arch/ive/ief (2000 - 2005)

Genua : 50.000 betogers in de straat vandaag
by Mara Thursday July 19, 2001 at 10:27 PM

Vandaag waren er minstens 50.000 betogers in de straten van Genua, tijdens een actie rond de vluchtelingenproblematiek in Europa.

Vandaag waren er minstens 50.000 betogers in de straten van Genua, tijdens een actie rond de vluchtelingenproblematiek in Europa.
Zowel vluchtelingen, Italianen als vele andere nationaliteiten waren massaal aanwezig in Genua.
Het hoofdthema was de clandestiniteit en de criminalisering van vluchtelingen. Veel betogers paste deze kritiek ook toe op de wijze waarop de overheden vandaag naar de antiglobaliseringsbeweging kijken. "Wij willen uit die clandestiniteit en criminalisering treden", was een veelgehoorde slogan.
Ook de verechtsing van Europa en dan specifiek van Italie, stond op de agenda van de betogers.
Het was een toegelaten betoging dat ver buiten het centrum liep, dus niet richting Rode Zone.
De verschillende betogers die hun acties voor de 20ste voorbereiden, waren er om hun aanwezigheid bekent te maken in de straten. Ondanks een poging tot politieprovocatie, bleven de betogers rustig.
De politie was niettemin massaal aanwezig om de Rode Zone te beschermen. Monsterachtige legerhelikopters vlogen erg laag boven de massa.

De betogers konden op heel veel bijval rekenen van de omstaanders en bewoners die uit hun raam keken.
Huisvrouwen haalden hun geimproviseerde rode vlaggen uit.
Veel onderbroeken hingen uit de ramen om te spotten met de vraag van Berlusconi geen vuile was buiten te hangen tijdens de G8 top. (De overheid zou ook gevraagd hebben geen gerechten met look klaar te maken,om onaangename geuren te vermijden in het centrum)

Morgen zullen er mistens 8 verschillende acties plaatsvinden, waarvan de meerderheid zal proberen de Rode Zone binnen te dringen. Elke groep heeft zo zijn strategie : van symbolische actie tot offensieve actie.