arch/ive/ief (2000 - 2005)

WTO wil gedragscode activisten
by NRC-Handelsblad (via Lieven) Saturday July 14, 2001 at 04:29 PM

Er moet een gedragscode komen voor actievoerders om te voorkomen dat protest tegen globalisering ontaardt in geweld. Dit heeft directeur Mike Moore van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) op 6 juli 2001 bepleit.

Moore's pleidooi is ingegeven door harde confrontaties tussen anti-globaliseringsactivisten en de politie tijdens recente internationale conferenties. Moore wil dat ,,oprechte niet-gouvernementele organisaties'' zich distantiëren van gewelddadige acties.

De door Moore bepleite gedragscode zou het resultaat moeten zijn van overleg tussen internationale instellingen, regeringen en niet-gouvernementele organisaties (NGO's). Als onderdelen van de gedragscode noemde Moore afwijzing van geweld en duidelijkheid over lidmaatschap, financiering en besluitvorming van NGO's. In ruil daarvoor zouden deze NGO's dan inspraak kunnen krijgen in handelspolitieke aangelegenheden.

Moore deed de oproep op 6 juli 2001 in Genève aan het begin van een tweedaags WTO-symposium over brandende kwesties op wereldhandelsgebied, van landbouw tot medicijnenhandel. Aan de bijeenkomst nemen academici, politici, ondernemers en NGO's (waaronder Greenpeace, Friends of the Earth en Oxfam) deel.

Moore zei dat de WTO wil samenwerken met NGO's die niets te maken willen hebben van "gemaskerde stenengooiers die beweren dat ze meer tranparantie willen en van dot.com-types uit de anti-globaliseringsbeweging die afgezaagde, ondermaatse en oppervlakkige slogans bezigen''.

Anderhalf jaar geleden werd een ministersconferentie van de WTO in Seattle (VS) overschaduwd door een veldslag tussen activisten en depolitie. De actievoerders keerden zich tegen de globalisering van de economie, omdat deze gepaard zou gaan met uitbuiting van ontwikkelingslanden, sociale dumping en milieuvervuiling. De protesten in Seattle kregen navolging op internationale conferenties in Davos, Washington, Praag, Quebec en laatstelijk half juni tijdens de Eurotop in het Zweedse Gotenburg. De anti-globaliseringsbeweging bereidt zich momenteel voor op demonstraties tijdens de bijeenkomst van de G-8, de zeven rijke industrielanden plus Rusland, medio juli in het Italiaanse Genua.

De WTO zoekt sinds `Seattle' toenadering tot NGO's, maar dat heeft tot dusver niet veel opgeleverd. Voorstellen van Europa en Canada om NGO's nauwer bij het wereldhandelsoverleg te betrekken, stuitten op verzet van ontwikkelingslanden die vrezen dat deze organisaties een te zwaar stempel op de handelspolitiek zullen gaan drukken.

Orde!
by pierro Saturday July 14, 2001 at 05:05 PM

... ofte hoe WTO, NGO's en autoritaire communistische (marx-lenin-trotsky-stalin) elkaar vinden in hun oproepen tot orde..., over objectieve bondgenoten gesproken...

gedragscodes ?
by Bart Sunday July 15, 2001 at 01:56 PM

ze zouden beter eens een gedragscode voor politieagenten opstellen

anarchistisch dogmatisme
by sigurd Wednesday July 18, 2001 at 12:22 PM
sdhondt@uia.ua.ac.be

Sorry, maar nergens in bovenstaande tekst heb ik ook maar één woord aangetroffen over 'autoritaire communisten'. Perro's opmerking is dan ook volkomen onterecht.

Vrijheid èn Gelijkheid
by Perro Saturday July 21, 2001 at 11:59 PM

Lees er dan maar eens hun commentaren op na, na Götenburg b.v.; over het oprichten van ordediensten, etc.; zoals een ander al zei in een reactie: "Ordnung muss sein": hèt devies van alle staatsadepten...
Geen dogmatisme, maar een een te lange geschiedenis van vervolging, onderdrukking, terreur, ... in de naam van hun "communisme"... En deze machtsdenkers gaan zich opnieuw profileren en pretenderen zich aan het hoofd te stellen van een beweging die het radikaal anders wil, d.w.z.: met het inzicht dat vrijheid zonder gelijkheid de terreur van het kapitaal is, en gelijkheid zonder vrijheid de terreur van de staat: een cruciaal inzicht dat anarchisten steeds hebben uitgedragen, wat hun de terreur op de hals haalde van zowel de bourgeois als van de zgn. communisten...

Mr.Moore's recuperation
by Jan Sunday July 22, 2001 at 09:46 AM
janploem@hotmail.com 0032486944743 Keizerstraat 37 2000 Antwerpen, Belgium

Natuurlijk wil een type als Moore 'dialoog', 'overleg' met de NGO's: een wel zéér traditionele manier om de beweging te recupereren. Knuffel de enen dood en criminaliseer de anderen. Bovendien heb ik een donkerbruin vermoeden dat een groot aantal NGO's een andere agenda erop nahouden dan de antiglobalistische beweging(globaal antikapitalistische ?).
Een ventje à la Moore die een gedragscode voor betogers wil?
De arbeidersbeweging in de 19de & 20ste eeuw is het stemrecht, de 8urendag, etc. ook niet braaf & vriendelijk aan de patroons komen vragen, wel integendeel.
Wie is hier aftands, slogansek en ondermaats?

Jan Ploem