arch/ive/ief (2000 - 2005)

Terreur in Genua ???
by han (flying IMC-Circus) Monday July 16, 2001 at 09:05 PM
han@indymedia.org

Zo pas ben ik zelf getuige geweest van een bomaanval op de G8. Politie alom, zwaailichten, de speciale ant bommen brigade, .... enkele ogenblikken later gingen de vergeten boodschappen van een verstooide consument de lucht in.

Terreur in Genua ???

Zo pas ben ik zelf getuige geweest van een bomaanval op de G8. Politie alom, zwaailichten, de speciale anti bommen brigade, .... enkele ogenblikken later gingen de vergeten boodschappen van een verstooide consument de lucht in.

Het is best gezellig, activisten van over de hele wereld beginnen in Genua toe te stromen. Ze wisselen er ideeen uit op het Genua Social Forum, of in een parkje, bouwen er samen aan poppen voor de grote betogingen, ....
In het kantoor van Indymedia stromen tientallen media activsiten aan gepakt met laptopts, draagbare radio studio's, camera's, video montage tafels,.... of gewoon met een minidisc speler. THE FLYING IMC-CIRCUS has arrived.

En toch, toch stijgt de spanning met het uur. De politie, het leger en allerlei in het zwart geklede en zwaar bewapende politiediensten zijn steeds manifester aanwezig. De eerste betoging gaat door op donderdag 19 julie maar reeds vanaf deze nacht is nagenoeg de staat van beleg afgekondigd.

En zoals maanden geleden reeds werd aangekondigd is er ook een heuse bommen kampamje die de hele stad terroriseerd.
Het is te zeggen : deze ochtend ontplofte er in een politiepost een bombrief, daarbij viel een gewonden en van de daders is geen spoor. Alle groepen die oproepen voor de acties hebben de aanslag zwaar veroordeeld.
Maar de aanslag zette voor de politie helemaal het licht op groen om de terreur ten top te drijven. Om de haverklap wordt er een valse bom tot onploffing gebracht.
Daarnaast vonden er in heel Italie reeds tientallen huiszoekingen plaats bij gekenden "linkse militanten", de campings voor activsiten worden doorzocht,....

De Jongere Italianen vertellen ons dat ze de jaren zeventig niet hebben mee gemaakt, maar dat dit het soort klimaat is dat er moet geheerst hebben na de bomaanslag in Bolgna en de terreukampanje die erop volgde. De oudere Italianen kunnen niet anders dan dat bevestigen. Opvallend is wel dat de bevolking het gehele politie gedoe met veel humor voorbij laat razen.

Maar nog meer dan enkele weken heerst er onder de activsiten de wil om van deze actie dagen een groot feest te maken en een krachtig neen aan de G8.