arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verslag van de politie inval bij Indymedia en het Genua Social Forum
by Oilivier (vertaald door han) Sunday July 22, 2001 at 03:43 PM

Verslag van de politie inval bij Indymedia en het Genua Social Forum in de nacht van 21.07.01 Met excuses voor eventuele schrijffouten

Deze nacht rond middernacht verschenen verschillende politie wagens in via Cesare Battistie waar zich de lokalen van het Genua Social Forum (GSF) bevinden. Het GSF is organisatie die de acties en evenementen organiseerde tegen de G8 en is een samenwerking verband van meer dan 1000 Italiaanse organisaties en NGO’s. In het gebouw bevinden zich ook de lokalen van het advocaten team van het GSF en het Independent Media Center. Aan de overkant van de straat bevindt zich een school die internet toegang verschafte aan de activisten en waar ook tientallen activisten overnachtten. Bij het verschijnen van de politie in grote getallen vluchtten tientallen activisten die zich op dat ogenblik in de straat bevonden in een van de beide lokalen. Noch voor dat de politie overging tot huizoekingen klopte de politie iedereen neer waar ze da hand kon opleggen.

Op de derde verdieping, in de lokalen van Indymedia had men nauwelijks de tijd om het nieuws te versprijden of de politie stond eb gaf het order dat alle aanwezigen zich met de handen tegen de muur naar de gang diende te begeven. Ondertussen zijn ze een beetje beginnen zoeken en naar om het even wat : ze vonden eerst enkele gasmaskers, die nochtans officieel werden aangeraden (en ook nodig bleken) om deel te nemen aan de grote betoging, en door de G8 werden aanbevolen voor de journalisten. Even later vonden ze enkele wapens : een middel groot zakmes, een schroeven draaier en een tangetje (de instrumenten van het tech team). Ze doorzochten ook een aantal rugzakken en namen een aantal Minidiscs en video tapes in beslag. Ze wisten duidelijk niet goed waar ze naar zochten. Waarschijnlijk naar om het even wat de de beweging en Indymedia in het bijzonder kon treffen. Uiteindelijk werden op enkele zwarte T-Shirts na niets in beslag genomen als bewijsmateriaal.
Na een half uur tegen de muur gestaan te hebben kregen de IMCistas de toelating om op de grond te gaan zitten en werd de stemming iets minder gespannen. Uiteindelijk kwam een Europees parlementslid in de lokalen en verkreeg ze dat de politie de belegering stopzette nadat ze duidelijk maakte dat wij een internationaal samenwerkings verband waren en dat opnze activiteiten zich beperken tot het produceren en verspreiden van informatie.

Op de andere verdiepingen van het gebouw van het GSF was de “gijzeling” iets minder lang, maar op de eerste verdieping en in de lokalen van de advocaten vernietigde de politie de bureaus, de telefoontoestellen en de computers die de informatie bevatten inzake de legale juridische en bijstand.

Het is maar later dat we ontdekten wat er zich afspeelde in het gebouw aan de overkant van de straat. Onder de bescherming van tientallen anti oproer agenten konden een aantal agenten er zich “Uitleven” op de aanwezigen. Van bij het begin van de inval van de school zijn ze overgegaan tot het slaan en schoppen van de aanwezige activisten die geen enkele weerstand boden. Tientallen schoppen en matrak slagen uitgedeeld werden aan de activisten (die op grond lagen als teken van geweldloosheid), een regen van slagen die na een korte onderbreking opnieuw startte. Vanzelfsprekend werd al de aanwezige apparatuur en materiaal vernietigd.

De bewakers van vrede verwijderen even later alle aanwezigen uit het gebouw, zij die nog in staat waren om te stappen ondersteund door twee agenten den anderen werden afgevoerd op Branckards naar ziekenwagens begeleid door verpleegsters. Elke Branckard die de gebouwen verlaatte werd door de mensen van het GSF die zich op het voetpad bevonden en hun verontwaardiging niet langer voor zichzelf konden houden door het gescreeuw van “Assassini” "Genova libera" en "The whole world is watching" (gelukkig was op dat ogeblik de buitenlandse pers massaal aanwezig.
Tientallen mensen werden afgevoerd met ambulances en anderen werden meegenomen naar het commissariaat.

Na de startegische terugtrekking van de politie, konden wij en de pers het spektakel in de school bewonderen, naast de vernietigingen waren het vooral de bloedvlekken en de lange bloedsporen over het gehele gebouw die ons de haren deden omhoog komen.
Niets van wat de politie zal verklaren kan deze beestachtigheden goedpraten. We hebben reeds vernomen dat ze zogezegd op zoek zijn naar “mitrailleurs”, of naar “Cassuers”, … terwijl ze in eerste instantie verklaarden dat er slechts 5 arrestaties waren. Even later verspreidde de politie dat er slecht een tiental gewonden zouden zijn waarvan de meeste reeds de dag voordien of in de namiddag zouden zijn gewond geraakt tijdens de rellen. Ze zullen nog een aantal verklaringen verzinnen en de wereld insturen. Ze hebben kunnen proberen ons leugens voor te houden, vandaag hun ware gelaat getoond.


Waar zocht de politie nu echt naar?
by Johan Vogels Monday July 23, 2001 at 09:16 PM
johanvogels@yahoo.com

Uit verschillende bronnen heb ik vernomen dat de politie op zoek was naar bewijsmateriaal, gefilmd door activisten, dat infiltranten van de politie bij black bloc demonstraties begonnen met het aansporen en aanwakkeren van geweld en vernieling. Weet iemand daar meer van? Ook schijnt het dat deze beelden op tijd zijn verzonden voordat de politie deze te pakken kreeg. Maar wie heeft ze nu, worden ze uitgezonden, wat wordt er mee gedaan? Ik hoop dat iemand meer informatie heeft hierover.

Zelf was ik ook aanwezig bij de demonstraties en heb gezien op wat voor manier de politie de vrije meningsuiting van mensen onderdrukte. Belachelijk gewoon.

question
by fang ying ge Tuesday July 24, 2001 at 01:28 AM
flyingkiwi@proximus-interactive.be

And what about the arms (knifes, etc) that were shown on TV? Do they belong to people of your group?

De politie zocht de terreur op
by Mara Tuesday July 24, 2001 at 10:20 AM

De politie heef pas achteraf het verhaal verzonnen dat ze op zoek was naar videomateriaal op het IMC. Er lag enorm veel materiaal dat de flikken hadden kunnen meepakken, maar ze hebben slechts, plik plok, enkele tapes en 2 laptops meegenomen.
Ze zochten ook naar "wapens en zwarte kledij", die zouden aantonen dat IMC aan Black Block gelinkt zou zijn (onzin natuurlijk)
Zoals Olivier reeds beschreef werd er wat keukengerief in beslag genomen. Vooral wat messen. De vorken lieten ze liggen.
Het GSF beschikt wel over materiaal dat politie-infiltratie bij de amokmakers aantoont: videomateriaal is getoond op de persconferentie van het GSF op zondagmiddag.
Op IMC Italië staan foto's van die eveneens een verband aantoont tussen ‘causeurs' en ‘flikken'.

1 jongen van IMC UK is zwaar toegetakeld toen hij buiten liep. Hij ligt nu in stabiele toestand in het ziekenhuis.

Aan de overkant, waar de activisten lagen te slapen, is de politie als beesten tekeer gegaan.
Daar zouden ze zogezegd wapens hebben gevonden.
Maar gezien de ravage en de slachtpartij die de flikken hebben aangericht, is het twijfelachtig dat ze ook maar gezocht hebben. Ze hebben enkel vernielingen aangebracht en mensen in het ziekenhuis geslagen.
Een getuige vertelde dat een flik de ijzeren staven uit sommige rugzakken haalde, om toch maar bewijsmateriaal van "wapens" te kunnen aantonen.
1 ongelukkige jongen ligt nog in coma.
In totaal zouden een 60tal zwaar toegetakeld zijn door de politie.

Getuigen vertellen ook dat er buiten een conflict is ontstaan tussen enkele politiemannen. Toen er enkele besefte wat hun collega's hadden aangericht, zijn ze beginnen doorflippen.