arch/ive/ief (2000 - 2005)

Preventie arrestatie tegenstanders kapitalisme onaanvaardbaar
by Jan Hasaers Tuesday July 17, 2001 at 09:42 AM
jhasaers@be.packardbell.be

Preventieve arrestatie en sluiting van de grenzen voor tegenstanders van de kapitalistische globalisatie is onaanvaardbaar. De oprichting van Europese politietaskforce om info uit te wisselen over tegenstanders G8 komt neer op oprichting van een politieke politie.

Preventieve arrestatie van manifestanten onaanvaardbaar

Jan Hasaers

‘Professionele amokmakers zullen de toegang tot het land ontzegd worden’, verklaarde minister van Justitie Verwilghen vrijdag 13 juli jl. op een gezamelijke persconferentie van Europese ministers van justitie en binnenlandse zaken in Brussel. De Euro-ministers hebben besloten ‘een reeks samenwerkingsmaatregelen bestuderen die als het meest geschikt voor de strijd tegen het misbruik van dergelijke manifestaties door gewelddadige minderheden worden beschouwd: 1) de politionele samenwerking; 2) de uitwisseling van informatie; 3) de maatregelen inzake het overschrijden van de grenzen; 4) de internationale gerechtelijke samenwerking; 5) de maatregelen inzake het organiseren van grote evenementen.’(1) Daarmee willen ze verhinderen dat de Topontmoetingen van Europese leiders in het najaar met geweld zou verstoord worden. Niet-gewelddadige betogers zouden ongestoord recht op vrije meningsuiting hebben.
Het onderscheid dat de regering maakt tussen gewelddadige en niet-gewelddadige dient niet om het recht op vrije meningsuiting te vrijwaren, maar enkel en alleen om de beweging tegen de nefaste sociale gevolgen van de globalisering te verdelen, en dus te verzwakken. Uit de maatregelen die Europese ministers genomen blijkt dat zij de hele beweging viseren.

‘Preventieve arrestaties of vrijheidsbelemmering’ schending van art 9, art 11 en art 13 van Universele verklaring mensenrechten
De krant De Morgen bericht dat: ‘wie gekend staat als amokmaker zal zowel door de nationale politiediensten in dat land als door die in ander landen worden tegengehouden en teruggestuurd naar huis. Ook zullen alle wettelijk mogelijke middelen worden aangewend om personen tegen de houden die niet als amokmaker gekend staan maar ten aanzien van wie serieuze aanwijzingen bestaan dat zij zware rellen zullen veroorzaken, uitlokken of eraan deelnemen. Indien nodig zullen preventieve patrouilles plaatsvinden waar de relschoppers of risicogroepen zich bevinden.’

Hiermee vegen de Euro-minister drie artikelen van de Universele Verklaring van de rechten van de mens aan hun laars:
Artikel 9: Niemand zal onderworpen worden aan willekeurige arrestatie, detentie of verbanning
Artikel 11: Niemand zal voor schuldig gehouden worden aan enig strafrechtelijk vergrijp op grond van enige handeling of enig verzuim, welke naar nationaal of internationaal recht geen strafrechtelijk vergrijp betekenden op het tijdstip, waarop de handeling of het verzuim begaan werd.
Artikel 13: 1. Een ieder heeft het recht zich vrijelijk te verplaatsen en te vertoeven binnen de grenzen van elke Staat. 2. Een ieder heeft het recht welk land ook, met inbegrip van het zijne, te verlaten en naar zijn land terug te keren.

‘Europese Politie Task Force’ is officiële heroprichting van een politieke politie
De Euro-ministers gaan een Europese politie task force oprichten en ‘elke lidstaat moet een verbindingsofficier afvaardigen naar deze task force. Die moet voor, tijdens en na de EU-top of het daarmee vergelijkbaar evenement een samenwerking garanderen tussen de politiediensten in de lidstaten. Elk land richt daarom en nationaal contactpunt op dat permanent zorgt voor het verzamelen, analyseren en uitwisselen van informatie. De specialisten werken nauw samen met specialisten die amokmakers kunnen identificeren. Die speciale politiecel kan beroep op deskundigen op het gebeid van ordehandhaving. Er komt daarover een seminarie in Frankrijk en een doelgerichte opleiding in een Europese politieschool.’(2)

Deze Europese politie task force kan niet anders zijn dan een politieke politie, die inlichtingen inzamelt over politieke opposanten, hen opspoort en hen preventief opsluit. Niet voor misdrijven die ze hebben begaan, maar voor hun politieke overtuiging en voor daden die ze misschien in de toekomst zouden stellen.
De maatregelen van de Euro-ministers zetten de deur open voor brede politieke spionage van de hele beweging tegen globalisering. Hoe kan ze immers de zogenaamde ‘amokmakers’ onderscheiden van ‘de anderen’ als ze niet de hele beweging screent? Op welke basis kan deze Europese politie task force bepalen dat aanwijzingen zijn, dat sommige personen rellen zullen veroorzaken? Kan dit anders dan op basis van politieke bespionering van de hele beweging?

‘Politieke hooligans’: een uitvinding van voorstanders van globalisering
‘In België hard zal worden opgetreden tegen vandalen’, verklaarde premier Verhofstadt (VLD) na acties in Göteborg. Socialistisch minister en ex-anarchist Vande Lanotte had het over ‘politieke hooligans’. En minister van binnenlandse zaken Duquesne (PRL) verklaarde dat België al een veiligheidsplan heeft uitgewerkt waarbij ‘handig gebruik werd gemaakt van de ervaring die vorig jaar werd opgedaan tijdens het Europees voetbalkampioenschap, Euro 2000.’ (3). Met één toverslag veranderen zij de uitgebreide politieke beweging tegen globalisering in hooligans. Hiermee hopen ze steun te verkrijgen bij de publieke opinie voor het doorvoeren van hun fasciserende maatregelen inzake preventieve arrestatie en vrijheidsbeperking.

Acties van tegenstanders van de globalisering hebben niets te maken met door fascisten geleide hooliganisme. Integendeel activisten tegen globalisering komen juist op voor meer democratie en minder repressie en onderdrukking. Ze klagen de dictatuur van de internationale instellingen zoals WHO, IMF, Wereldbank, G8 of EU aan omdat die enkel de belangen van de grote monopolies, holdings en multimiljardairs als Bill Gates verdedigen.
De voetbalhooligans geleid of geïnfiltreerd door fascistische kernen zijn uit op versterking van de Staat en de dictatuur van monopolies. De Guardian verklaarde vorig jaar tijdens Euro 2000: ‘Three members of the fascist group Combat 18 were sent back from Brussels after flying there from Heathrow, according to police sources. They were named as Paul Parish, 32, Paul Holiday, 37, and Nicholas Marsh, 34, all from Milton Keynes. They are believed to have more than 60 convictions between them for a variety of public and violence offences.’ (4)
Combat 18 is een fascistische organisatie, die voortkomt uit de fascistische Britisjh National Party. Op hun site geven ze zelf toe dat - hoewel ze voor ‘law en order’ zijn - ze op dit ogenblik bewust chaos en anarchie uitlokken via hooligangeweld. ‘The British National Party had a brigade of fearless stormtroopers guarding its meetings and demonstrations. They called themselves Combat 18 after our leader Adolf Hitler. Now, the BNP is (…) content with playing the game of democracy (…) The C18 must act as the armed wing of the Blood & Honour movement. (…) OK, so many of them get their training through hooliganism or their aggression out by queer and paki bashing. (…) As warriors of the political underground we shall thrive on anarchy and chaos! If anybody reading this still believes in the phrases of "law" and "order", they have understood absolutely nothing and are of absolutely no value to us or our race.’

Oproep voor vrijwaring democratische rechten
Na de aankondiging door de regering van beperkingen op betogingsrecht en recht op vrije meningsuiting naar aanleiding van de acties Göteborg, lanceerde advocaten Ivo Flachet een oproep via Indymedia (zie http://archive.indymedia.be/display.php3?article_id=5768).
Daarin wordt van de Belgische regering geëist:
1. Respect voor het fundamenteel recht op vrije meningsuiting, meer in het bijzonder van het betogingsrecht, het recht om bijeenkomsten te organiseren en om pamfletten uit te delen.
2. Het verbod voor de staatsveiligheid om de organisaties die protesteren tegen het Europees project te bespieden en door te lichten omdat dit het grondwettelijk recht op vereniging aantast.
3. Een verbod op preventieve aanhoudingen, op huisarrest voor actievoerders en op het tegenhouden van internationale delegaties aan de grenzen.
4. Wij verzetten ons tegen de toepassing op de politieke actie van de wetgeving op de georganizeerde criminaliteit en het hooliganisme zoals het snelrecht en artikel 324 bis Strafwetboek.
De PVDA onderschrijft die oproep. Contacteer ivo.flachet@freebel.net.

Noten
(1) Regeringsite over Europa: http://www.eu2001.be/Main/Frameset.asp?reference=01-01&lang=nl&sess=770671924&
(2) De Morgen 14/7/’01
(3) DS 18/6/’01
(4) Guardian 17/6/2000