arch/ive/ief (2000 - 2005)

GETUIGENIS UIT GENUA, provocatie alom !
by Mara Friday July 20, 2001 at 05:07 PM
Italy :0039 (0)3299 619961

Hier vind je mijn getuigenis van wat er nu gebeurt in Genua.

De gebeurtenissen vandaag in Genua ... .
Vanochtend om 11 uur zijn we met de Pink and Silver Groep vetrokken om hun actie te verslaan. We vertrokken vanuit het Convergentiecentrum, richting Rode Zone om een symbolische actie te voeren. De duizende mensen van de Pink and Silver Group doen vooral ludieke acties. Ze verkleden zich in maffe roze kostuums, zijn begeleid door een geimproviseerde Sambaband en delen bloemetjes uit aan omstaanders.
Zoals gezegd liepen we richting Rode Zone , waar we de groep van de vreedzame Direct Action Groep, de Vrouwenbeweging en een Religieuze groep ontmoetten. Daar hielden de activisten een grote Sit Inns, speeches , etc... .

Tegen twee uur hadden we een afspraak met andere Belgen aan de groep van de "ongehoorzamen". Dit zijn voornamelijk de Tutte Bianci groep en de Jong Communisten Italie, die geweldloos maar georganiseerd de Rode Zone willen binnengeraken. Ze hebben beschermde kledij aan en vormen een groot blok , waarvoor als het ware een grote plexiglazen muur wordt voortgeduwd op wieltjes. Tussen haakjes, dat zijn niet activisten die winkeleruiten aan diggelen slaan ...(daarover later). De Groep van de Ongehoorzamen zijn werkelijk heel goed georganiseerd en willen kost wat kost de Rode Zone binnen geraken. Hun strategie is "de kracht van het aantal", linies activisten die zeer traag maar doelbewust hun doel afgaan.

Om daar te geraken, moesten we langs het station Brignole, waar we terechtkwamen in een heel vreemde situatie.
Activisten van het zogenaamde "Black Block" waren daar auto's en grote vuilbakken in brand aan het steken.
Na wat rondvraag waren zij daar reeds 2 uur mee bezig, terwijl er daar geen politieagent te bespeuren was (Of toch wel : Black Block zelf !!!)
Ik vond het heel vreemde situatie. Een tanstation was aan diggelen geslagen, het hele plein was werkelijk een oorlogsveld...maar geen flik te bespeuren !
Omdat ik mij daar toch niet zo op mijn gemak voelde,liepen we richting van de "Ongehoorzamen".

Deze waren een paar straten verder massaal aanwezig. Ze naderenden de "Black Block Zone, waar er eentje rel probeerde te schoppen in de Tutte Bianci groep. Gelukkig lostte de Italiaanse Tutte Bianci dit rustig op.
Enkele minuten later voelde ik mijn ogen en mij keel branden. De politie had pepperspray gegooid in de groep van de Ongehoorzamen. We hadden geen bescherming bij, dus probeerden we zo snel mogelijk een open ruimte te bereiken.
Mensen van de Ongehoorzamen hielpen ons met water om onze ogen en keel te verzorgen.

Toen ik hier terugkwam op het IMC, hoorde ik van de Dispatch Groep dat er getuigenissen binnenkwamen van mensen die bij de Pink and Silver Groep waren gebleven : deze vreedzame groep is ook "begast" door de politie.
Bovendien zouden mensen van ATTAC, een vreedzame groep, waarvan de demo zelfs was toegelaten was, met waterkanon bestookt zijn.

Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat dit pure politieprovocatie is. Geen politie bij de amokmakers, veel politie bij de vreedzame betogers... .
dezelgde situatie vond ook in Praag plaats, waar ik getuige was van de Mc Donalds-trash party van sommige activisten, terwijl de oproerpolitie op de vreedzame massa sloeg.

Bovendien zijn er nog artikels op de Italiaanse website die mijn vermoeden van politieprovocatie, bevestigen.

Toen ik daarnet naar mijn ouders belden, hadden ze als in het Belgische nieuws gehoord dat er een journalist zou zijn aangevallen door "activisten".

Het is duidelijk dat de overheden niet willen laten horen waarom er gisteren meer dan 50.000 en vandaag waarschijnlijk het dubbele op straat zijn.
Toen we met de Roze Mars voorbij de huizen van de bewoners van Genua liepen, waren weer heel wat mensen uit hun raam aan het applaudiseren en aan het meezingen. De bevolking van Genua staat aan onze kant.
Natuurlijk is dat juist wat onze "leiders" het meeste tegen de borst stuit. De beweging wordt ondanks de criminaliseringcampagne alsmaar groter. Niet iedereen denkt meer in de aloverheersende logica van het kapitalisme.
Om dit tegen te gaan zijn de regeringen een grote infiltratie en provocatiecampagne aan het voeren tegen de linkse activisten.

Dit zal ons echter niet afschrikken, maar zal de meer gematigde activisten zelfs radicaliseren.
Laatste berichten vanop straat : blijkblaar heeft de Tutte Bianci een eigen ordedienst opgericht om de provocaties van "Black Block, die vanuit politiestraajes opduiken, tegen te gaan.

Wordt vervolgd ..

La septième clé, c'est nous... chaque jour !
by L'honnête homme Saturday July 21, 2001 at 05:42 PM
jloiselle1@caramail.com

Hartelijk dank voor zo'n leerrijk verslag ! Il n'y a malheureusement rien de nouveau dans la stratégie de l'Empire : lorsque l'intimidation ne suffit pas, on passe à la manipulation...
Mais il est déjà trop tard pour "ceux d'en haut". Les pratiques de désobéissance civile et de re-construction autonome qui vivent dans nos réseaux sont plus puissantes encore EN DEHORS des terrains choisis par les dominants, AU-DELA des "sommets". Dans les rencontres et les solidarités du quotidien.

Comme disent les Tute Bianche, "la septième clé, c'est nous". Chacun(e) d'entre nous.