmee groen licht gaf voor nieuwe rellen ?
6. Hoe komt het dat bij de 560 gekwetste betogers zo goed als geen Black Blokkers zijn ? Terwijl zij alleen de provocaties en brandstichting in gang hebben gezet. Hoe komt het dat bijna alle gewonden uit de betogingen van vrijdag en zaterdag ongewapend waren ? Hoe kon dat gebeuren op het moment dat de hele wereldpers alleen maar bericht over het Black Blok en de politie elke misdaad en repressie goedspreekt in naam van de strijd tegen dat Black Blok ? De meeste van de 560 gewonden zijn gevallen bij hen die zich verdedigden, bij hen die ongewapend waren. Mensen die met handen in de lucht werden neergeknuppeld, oudere vrouwen met een vlag van Greenpeace, gezinnen die een dag gingen betogen, betogers die totaal verschrikt zaten te wachten en in elkaar werden geslaan, zelfs medewerkers van het rode kruis werden door de politie niet ontzien. Hoe komt het dat verschillende getuigenissen in de gevangenis politie-agenten hebben gezien in T-Shirt bedrukt met "Death to G8" ?
7. Hoe komt het dat winkels, ruiten en voertuigen van gewone Genovesi werden vernield (niet alleen banken en symbolen zoals McDonalds) precies op het moment dat de steun van de Genovese bevolking voor de beweging een hoogtepunt bereikte ?
8. Hoe komt het dat men op televisiebeelden kan zien dat gemaskerde mannen in T-shirt, tijdens de rellen naar de politieoversten stappen en met hen praten ? De cameraman die de beelden draaide vertelde dat hij aanvankelijk zijn ogen niet kon geloven maar dat hij de gemaskerden vervolgens de hele tijd bleef volgen en dat zich steeds opnieuw hetzelfde scenario bleef herhalen. Hoe komt het dat men op televisiebeelden kan zien dat, als betogers uitgeruste, Vespa-rijders naar de politie gaan, even praten, en dan naar het Black Blok gaan om de gemoederen op te hitsen ?
9. Hoe komt het bovendien dat de politiebeelden uit de helikopter zaterdag zelf toonden hoe te midden van de rellen plotsklaps een grote witte bestelwagen naar de provocateurs rijdt, de deuren achteraan opent en base-ball-bats en bivakmutsen uitdeelt ? Hoe komt die grote bestelwagen ineens midden de relschoppers in de zwaar bewaakte gele zone (schutskring buiten de verboden rode zone), op het moment dat in de stad 300.000 betogers aanwezig zijn en dat zelfs geen fiets door de grote containers van het poliiecordon geraakt ? Hoe komt het ook dat die beelden maar één keer zijn getoond en dat er nadien in de officiële pers zedig is over wordt gezwegen ?
10. Hoe komt het tot slot dat de bommenpsychose, die de laatste dagen het hele Italiaanse schiereiland teisterde, vandaag ineens is opgehouden ? Hoe komt het ook dat na de eindeloze beelden van de bommenpsychose en van die ene tafel met wapens, die trouwens - zo blijkt nu - van een grote drugshandelaar afkomstig is, vandaag alleen maar beelden van de vernielingen en rellen getoond worden terwijl 300.000 manifestanten rustig betoogden ? Het is alsof in een reclamespot voor een film van verschillende uren steeds diezelfde vijf minuten geweldscène wordt getoond terwijl de hele film over iets geheel anders gaat.

Een wetenschappelijke aanpak vanuit de G8

Het enige mogelijke antwoord op deze tien vragen is dat de professionele provocateurs nauw hebben samen gewerkt met politiediensten en geheime diensten die hier in Genua overvloedig aanwezig zijn. Er kan één keer toeval zijn, maar geen tien keer. Alle elementen wijzen op het label van de geheime diensten en de politie in een grote politieke tegenzet tegen deze geweldige beweging. Zeker, niet alle elementen van de Black Bloks zijn agenten. Waarschijnlijk gaat het maar om een erg beperkte minderheid, diegene die op hun Vespa contact hielden met de politie, diegene die plots met officieren zijn gaan praten, diegenen die de huizen en voertuigen van de symptahiserende Genovesi vernielden en diegenen die met een bestelwagen vol wapens op de plaats van het conflict mochten komen. Zij hebben zich wel opgeworpen als de leiders van de provocateurs en zij hebben de twee andere lagen van de Black Bloks in hun strategie meegesleurd: de laag van de - vaak erg jonge - anarchisten die 'kicken' op vernielingen en de laag van ervaren autonomen die overtuigd zijn van de provocatie-theorieën van Bakunin & Co. Ook moet gezegd worden dat niet alle anarchisten, en zelfs de niet de meerderheid onder hen, in de val van de politie-provocaties zijn getrapt.

De sympathie voor de betogers tegen de G8 groeide elke dag in het land. De gigantische optocht van 300.000 manifestanten tegen het kapitalisme of tegen de brutaalste gevolgen van het kapitalisme hebben op de Amerikaanse en Italiaanse regering een zware indruk gemaakt. Vrijdagavond sprak de pers al over het militante antikapitalistische Woodstock van het derde millenium. In Göteborg waren er 20.000 betogers, en in Seattle geen 100.000. Toen we in het station van Santa Margarita naar de betoging vertrokken reden speciale treinen voorbij. Uit elke ruit stak een vuist, en uit elke ruit hing een rode vlag. Aan het vertrekpunt aan de Piazza Sturla kwamen we in een mensenzee terecht vol rode vlaggen. Nog nooit hadden we Bella Ciao en Baniera Rossa door tienduizenden mensen tegelijk horen zingen. Een mars zo groot als de witte mars in België, maar veel militanter en politieker, heeft de tegenstander angst aangejaagd.
Zij hebben de strategie van de spanning erg wetenschappelijk voorbereid. Militarisering van de stad, sluiten van de grenzen, luchthaven en stations, dagenlange bommenpsychose en een nooit geziene mediacampagne hebben het klimaat rijp gemaakt voor een massale poging om deze geweldige beweging te doen mislukken. Hoe tracht je een groeiende beweging van 300.000 mensen tegen het kapitalisme aan het begin van de XXIste eeuw te breken ? De talrijke professionele scholen van de contra-revolutie van de geheime diensten en militaire diensten onderwijzen al jarenlang deze strategie van spanning en provocatie. Men mag geloven in de bloemetjes en de bijtjes, men mag denken dat de geheime diensten in deze nieuwe eeuw enkel in Hollywood-producties actief is, de waarheid is anders en daarvoor hoeven we niet te wachten tot na 50 jaar de Freedom of Information Act enkele van haar bronnen zal prijsgeven.

Eén dode, één media-activist in coma en 560 gewonde betogers

Het voorlopig bilan van de strategie van de spanning telt één dode, één media-activist die nog steeds in coma ligt, een tweede dode die volgens de politie door "een verkeersongeluk" om het leven kwam en 560 gewonde betogers.
Zaterdagnacht, na twee dagen van provocatie, is het bevel gegeven om de hele beweging te vernietigen. Om middernacht viel een ongelooflijke politiemacht het zenuwcentrum van het Genova Social Forum (GSF) binnen. Daar werden vakkundig alle informatie- en communicatiebronnen vernietigd: alle internetverbindingen en computers werden kapotgeslaan door de politie. De aanwezige media-activisten werden onder een regen van knuppels bedolven. Overal in het schoolgebouw dat door het GSF werd gebruikt is bloed te zien: op de trappen, in de zaal. Wie het gebouw verliet was bebloed, gehandboeid of op een ziekenbrancar. Eén of twee media-activisten werden in coma gestampt. Het is onmogelijk informatie over hun toestand te verkrijgen omdat ze officieel gearresteerd zijn en over gearresteerden geen informatie wordt vrijgegeven (zelfs niet als ze in coma zijn opgenomen). Onder de zestig gewonden ook veel buitenlandse journalisten. Zonet kwamen we de mensen van Indymedia tegen, verschrikt en geterroriseerd. "We wilden het gebouw netjes opruimen, maar dat ging niet. Iedereen heeft schrik, want de razzia's hielden gewoon niet op. Zelfs vanmorgen (zondagmorgen) is de politie doorgegaan met de arrestatie van media-activisten. Het hield gewoon niet op, er was constante terreur. Mensen die alleen een zwart T-shirt bijhadden wilden ineens een kleurig T-shirt om toch maar niet met het Black Blok te worden geassocieerd, alle officiële perskaarten gingen in de rugzak om niet als media-activist te worden herkend." De officiële versie luidt dat de lijn tussen de media-activisten en van de zwarte provocateurs dun is, vandaar de inval. Het nationaal forum van Italiaanse journalisten heeft tegen deze politiemisdaad klacht ingediend, en ook verschillende buitenlandse journalisten hebben al hun afkeer getoond.

Dinsdag betoging in alle Italiaanse grootsteden

De reactie van het overkoepelende Genova Social Forum is helder. Op de persconferentie verklaarde de rustige voorzitter Vittorio Agnoletto: "Het gaat om een politieke aanval tegen de beweging. Wat wij moeten doen is de beweging van de 300.000 nog verbreden. Vandaar onze oproep om dinsdag in alle Italiaanse grootsteden te betogen." Op de persconferentie werden ook de beelden van de politie-provocatie getoond. Ook Luca Carini, woordvoerder van de Tutti Blanchi, sprak vandaag duidelijke taal : "Er komen toch geen 300.000 betogers naar Genua om zich te laten neerslaan. Er zijn honderden getuigenissen over de bestiale gedrag van de politie. Dinsdag wordt in alle Italiaanse steden betoogd tegen dit brute geweld, en voor de vrijlating van alle gearresteerden. Maar wij willen ook alle infiltranten kennen, wie ze zijn en wat ze hebben gedaan om de beweging kapot te krijgen.".
Er kan geen ander antwoord zijn op de politie-provocatie. We hopen dat ook de Belgische pers dinsdag de betogingen volgt. We hopen dat ze de beelden van de Italiaanse televisiestations over de provocaties opvraagt en laat zien.

BOURGOIS LINKSLIBERALE PARANOIA OVER MILITANT
by El Furio Tuesday, Jul. 24, 2001 at 11:21 AM

1)Mr Mertens vind het blijkbaar jammer dat de politielegers natuurlijk niet konden verhinderen dat er zich enkele honderden autonomen tussen de vele tienduizenden betogersters hadden verzameld . Zonder alle voorgaande repressie zou dit "blok" waarschijnlijk minstens dubbel zo groot zijn als tijdens het militante optreden te Genua vrijdag en zaterdag.Mr Mertens lijkt meer op een flik dan op een gefrustreerde hippie in zijn veroordelingen van het verzet (net zoals militant links). De oudlinxe sektes gedijen terug door de nieuwlinxe krachten en proberen dit naar goede gewoonte te "controleren".Misschien kan Militant Linx samen met Paul Jambers gaan uitzoeken hoe de strijdersters toch door de mazen van het repressienet geraakt zijn om na de uitzending de bijeengespaarde info aan de flikken over te maken....
2) Natuurlijk gaan volksstrijdersters zich niet eerst gaan melden bij gedateerd oudlinks om hun zegen te krijgen voor ze een axie uitvoeren. Mertens en co zou ze maar al te graag aan de "autoriteiten" uitleveren. Sektarisch nestje bourgois"linksen".
3) Ofwel is Mertens een naieve, opportunistische "wanna be" machtspolitieker ofwel gelooft hij echt wat er in de kwik staat

SCHANDE OVER HEN DIE DE DOOD VAN CARLO ONTEREN DOOR UIT SEKTARISCHE MOTIEVEN LASTER TE VERSPREIDEN OVER DE ANTIKAPITALISTISCHE STRIJDERSTERSIN GENUA MAAR OOK IN DE BERGEN VAN KOERDISTAN/ DE JUNGLES VAN COLOMBIA EN CHIAPAS/GEVANGENISSEN VAN TURKIJE
ORGANISEER EEN 2de FRONT IN DE IMPERIALISTISCHE THUISZONES!

Hoofdletters en geweld
by Peter Mertens Tuesday, Jul. 24, 2001 at 12:36 PM

Het is niet nodig in hoofdletters te antwoorden, noch het antwoord te roepen.
Ik was in Genua en heb verschillende artikels geschreven over dat wat gebeurde. Er is een wetenschappelijke strategie gevolgd vanwege de ordediensten om de beweging kapot te maken: die strategie is de strategie van de spanning. Men mag dat in hoofdletters of in gewone letters, door te roepen of door te fluisteren trachten te ontkennen: het feit blijft dat de regering Berlusconi samen met Europa én de Verenigde Staten actief de beweging kapot hebben trachten te maken. En, dat het hen niet is gelukt, getuige de grote acties die vandaag in alle Italiaanse steden plaatsvinden.
Ik spreek niet over "het geweld", een mode-term om de gehele beweging in twee te splitsen. Ik spreek niet over pacifisme en geweldloosheid. Ik kan mij vinden in de revolutionaire strategie in Turkije of Colombië. Ik spreek over iets volstrekt anders, over een strategie van de veiligheidsdiensten. Democraten en revolutionairen zouden die strategie beter onder de loep moeten nemen in plaats van onmiddellijk "linksliberaal verraad" te krijsen.

Misschien is het woord "Black Blok" een mythe, daarmee ben ik het eens. Zoals ik in het artikel schrijf gaat het niet om "de anarchisten", maar om een heel klein deel provocateurs die contact hielden met de politie, de strategie opzette en met een vrachtwagen in de betoging zijn geraakt. Met welk doel wordt die taktiek verzwegen of zelfs ontkend door enkele activisten ? Nochtans weten ook de revolutionairen in Colombië, in Turkije, in Nepal en in de Filipijnen zeer goed dat ze rekening moeten houden met de strategie van de veiligheidsdiensten op elk moment van de strijd.

vriendelijke groeten

Peter Mertens

Laten we de eenheid bewaren
by Gunther Lippens Tuesday, Jul. 24, 2001 at 4:08 PM
gunther.lippens@intec.rug.ac.be

Ik heb met veel interesse het artikel van Peter Mertens gelezen. In de tien vragen die Peter stelt bevinden zich pertinente vraagstukken en deze kunnen veel stof bieden voor een noodzakelijke discussie in de beweging. Toch maakt Peter een aantal fouten, die kunnen leiden tot verdeeldheid binnen de beweging.

1. '... vaak erg jonge anarchisten die 'kicken' ...' De leeftijd van de betogers is geen maat voor politiek bewustzijn. Vele kleinburgers zijn over de 30 en vinden het nog altijd opportuun om in een stemhokje een rood bolletje te gaan kleuren dat aanleiding geeft tot een vrijbrief voor staatsgeweld a la Genua.

2. '... provocatietheorieen a la Bakounin...' Bakounin heeft zeer zinnige zaken geschreven en de werken die hij heeft geschreven moeten in zijn historische context gezien worden, net zoals we dat doen met wat Stalin of Mao schreven. Om in de context van Italie te blijven, raad ik Peter (en iedereen) aan 'Errico Malatesta, Life and Ideas' (uitg. Vernon Richards, Freedom Press) te lezen. Een collectie van artikels geschreven rond 1920 en die vandaag de dag in de context van Genua brandend actueel zijn. Maar de discussie daaromtrent is wel belangrijk maar nu niet prioritair.

Peter begeeft zich op een gevaarlijk pad en voert daarmee gedeeltelijk uit wat Verhofstadt graag wil hebben, dat de anarchistische beweging gebrandmerkt wordt als 'politiek hooliganisme', als 'iets waar iedereen zich onmiddellijk moet van distantieren'. De strategie van de spanning die hij zelf bekritiseert, past hij zelf toe binnen de beweging.

De beweging die gestart is in Seattle vanuit het amerikaans anarchisme, met grass root groups, met affinity groups en waar tot op heden verscheidene anarchistische groeperingen in actief zijn en zeer bewust actief aan een betere wereld werken waar er geen heerschappij van de ene over de andere mens zal bestaan, heeft de aandacht getrokken van gans de wereld, van autoritaire fascisten tot autoritaire centralistische democraten. Allemaal willen ze dat op de een of andere manier controleren, in de hand hebben. De enen door sabottage, onnoemelijk wreed staatsterrorisme, de anderen door de beweging voor hun eigen verroeste kar trachten te spannen en de 'vijanden van het volk' aan te duiden.

Ik wil hier geen discussie starten over trotskisme, leninisme of anarchisme, hoewel ik persoonlijk het laatste verkies. Ik zou ook kunnen beginnen schamper doen over de leninistische beweging, maar dan gaan onze tegenstanders zich maar al te graag verkneukelen. Het voornaamste argument daarvoor is de eenheid in de beweging. Laten we alsjeblief niet starten met schamper te gaan doen over elkaar, want dat eindigt in heen en weer geschrijf in hoofdletters. We weten dat we deels verschillende doelen hebben, maar ook gemeenschappelijke. Het is voor de laatste doelen dat we samen in Genua stonden en samen in Laken, Luik, Brugge en Gent zullen staan.

Gestart moet worden (onafhankelijk van onze eigen posities) met de mensen duidelijk te maken wat het kapitalisme heeft aangericht aan onnoemelijke wreedheden in Genua, welke strategie het kapitalisme gebruikt heeft om de beweging te kelderen. Ik denk dat we het daar over een aantal punten grondig eens kunnen worden.

De criminalisering van de beweging in de pers moet met man en macht bestreden worden. Hoe meer sympathie de beweging krijgt, met hoe meer we er op de volgende summits kunnen staan.

Viva la rivoluzione i la liberta'!

Kameraadschappelijke groeten aan alle revolutionaire medestanders.

Gunther

Anarchisme
by Sylvain Piqué Tuesday, Jul. 24, 2001 at 10:12 PM
sylvainfranspiqu@planetinternet.be

Dankzij de genaamde El Furio weet ik nu iets meer over wat sommige anarchisten - of zouden we ze misschien eerder "anarflikken" moeten noemen? - denken over revolutionaire actie. Dit bestaat er dus in om wagens in brand te steken van gewone mensen - wie weet gewone bedienden of zelfs arbeiders, maar in de ogen van onze revolutionaire anarchisten allicht psuedolinkse (excuseer: "linxe") bourgeoisverraders - en ruiten van winkels en restaurants aan diggelen te slaan, dit allemaal onder het welwillende oog van de politie, bij wie men dan ook geregeld om instructies gaat over welke wagen men nu gaat in de fik steken. Verder gaat de echte revolutionair zich in een vreedzame betoging mengen om vandaaruit stenen naar de politie te gooien met het hoogverheven revolutionaire doel dat de politie de betoging zou aanvallen en in elkaar knuppelen. Als hierdoor de hele zaak wordt gediscrediteerd én de politie voldoende voorwendsels heeft om vreedzame betogers in hun slaapzak tot moes te kloppen, dan pas kan de anarchist fier zijn en een paar kilometer van de plaats waar de flikken die bourgeoisverraders er goed van langs geven, op zijn beide oren slapen (want hem wordt door de flikken geen haar gekrenkt): de anarchistische revolutie is weer een stap nabij.

Enkele ideeën
by Peter Mertens Tuesday, Jul. 24, 2001 at 11:43 PM

Beste Gunther,

over het gebeuren in Genua schreef in vijf artikels ter 's nachts plaatse.
voor alle klaarheid wil ik toch graag de essentiële ideeën samenvatten, zoals ik die zie
1. bravo aan de beweging - in al haar diversiteit - die 300.000 mensen wist te mobiliseren op een gerechtvaardigd programma tegen de G8 en tegen het imperialisme (of de meest barbaarse gevolgen ervan). Proficiat vooral aan al de jongeren, de syndicalisten (waarover weinig wordt gesproken) en de Genovese en Italiaanse bevolking die de beweging hebben gesteund.
2. het werkelijke geweld in de maatschappij komt van hen die de rakettenschilden testen, de bodemrijkdommen uit de Derde Wereld plunderen, de oorlogen voorbereiden en voeren, en de werkende bevolking onderdompelen in loonslavernij.
3. het militaire apparaat van 18.000 repressiekrachten werd gemobiliseerd om de G8 te beschermen. Zij heeft op een grootschalige militaire wijze de club van rijken en uitbuiters beschermd, alle (eigen) wetten met de voeten getreden, een systeem van spionage opgezet en is bestiaal opgetreden tegen àlle betogers (communisten, pacifisten, syndicalisten, anarchisten,...) om de beweging trachten te breken. De nachtelijke razzio op het GSF en Indymedia was een fascistische raid - er is geen ander woord voor - om de getuigenissen en het bewijsmateriaal tegen de ordetroepen te vernietigen.
4. de overheid, of het nu Verhofstadt of Bush is, wil de beweging ook splitsen door aan de beweging te eisen alle geweld af te keuren. Alsof er niet bij alle golven schuim aan te pas komt, alsof het niet gerechtvaardigd zou zijn het ijzeren gordijn rond de G8 te doorbreken. De pogingen om de rode zone binnen te trekken zijn juist, en bij die pogingen heeft iedereen zijn plaats. Zoals de Turkse revolutionairen zeggen: "de mens is niet geboren om gebukt te leven", en wie alleen de heersende burgerlijke legaliteit volgt zal geen maatschappelijke verandering afdwingen. Het is inderdaad ook nodig daarover te spreken om niet op het hellend vlak van Verhofstadt terecht te komen. Het is correct dat in de beweging de betogers elkaar niet dienen te veroordelen tot groot heil van de machthebbers die het structurele imperialistische geweld uitoefenen.
5. een tweede strategie is via politieprovocateurs de beweging te breken. Het is daarover dat ik in de twee bewuste artikels schrijf. Misschien was het te voortvarend om die strategie met de Black Bloks en de anarchisten te vermengen, daarmee ben ik het eens, en moeten we gewoon over de politieprovocateurs spreken die een bommenpsychose hebben opgezet, die de solidariteit met de bevolking hebben trachten te doorbreken, die op strategische plaatsen betogingen hebben opgehouden en die ver van de rode zone gewone huizen en winkels van Genuezen hebben aangevallen.
6.beide strategieën (eis tot veroordeling van het geweld én strategie van de spanning) hebben totnogtoe geen succes gehad. Vandaag zijn opnieuw 150.000 betogers op de straat getrokken om het politiegeweld in Genua te veroordelen en de vrijlating van alle gevangenen te eisen.
7. de beweging is breed en divers, en dat is positief. Wij blijven echter van mening verschillen over hoe de sociale revolutie er moet uitzien. Ik blijf het oneens met de theorieën van Bakunin, zoals die ze ondermeer in zijn Catéchisme Revolutionnaire uiteenzet waar hij pleit voor een revolutie onder leiding van een Comite Unique dat alles controleert en door niemand gekend is. Naar mijn mening is de sociale revolutie het werk van het volk, of is ze niet.

Peter

politie-infiltratie
by geert cool Wednesday, Jul. 25, 2001 at 12:19 PM

Hallo,

Ik denk dat de gestelde vragen terecht wijzen op de aanwezigheid van politie-infiltranten. We moeten echter oppassen dat we niet in de val trappen die de burgerij probeert te spannen om de beweging te verdelen. Het zijn niet "DE anarchisten" die de beweging discrediteren, maar een groep politie-infiltranten die de anarchisten als doelwit heeft uitgekozen om de betogingen te laten uitmonden in geweld.

Na de enorme militarisering van Genua had de burgerij een excuus nodig om hun politiek van bewapening goed te praten. Daartoe werd bvb het onafhankelijke media-centrum aangevallen op een bloedige wijze. In het nieuws slagen ze er dan nog in om te zeggen dat er daar zouden baseball-bats en dergelijke gevonden zijn. De reden waarom in Genua zo gewelddadig moest opgetreden worden door de politie was de enorme steun die de acties genoten onder de bevolking en de haat die er is tegen het gevoerde beleid.

Alle opmerkingen over Militant Links, PvdA of anarchisten die zouden "bourgeois-links", "halve flikken" of dergelijke meer zijn verzwakken enkel de beweging. Het komt erop aan om een analyse te maken van wat er echt gebeurd is in Genua.

Geert Cool

Onzin van geweld
by Pannekoek Guido Tuesday, Aug. 07, 2001 at 5:05 PM
Pannekoekrobert@hotmail.com

Na de betogingen in Nice waarschuwden mensen al dat extrreem-rechts in de beweging geinfrilteerd was.
Na Genua zijn er getuigenissen in overvloed hoe provocatuers samenwerkten met de politie. Getuigenissen haalden nationale en internationale media. Op de site van CNN zijn er links naar Indymedia.
Misschien ware het beter dat deze "beweging" zich niet laat onderverdelen in discussies over het zwarte blok, want nu lachen zij die macht hebben in hun vuistje.
Dit is een oproep aan het zwarte blok. Misschien ware het beter dat jullie bij een volgende top, ik denk aan de eurotoppen in gent en brussel, ook komen maar dan met jullie handen wit geschilderd. Om aan te tonen dat jullie ook genoeg hebben van geweld. Misschien is het wel leuk om ruiten van allerhande gebouwen in te gooien maar deze kosten worden toch verhaald op de gewone man.En in de media wordt het geweld gebruikt om de hele beweging af te schilderen als een bende criminelen.
Indien het geweld wordt uitgelokt door de politie, zoals de raid in genua, kan men natuurlijk niet niet reageren. Maar op voorhand al verkleed zijn met bivakmutsen haalt echt niet veel uit. Integendeel.
Is het niet spijtig hoe een iemand die een steen gooit het kan verkloten voor 10000en die opkomen voor bepaalde dingen. Misschien moet de "beweging" eens serieus beginnen nadenken over media manipulatie. Als men weet dat de mdia dingen manipuleerd dan moet er toch ook wel een oplossing hiervoor zijn?

PS. Toen in '99 de NAVO Kosovo bombardeerde was het voor iedereen duidelijk dat ze enkel de Amerikaanse belangen dienden. Nu wordt er al 5 maanden gevochten in Macedonie en ik heb nog niets gehoord van acties of oproepen tot betogingen tegen deze oorlog. Europa en Amerika vechten daar gewoon een oorlog uit voor olie. Het is precies alsof iedereen in de mediamanipulie trapt.