arch/ive/ief (2000 - 2005)

Een ander Europa voor een andere wereld
by 19 oktober. Gent Wednesday July 04, 2001 at 08:11 PM

Op vrijdagavond 19 oktober trekt een brede waaier van sociale en politieke organisaties uit ondermeer de vredesbeweging en de noord-zuidbeweging door de binnenstad van Gent. Op een vreedzame en ludiiek wijze roepen ze de Europese leiders op om werk te maken van een Euorpa op mensenmaat. Dit mani-feest start om 19 uur op het Zuid, om 21u is er een slotevenement op de Vrijdagmarkt

Van 1 juli 2001 tot 31 december 2001 is België voorzitter van de Europese Unie. Op 19 oktober komen de Europese staatshoofden en regeringsleiders bijeen in de Sint Pietersabdij in Gent. Wat de dames en heren gaan bespreken is op dit moment niet duidelijk. Onze boodschap is dat wel. Een Europa met nòg meer geld en macht interesseert ons niet.

Wij willen een ander en een beter Europa. Geen constructie voor multinationals en kapitaalsgroepen, maar een Europa op mensenmaat. Waar het ondenkbaar is dat Renault-Vilvoorde sluit en Semira Adamu wordt vermoord.
Een Europa met meer werkgelegenheid en gegarandeerde sociale zekerheid. Met toegang voor iedereen tot degelijk onderwijs en gezondheidszorg.
De uitverkoop van de openbare diensten moet worden stopgezet. We moeten de publieke ruimte heroveren. Het gemeenschappelijk belang moet voorgaan op private winsten.
We willen een democratisch Europa waar alle mensen en volkeren een stem hebben en waar stemmen tellen. Een Europa met gelijke rechten en gelijke kansen voor iedereen, vrouwen en mannen, Europese en niet-Europese burgers. Met paal en perk aan elke vorm van discriminatie.
Wij vinden het schandelijk dat ook hier de kloof tussen arm en rijk groeit. Wij willen een herverdeling van de welvaart en belastingen op de grote vermogens. De Euro kan ons gestolen worden als hij gebruikt wordt binnen de logica van de maximale winst.
Wij kiezen voor een duurzaam Europa. Er moet een einde komen aan het toeëigenen en verkwisten van natuurlijke rijkdommen. Het Zuiden is geen stort voor ons vuil en de ozonlaag geen zorg voor later.
In plaats van een interventieleger uit te bouwen, moet Europa investeren in vrede en in de afbouw van de wapenindustrie. Europa moet problemen aanpakken voor ze ontaarden in geweld in plaats van militair tussen te komen wanneer het te laat is.
Na eeuwen van plundering is het niet meer dan rechtvaardig dat het rijk geworden Europa z’n verantwoordelijkheid neemt en de rekening betaalt. Europa moet de kant kiezen van de miljoenen mensen die vechten voor het fundamentele recht op een menswaardig bestaan, in het Zuiden, voor de gesloten poorten van Fort Europa of in de gesloten vrachtwagens van mensenhandelaars.

Wij weten dat de agenda van de Europese Unie gedicteerd wordt door andere ambities en belangen. Maar de samenwerking van vele sociale bewegingen zal een tegengewicht vormen, met de macht van het getal en met rechtmatige eisen. Europa spoort de verkeerde kant op. De wissel voor een sociaal, duurzaam en solidair Europa moet nù getrokken worden.

Daarom zullen wij op 19 oktober onze stem laten horen door een hele reeks geweldloze acties en activiteiten op te zetten. De dag wordt afgesloten met een mani-feest. (meer info: zie bijlage)
Wij roepen op tot een vreedzaam protest tegen dit Europa. tevens roepen we alle manifestanten op niet in te gaan op provocaties, van welke kant die ook komen.

Een gewelddadige escalatie door enkelen mag niet als excuus gebruikt worden om het recht op vrij meningsuiting aan de kant te schuiven. Het grootste deel van het protest in Gotenborg is volledig vreedzaam verlopen. Voor de informele top in Gent roepen wij eveneens op tot vreedzame acties.

We hebben ernstige bedenkingen bij de wijze waarop de media hier de focus volledig op het geweld hebben gericht. De voorbije weken zijn we door de media herhaaldelijk gecontacteerd op zoek naar sensatieverhalen. Elke inhoudelijke kritiek op het EU-beleid werd als oninteressant opzij geschoven. Laat het duidelijk zijn: we willen ons niet lenen voor tendentieuze berichtgeving. Wij willen communiceren over het inhoudelijke verhaal en de geweldloze acties die we plannen. We roepen de media op over hun eigen rol kritisch te blijven en de mythevorming over het geweld bij protesten sinds Seattle achterwege te laten.
Wij zullen geweldloos ijveren voor een ander Europa voor een andere wereld.


Info: 32-2-536.11.25, Frans Teuchies, 11.11.11, Vlasfabriekstraat 11, 1060 Brussel.

Deelnemende organisaties: 11.11.11 Koepel van de Vlaamse Noord-Zuid beweging, Attac Vlaanderen, Forum voor Vredesactie, Vrede, Netwerk Vlaanderen, Democratie 2000, CODEWES, Leef !, Indymedia, SAP-SJW Gent, Oxfam Wereldwinkel Gent, Militant Links, KP, PVDA-MLB-Rode Jeugd Gent, AIB, Meervoud,Vluchtelingen Actie Komitee, ‘t Uilekot, Christenen voor het Socialisme, A place to live, WIS Z.O.-Vlaanderen, Oxfam Solidariteit, Oxfam Wereldwinkels Nationaal.

28 juni 2001.