arch/ive/ief (2000 - 2005)

Opnieuw giftige dioxine in Zelzate
by Frans Van Acoleyen Thursday June 21, 2001 at 01:19 PM

De Vlaamse Milieumaatschappij maakte vandaag bekend dat tijdens haar meetcampagne van nov-dec 2000 opnieuw sterk verhoogde dioxine-depositie werd gevonden op alle vijf de meetposten in en in de omgeving van Zelzate. Deze dioxine-neerslag is ongetwijfeld veroorzaakt door de staalreus Sidmar. De gevaren van dioxine voor de volksgezondheid zijn genoegzaam bekend.

De Vlaamse Milieumaatschappij maakte vandaag bekend dat tijdens haar meetcampagne van nov-dec 2000 opnieuw sterk verhoogde dioxine-depositie werd gevonden op alle vijf de meetposten in en in de omgeving van Zelzate. Deze dioxine-neerslag is ongetwijfeld veroorzaakt door de staalreus Sidmar. De gevaren van dioxine voor de volksgezondheid zijn genoegzaam bekend.

Na het alarmerende rapport van de Milieu-inspectie dat in '98 in de openbaarheid kwam door toedoen van Frans Van Acoleyen, PVDA-gemeenteraadslid, beloofde Sidmar investeringen te doen om haar dioxine-uitstoot te verminderen. Deze maatregelen blijken vandaag in ieder geval ruimschoots onvoldoende te zijn. De uitstoot blijft een verdere bedreiging vormen voor de volksgezondheid. Het getuigt van een ongelooflijk cynisme dat de Sidmar-directie half mei nog een bekroning ontving uit de handen van prins Laurent voor de realisatie van een milieu-boek.

Wij eisen :

# De onmiddellijke openbaarheid van alle immissiemetingen (schouwmetingen) van Sidmar.
Openbaarheid betekent niet enkel ‘geen doofpot' maar actieve openbaarheid zodat de bevolking de evolutie van saneringsmaatregelen (of de afwezigheid ervan) op de voet kan volgen.
Wij willen niet meer meemaken dat alarmerende rapporten van de Milieu-inspectie in de schuif belanden zoals in '98. Toen verklaarde burgemeester Schenkels doodleuk op 27 mei dat hij een rapport, aangetekend verstuurd op 6 april, slechts daags voordien in zijn handen kreeg.

# Dat de bevoegde minister aan Sidmar onmiddellijk dezelfde strenge norm oplegt als voor de verbrandingsovens en onmiddellijk maatregelen oplegt aan het bedrijf om deze norm te halen.
Vandaag pakt minister Dua de gewone man/vrouw aan die zijn afval in de tuin verbrandt omdat ‘bij sluikverbranding dioxines' vrijkomen. Terwijl dit voor de minst vermogenden een poging is om steeds hogere kosten voor de ophaling van huishoudelijk afval te ontwijken. Wanneer pakt de minister een grootvervuiler zoals Sidmar aan, die enkel gedreven wordt door maximale winst voor zijn aandeelhouders

# Een grootscheeps bevolkingsonderzoek in de Kanaalzone om de gevolgen van de industriële vervuiling voor de volksgezondheid vast te leggen.
Dit bevolkingsonderzoek werd reeds in '97 aangekondigd door de toenmalige minister De Meester n.a.v. de PAKS- vervuiling op het Zelzaatse grondgebied, waartegen door de PVDA en Geneeskunde voor het Volk langdurig actie werd gevoerd. In de aanloop naar de vorige gemeenteraadsverkiezingen organiseerde de PVDA een uitgebreide bevraging. 600 inwoners gaven hun mening. Hieruit kwam het bevolkingsonderzoek naar voor als één van de belangrijkste punten voor ‘een gezonde en leefbare gemeente'. De Kanaalzone staat reeds jaren bloot aan een belangrijke gemengde industriële pollutie en het wordt eindelijk tijd om de effecten daarvan op de volksgezondheid vast te leggen. Dit moet leiden tot de gepaste preventieve maatregelen.

# Een volledig onderzoek naar de oorzaken van overlijden bij alle Sidmarwerknemers vanaf oprichting van het bedrijf (retrospectief) plus een verdere opvolging van ernstige ziekte en overlijden in de toekomst (prospectief).
Werknemers melden ons dat bij het Fonds voor Beroepsziekten reeds tientallen dossiers werden ingediend van kankerpatiënten die een verband vermoeden met de werkomstandigheden. Het gaat hier ook om blootstellingen van allerlei aard. Een gelijkaardig onderzoek loopt immers ook bij alle werknemers van kerncentrales om de mogelijke gevolgen gezondheidseffecten van het werken in een kerncentrale na te gaan.

Frans Van Acoleyen, Geneeskunde voor het Volk en PVDA-gemeenteraadslid, tel. 09/344 92 44

Dirk Goemaere, verantwoordelijke Sidmarwerking PVDA en PVDA gemeenteraadslid
GSM 0478 24 55 96