arch/ive/ief (2000 - 2005)

Boekbespreking : The Politics of Non Violent Action
by mara Friday June 29, 2001 at 09:30 AM

De werken van Gene Sharp, zijn geschreven als handleiding voor mensen die strijden voor westerse vrijheid en democratie. De technieken werden voor en na de val van de muur toegepast om verzetsbewegingen binnen niet-Amerikaans gezinde ‘regimes' te helpen. Dit neemt niet weg dat de antikapitalistische activist verzet, zich deze technieken kan toe-eigenen. Hier een bespreking en enkele toepassingen naar vandaag.

De werken van Gene Sharp, ‘The Politics of Non Violent Action (1973)’ en ‘From Dictatorship to Democracy, a Conceptual Framework for Liberation (1993)’, zijn geschreven als handleiding voor mensen die strijden voor westerse vrijheid en democratie. De technieken die beschreven staan werden voor en na de val van de muur toegepast om verzetsbewegingen binnen niet-Amerikaans gezinde ‘regimes’ te helpen. Dit neemt niet weg dat de activist die zich vandaag tegen het kapitalisme verzet, zich deze technieken kan toe-eigenen. Hier een bespreking en enkele toepassingen naar vandaag.

Deze werken, geschreven door een docent Politieke Wetenschappen aan de universiteit van Massachusetts, is een handboek tot vreedzaam verzet voor mensen die strijden voor westerse vrijheid en democratie. Het zijn handleidingen voor alle lokale verzetsbewegingen binnen de communistische landen en niet-Amerikaans gezinde regimes.
Met dit actieprogramma kunnen deze bewegingen, met vreedzame acties en burgerlijke ongehoorzaamheid, de publieke opinie aan hun kant krijgen en zo de macht van de geviseerde overheid mee helpen uithollen.

‘The Politics of Non Violent Action’ werd geschreven in het licht van de Kouden Oorlog , als alternatief voor de brutale interventiepolitiek die de Amerikanen hadden in het buitenland.
Het beschrijft andere manieren om de westerse democratie (lees: ‘Pax Americana’) uit te dragen in de wereld. Lokale (al dan niet vreedzame) verzetsgroepen moesten gesteund worden op allerlei mogelijke manieren. Als er voldoende binnenlands verzet aanwezig is, zijn internationale ‘humanitaire’ acties achteraf gelegitimeerd.


OTPOR!

Ook recentelijk, werd deze strategie toegepast door de VS. Dat de ‘onafhankelijke’ radio B 92, in feite gesponsord werd door de VS, is geen geheim meer voor velen. De Servische verzetsbeweging ‘OTPOR’ (letterlijk: verzet), die een belangrijke rol speelde in de democratische verzetsbeweging tegen Milosevic, kreeg zelfs trainingen van Amerikaanse NGO’s ter bevordering van de Democratie en Vrijheid’.
In de Morgen van 7 april 2001, stond dat OTPOR, heel gulle sponsoring kreeg van o.a. National Endowment for Democracy (NED), een Democratische NGO in Washington. Vanaf augustus 1999 begonnen de dollars met een aanzienlijk debiet richting Otpor te stromen. Volgens Slobodan Homen van OTPOR, hadden ze veel financiële hulp van westerse NGO’s, en ook van een paar westerse Gouvernementele organisaties. In juni 2000 ontmoette Homen Madeleine Albright. Deze zei : We willen Milosevic van de macht , uit Servië weg en in Den Haag. Albright wilde Milosevic weg en OTPOR was bereid om tegen het regime op te staan.
Hoeveel geld de Amerikanen precies in de oppositie heeft gestopt is niet precies geweten. Volgens het Agency for International Development, de Amerikaanse dienst voor ontwikkelingssamenwerking is in 2000 alleen, 25 miljoen dollar in de boeken geschreven.
Enkele honderdduizenden $ werden rechtstreeks aan OTPOR gegeven voor betogingmateriaal, aldus Donald L.Pressley van de AID.
Een deel van de 1.8 Miljoen dollar dat het International Republican Institute heeft uitgegeven aan de Servische oppositie, werd direct aan OTPOR gegeven.
Volgens Calingaert van de IRI is OTPOR mede opgericht door hen.
Het IRI en de NED worden beide gefinancierd door het AID.
Met andere woorden: OTPOR werd gesponsord door de Amerikaanse Democraten, Republikeinen en door de Amerikaanse Dienst voor Ontwikkelingssamerwerking.

Meer dan 20 OTOR-leiders kregen in Boedapest in april 2000 een opleiding in technieken van geweldloos verzet, gegeven door een Amerikaanse legergeneraal op rust. Hij baseerde zich op ‘From Dictatorship to Democracy, a Conceptual Framework for Liberation’ van Gene Sharp.

HET BELANG VAN GEWELDLOOS VERZET

Gene Sharp heeft deze boeken geschreven om de westerse democratie te promoten. Niet zozeer uit idealisme, maar vooral om de westerse economie te doen zegevieren over de hele wereld.
Als democratie het einddoel zou zijn, zouden de VS al lang de verzetsgroepen in Saoedi-Arabië, Turkije, Katar, Israël, etc. … gesteund hebben.

Het leuke nu aan deze handboeken van Gene Sharp, is dat de antikapitalistische activist zich deze technieken evengoed kan toe-eigenen.
We mogen dankbaar zijn dat hij , met de hulp van de Amerikaanse inlichtingendienst , voor ons een mooi overzicht heeft gemaakt van wat de efficiënte manieren van vreedzaam verzet !
Allerlei intelligente vormen van vreedzaam verzet, gaande van vreedzame optochten, kritische kunstuitingen, spot-verkiezingen, ‘propaganda’, sit-ins, ludieke acties, worden besproken.

Er wordt ook ingegaan op de effectiviteit en het psychologisch effect van deze technieken.
In plaats van botweg geweld en vandalisme toe te passen, hetgeen slecht overkomt bij de publieke opinie, kunnen vreedzame acties, waarbij de boodschappen van de activisten naar buiten worden gedragen, op meer bijval rekenen in de westerse landen.

Vandaar ook het belang van vreedzame acties in de recente anti-gobaliseringsbeweging: de boodschap moet eerst het publiek bereiken, vooraleer de boodschap overkomt. Zolang dit wordt overschaduwd door berichtgeving over geweld, heeft de boodschap geen schijn van kans. Dit laatste mechanisme hebben de autoriteiten, die er alle belang bij hebben dat de boodschap niet doorkomt, heel goed begrepen…. .

Voor degene die denken het boek simpelweg te kunnen toepassen,  , er zijn wel enkele addertjes onder het gras waarmee je rekening moet houden.
- Al de verzetsbewegingen die voor de Amerikaanse kar gespannen werden, werden financieel zwaar gesponsord door de VS. Zij beschikken meestal over veel geld.
- Rich Media =Poor Democracy : de media binnen het kapitalisme spelen een niet te onderschatten rol in het beïnvloeden van de publieke opinie.
- Onderschat niet hetgeen waartegen je vecht. Wanneer je aan de baarmoeder van dit systeem durft raken (kapitalisme), zullen de belanghebbende geen machtsvertoon schuwen. Zelfs niet bij vreedzaam verzet. BV: valse politieberichten als verantwoording voor preventieve repressie.

Dit laatste neemt dit niet weg dat we zelf zo lang mogelijk geweld moeten vermijden, en ons concentreren op massale vreedzame mobilisaties. Laat dit dus niet een belemmering zijn om inspiratie op te doen uit het werk van Gene Sharp. Creativiteit in vreedzame acties is vandaag heel belangrijk en efficiënter dan gewelddadige acties.

Enkele voorbeelden:
De ‘Sea Turtles’ waren tijdens de betogingen in Seattle maar met enkele honderden, maar kregen heel veel mediabelangstelling, (mensen verkleed in schildpad)
De actie op Kleine Brogel dit jaar, kreeg door zijn vreedzame natuur en ludieke karakter eveneens veel mediabelangstelling. (Hoewel men hier reeds trachtte ‘geweld’ in de schoenen van de activisten te schuiven).
De feestelijke ‘naaktbetoging in Praag, had ook veel aantrek bij fotografen.


vrijheid en liefde
by pat Friday June 29, 2001 at 10:46 AM

Bedankt Mara,
Tegenstanders kunnen medestanders zijn...
Maar verlies je eigen innerlijk streven niet uit het oog.
Dan pas slaag je er in wat verder te lopen dan hun opzet.
Dan pas blijf je een kloppend hart.
Vrijheid is het hoogste goed.
Liefde maatstaf en eindstreep...

Maak je maar geen zorgen
by mara Friday June 29, 2001 at 12:25 PM

Maken we nu niet reeds gebruik van een middel dat in feite in een militair kader ontwikkeld is en pas is vrijgegeven aan de bvolking om commerciële redenen: het internet
Ik weet dat het doel niet de middelen heiligt. Het hangt af van geval tot geval

kiezen: de kogel krijgen of hem geven!
by massy Monday July 16, 2001 at 10:32 PM
mas_derailleur@hotmail.com

Ja, ik ben akkoord, Om de publieke opninie te overtuigen van het monster van de globalisering en het ondemocratische karakter van de Westerse overheden, moeten we zo veel en zo lang mogelijk vreedzaam verzet uitoefen: ludiek, orgineel, volks en aansprekend....
Maar....!!!!
Er zal een moment komen dat deze "democratische" overheden dit niet meer zullen tolereren omdat ze zien wat een invloed de anti-globalisering en anti-kapitalistische acties, bij de bevolking hebben. In sommige landen is dat al zo en in sommige landen zijn we "goed" op weg!
Dan...., dan zal het geweld van bovenuit komen, van de regeringen, de overheid, de politie, rijkswacht , het leger...
En dan is mijn vraag: Zul je je dan zomaar laten afslachten? Zal je je met geweld verdedigen ? Biedt je je andere wang aan? Wil je komaf maken met de brutaliteiten tegen de bevolking? Krijg je de kogel of geef je hem?

reacties welkom (ook op mas_derailleur@hotmail.com)

schieten we terug?
by lena Sunday August 05, 2001 at 06:23 PM
lenadepena@yahoo.com G7straat 8

wat wordt hier verstaan onder geweld?
ik raak er een beetje van in de war...
in genua voelde ik me niet thuis zowel toen ik tussen blackblockers liep als de zogenaamde 'peace demonstranten' die helemaal NIKS deden...behalve lopen

Het inslaan van een bankruit vind ik, (als er niemand achterstaat) geen geweld, het is duidelijke taal, maar laat kwa orginaliteit inderdaad weinig te wensen over....
Daarom stel ik voor dat deze mensen maar als schildpadden verkleed gaan!!!
'peace demonstranten' mogen wat mij betreft wel zwarte kleren aan, en de pers zal met verontwaardiging scrijven over die vreedzame blackblockers die in elkaar gemept worden door fascistische politie!

en sommige mensen verwijten de fanatieke demonstranten dat de media zoveel over geweld schrijft en zoweinig over de inhoud van antikapitalisme. GET REAL!
je kent de media, ik ben naast de idiote, ook een paar redelijke artikelen tegengekomen, maar uiteindelijk is haar doel het verkopen van haar product.
In deze wereld is dat helaas niet het verstrekken van kritische informatie!!!
We kunnen allemaal onze carnivals pakken uit de kast halen,
en de leukste zal misschien de 2e pagina halen van de krant,
en het ziet er allemaal leuk uit, maar zelfs hiermee kun je geen revolutie verwachten (al is het wel 1 VAN DE middelen)

Ja, aoch kweetet niet meer.. wil je iets bereiken met geweldloosheid, dan moet je naar mijn mening aan burgelijke ongehoorzaamheid doen, en tjah de reactie daarop is ons allen bekend...

zelf ben ik ook erg geschrokken van al het geweld in europa, ook al wist ik dat deze parlementaire democratie een schijnvertoning is, dat het systeem mensen uitschakeld die ze niet kan gebruiken... maar het ook voelen is anders dan weten...
brengt me terug op de geweldsvraag:

moeten we terugschieten?
alleen als het echt uit zelfverdediging is, kan ik het niet afkeuren...
maar ik hoop dat iedereen het er wel over eens is dat zelf een terreurgroep vormen nooit een oplossing kan zijn...
naast de risico's van het even erg worden als zij, zijn we technisch toch zwakker

ze zouden het wel willen, dat niemand meer achter onze ideeen zou staan...
Ik zou het liefst bij de CIA gaan werken, en waarschuwingen kunnen geven wanneer er weer een nieuwe tactiek bedacht is om ons te stoppen...
als we aan terugschieten gaan denken is het telaat, we moeten ze voorzijn, aan intelligentie moet het niet ontbreken!!!! we zijn immers met veele :)