arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wake tegen onveilige verkeerssituatie in Kortrijk
by Bart Marescaux Saturday June 23, 2001 at 04:24 PM
marescaux.vincke@pandora.be

Verslag van een verkeerswake aan één van Kortrijks onveilige punten. Het verkeer werd een half uur lang opgehouden.

Verkeerswake in Kortrijk


Aan het Panorama-kruispunt (nabij het station) werd donderdagavond rond 18uur een half uur het verkeer opgehouden. Dit gebeurde uit protest tegen het feit dat er in korte tijd 2 voetgangers zijn omvergereden. Eén ervan stierf aan zijn verwondingen, de andere ligt nog steeds in coma. Voetgangers en fietsers cirkelden gedurende 20 minuten rond het rond punt. Daarna was er een korte toespraak over de verkeerssituatie aan dit rond punt en deze in Kortrijk in het algemeen. Er werden bloemen gelegd op de plaats waar de dode viel. De aanwezigen waren vooral buurtbewoners en sympathisanten van de fietsersbond, die dit protest georganiseerd hadden. De politie zorgde ervoor dat de auto's tegengehouden werden en dat er dus niemand op volle snelheid op de actievoerders kon inrijden.

Het is schandalig dat dit rond punt nog steeds niet heraangelegd is. Het is al jaren alombekend dat de verkeerssituatie er enorm onveilig is; het kruispunt werd een aantal keer gefilmd in de BRT uitzending panorama (vandaar de naam ?) als een van de zwarte punten in de omgeving. Auto's kunnen er gewoon rechtdoor rijden en hoeven dus helemaal niet af te remmen. Dit is de situatie sinds bijna tien jaar. Gelukkig is er onlangs voor gezorgd dat er een goed fietspad is aangelegd, volledig afgeschermd van de gewone weg. Dit is echter maar een halve oplossing want het is nog steeds een druk kruispunt met veel fiestverkeer; het bevindt zich in de nabijheid van enkele scholen.


De eisen aan het stadsbestuur:

1. De cirkel van de rotonde wordt vergroot zodat automobilisten verplicht worden hun snelheid te matigen.
2. De uitgeveegde markeringen worden herschilderd.
3. Het rondpunt wordt in 2002 definitief heraangelegd met als hoofdbekommernis de veiligheid van de vele voetgangers en fietsers.


Enkele feiten:

- Bij de 6 - geregistreerde- ongevallen die op het "panorama" kruispunt dit jaar gebeurden was er 4 maal een bus van De Lijn betrokken; ook bij de 2 dodelijke ongevallen.
- De zebrapaden op het kruispunt zijn onzichtbaar (opmerking: toen de actie aangekondigd werd in een krant werden de zebrapaden de vrijdagavond om 18uur door de stadsdiensten herschilderd :-)
- De voorlopige opstellingen van boordstenen middenin het rond punt, was een voorlopige aanleg, die staat er nu echter al méér dan 10 jaar.
- Naast het aantal geregistreerde ongevallen zijn er nog een heleboel lichte of bijna aanrijdingen die helemaal niet geregistreerd worden.
- Deze rotonde staat niet eens in de top 10 van zwarte punten in Kortrijk, dit zegt veel over de algemene verkeerssituatie in Kortrijk.
- De verkeersonveiligheid in Kortrijk is onrustwekkend, het aantal verkeersongevallen met gekwetsten steeg met 19% in 1 jaar tijd.
- In 2000 werden er 740 burgers gewond in het verkeer: dit is 1 op 100!!


Deze cijfers zijn verontrustend en er wordt dan ook gehoopt dat het stadsbestuur kordaat zal optreden om de verkeerssituatie in Kortrijk enorm te verbeteren. De Fietsersbond is van plan telkens actie te voeren op de plaats waar er zich een zwaar verkeersongeval voordoet met een zachte weggebruiker
Meer info: Fietsersbond - Hilde Damman (organisatrice) - Persbericht