arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gevangenen in strijd: Amadeu Casellas Ramon
by anarchist black cross - gent Monday June 25, 2001 at 12:15 AM
abc_gent@yahoo.com PB 40, 9000 Gent 2, België

De strijd van de Spaanse gevangenen gaat onverminderd voort. Zij strijden voor 4 eisen: de afschaffing van het FIES regime, een einde aan de verspreidingen, de vrijlating van de terminaal zieke patiënten, en de vrijlating van alle gevangenen die 20 jaar hebben uitgezeten. Wij laten enkele van die gevangenen aan het woord die al meer dan 20 jaar zitten, en al jaren vechten voor hun waardigheid:

Ik schrijf jullie vanuit het exterminatiecentrum van Ponent, te Lleida, beter bekend in Catalonië als concentratie- en exterminatiekamp. Ik heet Amadeu Casellas Ramòn (...) en op dit moment ben ik in honger- en dorststaking om te protesteren tegen de pesterijen die ik onderga, tegen de scheiding en het mij ontnemen van de communicatie met mijn familie en mijn sociale omgeving, het is mij verboden te communiceren, te telefoneren, en ze controleren mijn post, dit alles is illegaal als men refereert naar de wetten van dit land, maar zowel de catalaanse overheid als de centrale overheid in Madrid, beiden fascistisch, passen in onderling akkoord de wetten niet toe. Die wetten dienen om een goed figuur te slaan tegenover de europese gemeenschap, om het imago op te hangen van een democratisch land en van een rechtsstaat, met moderne en progressieve wetten.

De realiteit is dat er in Catalonië om de drie dagen een gevangene sterft, dat er vandaag in Catalonië, zoals in de rest van de Spaanse staat, mishandelingen plaatsvinden, afranselingen, vernederingen door de bewakers, door de Penitentiaire Administratie en door rechters die gecorrumpeerd zijn door hun eigen departement van Justitie. Zelfs onder de franquistische periode werden de gevangenen niet zo slecht behandeld.

Het collectief van gevangenen in strijd wordt buiten gesteund door de anarchisten van het internationale ABC en door collectieven van verenigingen zoals ACOPS. Dit zijn enkele van de collectieven die ons steunen in deze strijd.

Onze eisen zijn: een einde aan de FIES eenheden in Spanje en de DERT departementen in Catalonië, waar de behandeling vernederend is, vrijheid voor diegenen die zoals ik meer dan 20 jaar hebben gedaan, artikel Y-6 van de Penale Code en 10, 15 en 25 van de Spaanse Constitutie; vrijheid voor de terminaal zieke gevangenen, artikel 142 van het penitentiaire reglement; een einde aan de verspreidingen, gebruikt als represailles als wij de toepasing van onze rechten vragen, artikel 25-2 en 14 van de Constitutie; en een einde aan de foltering, de afranselingen etc. door de bewakers (...) Tot dan zetten wij onze strijd voort want op dit moment in Spanje doodt de veroordeling tot levenslang individuen of duwt hen naar de zelfmoord, en wij zijn in een land (...) waar de Macht die van de franquistische en fascistische dictatuur is.

(...) Wij hebben behoefte aan zoveel mogelijk steun, en aan verspreiding van de informatie over wat zich afspeelt in dit land, ik hoop nieuws van jullie te verkrijgen, libertaire groeten van een anarchistische vriend.

Men kan gevechten verliezen, maar als we niet vechten zijn we reeds verslagen.

Amadeu Casellas Ramon
C.P. Ponent, Apdo 426
Lleida 25080
Spanje


[ Het ABC-Gent heeft een (Nederlandstalige brochure) "Fies en Lucha" uitgegeven met teksten, brieven, etc. van gevangenen + een korte historiek van de gevangenisstrijd in Spanje + een lijst van zo'n 100-tal gevangenen. Op onze website kan je binnenkort nog meer lezen over deze niet-aflatende strijd: http://www.geocities.com/abc_gent ]