arch/ive/ief (2000 - 2005)

Van Göteborg naar Brussel
by 11.11.11 Friday June 22, 2001 at 04:10 PM

Naar aanleiding van het Belgisch voorzitterschap heeft 11.11.11. een coalitie gesmeed van Vlaamse en Franstalige ontwikkelingsorganisaties, vredesorganisaties en organisaties die werken aan duurzame ontwikkeling.

Van Göteborg naar Brussel

21 juni 2001

Naar aanleiding van het Belgisch voorzitterschap heeft 11.11.11. een coalitie gesmeed van Vlaamse en Franstalige ontwikkelingsorganisaties, vredesorganisaties en organisaties die werken aan duurzame ontwikkeling. We noemen ons de Noord-Zuidcoalitie, onze website is http://eu.ngoforum.be/noordzuid.

Op 28 juni om 14u in het IPC te Brussel houden wij een internationale persconferentie om ons voorzitterschapprogramma voor te stellen. Een uitnodiging volgt.

Voor de website en het ngoforum van december in Brussel werken we ook samen met de milieuorganisaties en de vluchtelingenorganisaties. Op de website kunnen alle ngo's hun activiteiten en standpunten aan- en verkondigen.

Zoals te zien is op de website plannen we een hele reeks activiteiten tijdens het Belgisch voorzitterschap, met als speerpunten: Luik 22-23 september, Gent 19 oktober en Brussel 7-8 december.

Op 19 oktober ligt Europa in Gent

Samen met onder meer het Forum voor Vredesactie en Attac-Vlaanderen organiseert 11.11.11 op vrijdag 19 oktober een publieksactie en Mani-feest. Onder de noemer ‘Een ander Europa voor een andere wereld’ willen we op een ludieke en vreedzame manier tonen dat de Euro ons kan gestolen worden als hij alleen maar de kloof tussen rijk en arm verdiept. Wij wensen een Europa dat de kant kiest van de miljoenen mensen die vechten voor een menswaardig bestaan. Wij demonstreren voor een Europa op mensenmaat, waar het niet kan dat arbeidsintensieve fabrieken zoals Renault-Vilvoorde zomaar sluiten en Semira Adamu wordt vermoord.

Frans Teuchies, hoofd campagnedienst 11.11.11, coördineert het overleg Gent 19.10’ en zal aanwezig zijn op de persconferentie van 28 juni om de activiteiten van Gent voorstellen.

Zijn onze regeringsleiders blind, doof en stom?

Voor 11.11.11.was Marc Maes, medewerker van de studiedienst en medecoördinator van de Noord-Zuidcoalitie aanwezig in Gotenburg van vrijdag 15 juni tot zondag 17 juni. Marc Maes nam er deel aan het grote NGO-forum dat er dagenlang na elkaar plaats vond, en waarop duizenden mensen waren. Voor het Forum waren een groot aantal tenten opgezet waar honderden activiteiten allerhande plaatsvonden: infostands, debatten, spreekbeurten, theater, dans, muziek,…

Voor de Top nam de Zweedse Premier deel aan een open debat met het Forum, tijdens de Top was er een videolink tussen het Forum en de Conferentie, en een videolink-debat met Prodi, Göran Persson, Javier Solana, Joska Fishler, de Portugese premier Gutierez, enz waaraan Marc Maes ook deelnam.

Het is eigenaardig dat de media geen enkele aandacht hebben gehad voor dit Forum. Enkel de gebeurtenissen in het conferentiecentrum en de rellen haalden het nieuws.

Het meest opvallende misschien aan het programma van het Forum was dat veruit de grootste aandacht ging naar de rol van de Europese Unie in de wereld. Dat wijst erop dat er groeiende ontevredenheid bestaat rond dit thema.

Er is een aanzwellende kritiek op de houding van de EU en de 15. Mensen worden de valse beloften echt beu. Een groeiend aantal burgers wil betrokken worden bij het beleid en wil gehoord worden. Een participatieve democratie veronderstelt meer dan om de vier jaar een populariteitstest. Als de Ieren in een referendum het Verdrag van Nice wegstemmen, zeggen de Europese regeringsleiders dat ze het niet goed begrepen hebben. Een groot deel van de Europese burgers wensen een open Europa dat zich opstelt als een partner in de wereld.

  • De OESO, de club van de rijkste landen, neemt zich voor om tegen 2015 de armoede in de wereld te halveren, maar op de VN conferentie van de Minst Ontwikkelde Landen weigeren de rijke landen werk te maken van een schuldkwijtschelding, de 0,7% van het BNP voor ontwikkelingssamenwerking blijft een verre droom, Europese regeringen weigeren het voorstel voor een belasting op financiële speculatie, een Tobintaks, in overweging te nemen.
  • Europa doet voortdurend mee met de ronkende verklaringen die in de VN worden afgelegd en doet verder niets behalve haar eigen liberale agenda en economisch belang doordrukken. Het Europese WTO standpunt is daar een schoolvoorbeeld van. Het werd in Seattle afgeschoten, maar de Unie blijft halsstarrig bij haar mandaat waarmee ze twee jaar geleden naar Seattle gegaan is. Als Europa niets doet zal het over deze zaken in toenemende mate worden geïnterpelleerd.

De gewelddadige actievoerders in Göteborg, maken in grote trekken dezelfde analyse als hierboven. Wij zijn het dus op veel punten met elkaar eens, maar niet met hun methodes.

We vrezen dat hun geweld zal leiden tot een meer repressieve aanpak; tot het op één hoop vegen van gerechtvaardigde kritiek met ongerechtvaardigd geweld; tot het discrediteren van heel de grote en groeiende beweging die de huidige globalisering in vraag stelt.

Het geweld van enkelen mag niet gebruikt worden om democratisch en vreedzaam protest te belemmeren en om de argumenten en kritieken af te doen als "hooligan"-praat. Het beste wat het politieapparaat tijdens het voorzitterschap ons inziens kan doen is zich niet laten zien.

Wij hopen dat de Europese overheden en het Belgisch voorzitterschap in het bijzonder, de signalen van Göteborg niet fout interpreteert: meer inspraak in plaats van meer repressie is de boodschap van de Noord-Zuidbeweging.

Marc Maes, studiemedewerker Europees beleid
Frans Teuchies, hoofd campagnedienst