arch/ive/ief (2000 - 2005)

Antwoord aan Verhofstadts verklaringen in Genua
by Riet Dhont Saturday July 21, 2001 at 12:52 PM
riet.dhont@swing.be

30.000 redenen om te protesteren tegen de politiek van zeven rijkste landen Verklaring PVDA naar aanleiding van de dood van manifestant in Genua

30.000 redenen om te protesteren tegen de politiek van zeven rijkste landen
Naar aanleiding van de dood van manifestant in Genua

Premier Verhofstadt vindt zelfs na de neerschieten van een manifestant het ‘ongepast om Genua onlusten te komen veroorzaken tegen de bijeenkomst van de zeven rijkste landen, want de wereldleiders zijn toch bezig met problemen van armoede in de wereld, Centraal-Afrika in het bijzonder, te bespreken'.

Vraag is wie onlusten ‘veroorzaakt'? Volgens officiële UNO-cijfers sterven dagelijks 30.000 kinderen van de ondervoeding en makkelijke te voorkomen ziektes. Dat zijn 30.000 goede redenen om te protesteren. Slechts 40 miljard dollar is nodig om iedereen op deze wereld water, eten en sociale verzorging te geven. Bill Gates, de rijkste man van de wereld alleen al, bezit anderhalve keer. Dat is het echte resultaat van decennia-armoedebestrijding door de rijke landen.

De wereldleiders zelf hebben voor een confrontatiestrategie met de manifestanten gekozen. De meerderheid actievoerders hadden vooraf bekendgemaakt dat ze vandaag voor massale geweldloze acties kiezen. Zij willen inhoudelijk debat voeren over de politiek van de rijke landen G8, De VS en Europa onder het motto ‘een andere wereld is mogelijk'. Daarbij willen ze zoveel mogelijk mensen bij betrekken. De jongeren van de Partij van de Arbeid die op dit moment deelnemen aan de acties in Genua, schrijven zich in deze strategie in, en mobiliseren daarom ook mee voor de acties dit najaar tegen de bijeenkomsten van de Europese leiders in Brussel, Gent en Luik.

De G8-leiders kozen ervoor om hun top -die feitelijk een pseudo-top is, de essentie is immers is al lang elders beslist – te laten doorgaan, ondanks de wekenlange mobilisatie van tienduizenden actievoerders. Zij hebben ervoor gekozen een burcht van een rode zone op te bouwen, rioolputten dicht te lassen, oorlogschepen klaar te maken, 200 bodybags klaar te leggen en vooral 20.000 zwaar bewapende agenten in nooit gezien staat van paraatheid te brengen. Zij hebben via de media een klimaat gecreëerd waarin het leek dat repressiediensten carte blanche kregen.

Bovendien melden actievoerders en gerespecteerde media dat er, net zoals in Göteborg en Barcelona provocaties van de politie zijn geweest. Voor de acties via talrijke bommeldingen, tijdens de acties via infiltratie van de acties met het doel geweld uit te lokken.

Wouter Vandamme (PVDA-Jongeren) en Riet Dhont (PVDA)
riet.dhont@swing.be, 0476/ 40.80.41