arch/ive/ief (2000 - 2005)

politieprovocaties en het geweldsmonopolie
by soy4life Saturday July 21, 2001 at 12:23 PM
soy4life@yahoo.com

Jammer genoeg moet ik overal vaststellen dat men blijft een onderscheid maken tussen de geweldlozen en de gewelddadigen. Sommigen gaan zover deze volledig als politieprovocateurs te bestempelen, op te roepen om betere politiecontroles te hebben, grenzen te sluiten, etc...

Eerst en vooral komt mijn woede en onmacht ten opzichte van het neerkogelen van een betoger in Genua. Iedereen is het daarmee wel eens... ze gaan te ver. Maar dat is niet zozeer waarom ik schrijf.
Jammer genoeg moet ik overal vaststellen dat men blijft een onderscheid maken tussen de geweldlozen en de gewelddadigen. Sommigen gaan zover deze volledig als politieprovocateurs te bestempelen, op te roepen om betere politiecontroles te hebben, grenzen te sluiten, etc... griezelig! Politieprovocatie bestaat en heeft altijd bestaan. Het is niets nieuw onder de zon. Men kan inderdaad vragen stellen over het strategisch nut om nu geweld te gebruiken, dat is waar. Zeker gezien het mediamonopolie hierop fikseerd en het ook een EXCUUS kan zijn voor repressie. En ik wil hier uitdrukkelijk over EXCUUS spreken, want geweld of niet, de repressie blijft! Mensen wees niet naief (denk bevoorbeeld aan Bombspotting voor de meest pacifisten onder jullie!). Hoelang zullen zovelen nog meeroepen met hetzelfde verhaal als "onze vertegenwoordigers" van landen die een Leger en politie bezitten... die het monopolie van geweld willen behouden. En daar gaat het hem juist om. Is het niet te verwachten dat jongeren rebelleren tegen dit monopolie van geweld dat tegenover hen staat? Tegen deze arrogante houding van een hoopje rijke stinkerds met een wereldvisie waarbij alles hun toebehoort; milieu, mens, techniek, kennis... Die ze verdelen aan de hand van onderdrukking en oorlog.
Het is bestriestigend hoe sommigen meehuilen met de wolven en het maar kunnen hebben over 'provocatie'. Indien men de geschiedinis zou herschrijven vanuit het idee dat ieder die zich verzet tegen het geweldsmonopolie van de staat een provocateur is, dan kan men er zowat van uitgaan dat de linkse beweging werd uitgevonden door de CIA!
Zonder een veto te leggen op een discussie over strategie rond geweld, het nut en de resultaten wou ik hiermee toch reageren. Met spijt in de ogen moet ik vaststellen dat velen vastgenesteld zitten in een al te burgerlijk wereldbeeld; "Geweld dat mag enkel door het repressieaparaat gebruikt worden"... en wij moeten dan maar vreedzaam (en politiek correct) op onze kop laten slaan of schieten!
Men kan er van uitgaan dat tijdens zware confrontaties ook politieprovocateurs aan het werk zijn om mensen nog meer op te hitsen... daarom is niet ieder die uit woede en onmacht een steen smijt een provocateur of gemanipuleerd. Ikzelf was zeer kritisch omtrent geweld (voornamelijk na Nice) vanuit een strategische positie. Na Göteborg en Genua heb ik ook iets van "ach, geef die klootzakken er maar es van langs. Laat ze het es weten hoe kwaad we zijn". Ben ik dan gemanipuleerd? Nee.
Men zou evengoed over manipulatie kunnen spreken als men de 'geweldlozen' zonder kritiek hoort napraten wat de media hen voorkauwt... het hangt gewoon af van hoe men het bekijkt.
Revolutionaire groeten.
soy4life