arch/ive/ief (2000 - 2005)

Eén jonge manifestant gedood, getuigenis vanuit Genua
by Peter Mertens Saturday July 21, 2001 at 08:58 AM

De aangekondigde militarisering heeft uiteindelijk een slachtoffer geeist.

Genua, vrijdag 20 juli 2001

Peter Mertens

Minstens zeven massale en vreedzame betogingen

Vandaag vetrokken minstens zeven betogingen in de hoofdstad van Ligurië. In de arbeiderswijken aan de westkant van Genua vertrok een grote betoging van basissyndicalisten en arbeiders die tot een algemene staking hadden opgeroepen. Op de oproep van de CUB en de RdB antwoorden 20.000 syndicalisten die in een militante en vreedzame optocht de maatregelen van de G8 tegen de arbeidersklasse en tegen de volkeren van de Derde Wereld aan de kaak stelden. De PVDA-jongeren hadden zich graag bij die optocht aangesloten, maar dat was totaal onmogelijk omdat het oostelijk deel van de stad volledig gescheiden werd van het westelijk deel. Ook de camera’s en de fotografen konden onmogelijk door de blauwe muur van carabinieri die de hele havenstad in twee verdeelde, zodat uiteindelijk weinig beelden van de arbeidersbetoging de wereld werden rondgezonden.
Nog in het westen betoogden de Rete di Lilliput, de rete Contro G8, de vrouwen van de Marcia Donne, de Gruppi Affinita ADNV en de Legambiente in alle rust. Dat zijn voornamelijk groepen van kleine zelfstandigen die door de imperialistische monopolie-vorming van de kaart worden geveegd.
Door het oostelijke stadsdeel trokken zeker vijf betogingen. Rifondazione Comunista vertrok samen met Attac, UDS, Jubilee South en andere groepen van de Piazza di Carignano. Tussen de 5 en 10.000 betogers werden daar vermeld, het juiste aantal is nu - enkele uren na de betogingen - moeilijk te vertellen. De betoging, die in alle kalmte verliep, werd uiteindelijk toch door traangas en waterkanon uit elkaar gedreven.
Aan het hoofdkwartier van het Genova Social Forum vertrokken de andere groepen van Attac, de European Coalitians en Globalize Resistance in de geweldloze Pink March. Even verder, op de Piazza Paolo da Novi vertrok de andere basisvakbond COBAS samen met het Network Diritti Globali in een indrukwekkende syndicale betoging die evenzeer zonder geweld verliep. Aan de kust verzamelden ook duizenden pacifisten van de Debt Campaign (schaf de schuld van de Derde Wereld af) en van de katholieken van de Congr. Missionare.
Tot slot vertrok in het uiterste oosten de mars van de burgerlijk ongehoorzamen, vooral bestaand uit de Tute Bianchi en de jongcommunisten van Italië (Giovani Comunista). 20.000 jongeren rukten in een militante mars op richting de verboden rode zone die bewaakt werd door een leger van 18.000 manschappen (tegenover 2.000 in Göteborg), 7 militaire schepen, 4 vliegtuigen en 15 helikopters. In tegenstelling tot de onheilstijdingen in de buitenlandse pers verliep de manifestatie van de Tute Bianchi vreedzaam en zonder enig geweld: langs het parcours sneuvelde geen ruit of werd geen voertuig beschadigd. De Tute Bianchi zetten meedogeloos alle provocateurs uit de betoging.

En één politieprovocatie…

Aan het geheel van die zeven betogingen werd uiteindelijk weinig aandacht geschonken, vooral door toedoen van het geweld van een achtste - onaangekondigde - betoging van een tweehondertal Duitse anarchisten (in de pers weergegeven als “Black-blok”). Vanaf de eerste minuut hebben zich tientallen provocateurs in dat blok genesteld om de hele beweging te discrediteren. Ze hebben de vakbondsbetoging van de COBAS verstoord, ze hebben vervolgens de politie naar het hoofdkwartier van het Genova Social Forum gelokt en tot slot hebben ze de militante manifestatie van de Tute Bianchi en Giovani Comunista opgehouden en geblokkeerd. In onze zoektocht naar de vakbondsbetoging in het westen hebben wij hen op die drie cruciale momenten ontmoet en aan het werk gezien. Opgezweept door enkele provocateurs sloegen ze ruiten in van de Genuese bevolking en staken ze auto’s en vuizakken in brand. Precies hetzelfde scenario zoals in Barcelona, waarvan achteraf bewezen werd dat het om betaalde politie-provocateurs ging.
Dagenlang heeft de Italiaanse politie getimmerd aan de strategie van de spanning. Gisteren nog ontpoften twee bommen in Milaan, één tegen het televisiestation Tg4 en één tegen de hoofdzetel van Benetton. Ook vandaag nog heerste in heel de laars een bompsychose, in Milaan alleen al werden zeker 15 valse bommeldingen vastgesteld. De militarisering van het conflict, het sluiten van de grenzen, de aanwezigheid van een macht zo groot als de totale Belgische rijkswacht in één enkele havenstad, de ghettovorming door de verboden rode zone en de sluiting van de stations hebben de spanning enkel verscherpt. De tienduizenden vreedzame maar militante betogers pasten niet in dat plaatje, en de provocatie van enkele Duitse manifestanten kwam “toevallig” als geroepen om de hele militaire kracht ook echt te gebruiken en te rechtvaardigen.
“Wij hebben dit niet gezocht, dit is onverstaanbaar. Hoe kan het dat vandaag meetr dan 100 man vandaag midden in de stad in de probleemzone kunnen arriveren terwijl alle grenzen gesloten zijn en iedereen dubbel wordt gecontroleerd ? Hoe kan het dat deze groep toch op de plaats is geraakt, precies daar waar het meeste problemen werden verwacht ? Het is onbegrijpbaar dat de politiediensten niet in staat waren om hen tegen te houden terwijl zij allen gekend zijn bij de ordemacht, tenzij zij gebruikt werden door diezelfde politiediensten om de hele beweging te discrediteren”, zei de voorzitter van het Genova Social Forum, Vittorio Agnoletto, onmiddellijk de betoging.

Jonge Spaanse betoger gedood

George Bush (USA), Gerhard Schröder (Duitsland), Junichiro Koizumi (Japan), Jacques Chirac (Frankrijk), Jean Chrétien (Canada), Tony Blair (Groot Brittannië), Silvio Berlusconi (Italië) en Vladimir Putin (Rusland) hebben in de Italiaanse kuststad het gezelschap gekregen van Romani Prodi en Guy Verhofstadt (namens de Europese Unie). Hun XIIIe-eeuwse Palazzo Ducale wordt door een gigantische militaire macht beschermd tegen de volkswoede.
Diezelfde militaire macht zette een provocatie op touw die het mogelijk heeft gemaakt een jonge Spaanse manifestant van het leven te beroven. Volgens de politie wilde hij een brandblusapparaat naar de ordetroepen werpen en werd hij daarom neergekogeld. Nadat hij was getroffen bleef zijn lichaam twee uur lang tussen de politiekrachten op de grond liggen. Geen agent die een vin verroerde. Volgens de advokaten van het internationaal Legal Team (informatie een uur na de betogingen) werden 58 manifestanten opgepakt en 73 betogers naar het ziekenhuis vervoerd.
Precies België, Duitsland en Zweden hebben er op 13 juli, op de Europese top van ministers van binnennlandse zaken, op aangedrongen om doortastender op te reden tegen betogers. En zij hebben het voorstel gelanceerd om zogenaamde “spotters”, politieagenten in burger, tussen de betogers in Genua te sturen.
De militarisering van de Italiaanse politiekrachten, de opgeklopte taktiek van de angst en de ophitsing door de bewuste “spotters” hebben geleid tot de tragische dood van de Spaanse activist. Na de eerste Euro-kogels in Göteborg is er de eerste Euro-dode in Genua, en daarvoor is alleen de Europese politiemacht verantwoordelijk.

De steun van de bevolking blijft

De Genovesi blijven de betogers steunen. Gisteren al waren bijna 50.000 betogers present in de mars voor open grenzen en gelijke rechten. De organisatoren hadden slechts 15.000 manifestanten verwacht, maar dat werd ruim overtroffen door de enorme deelname van de Genovese bevolking. Zij waren solidair met de Koerden, Spanjaarden, Senegalezen, Fransen, Engelsen, Marokanen en Duitsers die onder de slogan “siamo tutti clandestino” (wij zijn allemaal illegaal) het racistisch beleid aankloegen. Zohra Othman werd door verschillende kranten geïnterviewd over de moord op Semira Adamu, ondermeer door het communistisch dagblad Il Manifesto.
De strategie van de spanning moest ook zorgen dat de solidariteit tussen de inwoners en de activisten zou worden gebroken, maar voorlopig gebeurt het tegendeel. De Genovesi die hier zijn - er zijn er heel wat met vakantie uit de stad - scharen zich achter het protest. Zij zijn de militaire bezetting van hun stad beu. Een vrouw die aan suikerziekte lijdt, vertelde dat een apotheker haar spuitjes dagelijks klaarmaakt. Maar, zij woont net buiten de rode zone en haar apotheker woont in de rode zone. Onmogelijk nog om aan haar medicijnen te geraken. Zo zijn er tientallen verhalen van Genovesi die zich in een ghetto opgesloten voelen.
Voor de grote betoging van morgen (zaterdag) worden tussen de 100 en 200.000 betogers verwacht. Al liftend naar het hotel - geen bus of taxi kon in of uit Genua - vertelde een Genovese arbeider me dat hij aanvankelijk niet naar de betoging wilde komen, maar dat na de dood van de jonge Spaanse manifestant hij zeker aanwezig ging zijn. Volgens hem zouden er zeker 200.000 betogers zijn morgen.