arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gevangenen in strijd: Carlos Gomez Garcia
by anarchist black cross - gent Monday June 25, 2001 at 01:15 AM
abc_gent@yahoo.com PB 40, 9000 Gent 2, België

De strijd van de Spaanse gevangenen gaat onverminderd voort. Zij strijden voor 4 eisen: de afschaffing van het FIES regime, een einde aan de verspreidingen, de vrijlating van de terminaal zieke patiënten, en de vrijlating van alle gevangenen die 20 jaar hebben uitgezeten. Wij laten enkele van die gevangenen aan het woord die al meer dan 20 jaar zitten, en al jaren vechten voor hun waardigheid:

De Gevangenis: rehabilitatie of uitroeing als functie?

Meer dan 25.000 gewone gevangenen hebben AIDS. In vroegere tijden, in de Middeleeuwen, werden melaatsen in een lazerij of leprosengesticht geïnterneerd. Heden ten dage, en zonder in het minst te overdrijven, zouden we de gevangenissen "AIDSGESTICHTEN" kunnen noemen.
Ik beschuldig het Ministerie van Gezondheid of, bij ontstentenis, wie ook verantwoordelijk, de ongedifferentieerde en ongecontroleerde verdeling van metadon toe te laten (een drugs tweemaal sterker dan heroïne, en waarvan de secundaire effecten irreversibel zijn, feiten waarvan de artsen perfect op de hoogte zijn) en van benzodiacepinas. Ik ben ermee akkoord dat in welbepaalde gevallen metadon wordt verstrekt, vooral aan personen van meer dan 30 jaar, maar het verstrekken aan jongeren van 18 of 20 jaar is een verholen misdaad. Aan die leeftijd kunnen ze nog afkicken, wegblijven van de drugs. En toch, in de penitentiaire centra opteren ze voor de gemakkelijke weg, bieden ze hen drugs aan, laat men het oogluikend toe, alsof men het met een wortel kan behandelen (het is duidelijk, óf de stok óf de wortel).
Om hen aan te zetten deze legale drugs te consumeren geven ze voorrang aan de gevangenen die het innemen als het erop aankomt permissies uit te reiken. Waarom verlenen zij veel gemakkelijker permissies aan diegenen die metadon gebruiken? Omdat zij goed weten dat ze geketend zijn en niet zullen vluchten! Metadon vervult de "functie" die de muren en de bewakerscontrole vaak niet kunnen waarmaken: de vervreemding van de persoon en het verlies van controle over zijn eigen wil.
In de plaats van het geld van de belastingbetalers te gebruiken voor macro-gevangenissen, waarom het niet besteden aan gespecialiseerde centra voor alle jonge toxicomanen? Maar nee, dat zint hen niet, en ze zullen doorgaan gevangenissen te bouwen om vol te steken met zieken als we niets doen om het te verhinderen !

Dat is de realiteit. Daarom, geen twijfel: de gevangenis rehabiliteert niet, maar EXTERMINEERT!

Carlos Gómez García - Abril 2001
Centro Penitenciario de Picassent
_____
*
Aan alle personen die dit schrijven lezen: ik zou de beweegredenen willen verklaren waarom een gewone gevangene zich, voor de derde keer in de drie laatste jaren, een teen amputeert.
Al drie jaar ben ik veroordeeld tot levenslang door het Hooggerechtshof, juridisch orgaan dat verondersteld wordt de Spaanse Grondwet te doen respecteren, maar ze in realiteit brutaal overtreedt. Ik heb ontelbare brieven geschreven aan verschillende organen van het "justitiële apparaat" om bepaalde waarheden toe te lichten die zich in de gevangenissen voordoen, maar niets daarvan heeft de publieke opinie bereikt. Daarom wil ik nu een aantal vragen stellen opdat al degenen die dit lezen erover nadenken en antwoorden of het waar is dat:

- De levenslange gevangenisstraf in dit land bestaat?

Ja. Het Hooggerechtshof heeft ze opgelegd aan gewone gevangenen (zovele vergetenen) door ze twee veroordelingen tot 20 jaar integraal te doen uitzitten. Op die manier, na 20 jaar te hebben voltooid, moet je er nog eens 20 uitzitten.

- De Spaanse grondwet onmenselijke en vernederende straffen verbiedt?

Ja. Art. 15

- De mensen slechter uit de gevangenis komen dan toen ze binnen gingen?

Ja. Dat weten we allemaal.

- De Spaanse grondwet verplicht dat gevangenisstraffen georiënteerd zijn op sociale reïntegratie?

Ja. Art. 25.2

- Meer dan 90% van de mensen die in de gevangenis zitten van eenvoudige komaf zijn, zonen en dochters van arbeid(st)ers en immigranten?

Ja.

- Van deze 90% zo'n 80% drugsverslaafden, zieken en aidspatiënten zijn?

Ja. De statistieken bevestigen dit.

- Er flagrant favoritisme bestaat als het erop aankomt rijke en invloedrijke personen te veroordelen en op te sluiten?

Ja. Het volstaat een aantal zaken zoals die van Amedo, Mario Conde, Filesa, Barrionuevo, Galindo, etc... in herinnering te brengen.

- De Spaanse grondwet verplicht dat allen gelijk zijn voor de wet en dat de wet gelijk wordt toegepast voor iedereen?

Ja. Art. 24

- Er fysieke en psychische foltering bestaat in de gevangenissen, alsook "dodengangen'" (op z'n Spaans) ofte F.I.E.S.?

Ja. En enkel 1% komt aan het licht.

- Tenslotte, vele van deze omstandigheden reeds eeuwen terug bestonden, in de middeleeuwen?

Ja.

Dus is het geen bedrog te stellen dat op het vlak van het straf- en gevangeniswezen dit land zich nog in de middeleeuwen bevindt.
Dat bevestigt een gewone gevangene in het derde millenium, XXIste eeuw, jaar 2001; gevangene die meer dan 20 jaar gevangen gehouden wordt voor het stelen van wat geld.

Carlos Gomez Garcia - Picassent Mei 2001

[* Op 9 juni 2001 amputeert Carlos zich een teen om de situatie waarin het gevangenissysteem hem reeds meer dan 21 jaar houdt aan te klagen. Carlos, 41 jaar oud, op z'n 15de anarchist geworden en op 20 jaar in de gevangenis beland voor kleine overvallen, vraagt zich af, net als zijn familie en vrienden, waarom hij niet in de straat samen met ons is.
Art. 76 van het Strafwetboek stelt een limiet van maximum 20 jaar opsluiting in, maar in zijn zaak, en in vele andere, negeren de rechters hun eigen wetten. Daarom zijn ze ook verantwoordelijk voor de verborgen levenslange gevangenisstraffen die ze opleggen aan die gevangenen die niet over de vereiste economische middelen beschikken om dergelijke onrechtvaardigheid voor het gerecht aan te vechten.
Carlos heeft bij twee andere gelegenheden gegrepen naar deze protestvorm, telkens in de hoop de realiteit van het gevangeniswezen onder publieke aandacht te brengen.]

[ Het ABC-Gent heeft een (Nederlandstalige brochure) "Fies en Lucha" uitgegeven met teksten, brieven, etc. van gevangenen + een korte historiek van de gevangenisstrijd in Spanje + een lijst van zo'n 100-tal gevangenen. Op onze website kan je binnenkort nog meer lezen over deze niet-aflatende strijd: http://www.geocities.com/abc_gent ]