arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bedenkelijke politietechnieken
by mara Wednesday June 20, 2001 at 11:42 PM

Hoewel we vandaag niet meer in een Koude Oorlogssituatie leven, wordt er geen enkele vorm van kritiek tegen het mondiaal kapitalisme geduld. De overheid is bezig een klimaat bij de publieke opinie te scheppen, dat elke maatregel om zulke protesten de kop in te drukken, geoorloofd lijkt.

OPH, het Tsjechische Legal Team dat tijdens de topontmoetingen van de Wereldbank en het IMF in september 2000 actief was als onafhankelijke waarnemer, vermeldt in een rapport, dat het geweld tijdens de protesten vanuit twee hoeken kwam.
Enerzijds door de politie binnen de gevangenismuren, anderzijds door bepaalde autonome actiegroepen op straat.
Bovendien staat in het document dat het niet uitgesloten is dat de politie provocatietechnieken heeft toegepast. Vooral getuigenissen van "hit and run- acties" van activisten, die ongestraft achter de politielinies konden verdwijnen, waarna vreedzame betogers en voorbijgangers werden opgepakt, versterkt dit vermoeden.

"Here it is necessary to mention the great mystery, documented by journalists who were present, of the recurrence of "demonstrators" who, in comparison to other people in the streets, passed through the police cordons without any problem, committed violence against property and threw stones while at the same time confiscating people's film and then arresting passersby at the conclusion of the protests. In light of what has been ascertained it is definitely possible to doubt the trustworthiness of the assertions of the security bodies that no police provocateurs were deployed in the streets."

In Seattle en Goteborg werden soortgelijke verhalen opgetekend.

Abby Sher, eenAmerikaanse sociologe, beschrijft in ‘ the Crackdown of Dissent' de infiltratiepraktijken van een illegale FBI programma: COINTELPRO,dat tijdens de Amerikaanse vredesbewegingen in de jaren 60 en 70 actief was. COINTELPRO, of het illegale Counterintelligence Program dat uit extreem rechtse elementen bestond, had als taak om, zelfs met geweld, de vredesbewegingen te infiltreren en in diskrediet te brengen. Deze groep werd opgedoekt in 1971, nadat activisten officiële documenten hadden gevonden en vrijgegeven die op het bestaan van dit programma wezen.

Bovendien toont ze gelijkenissen aan in politietechnieken, die ook nu worden gebruikt om de anti-globaliseringsbeweging op een slecht blaadje te brengen bij het publiek: beloften naar de betogers toe plots intrekken waarop er ontevredenheid bij hen bestaat, politiecharges op demonstranten, het opmaken van zwarte lijsten, het verdraaien van de feiten tegen de media, het infiltreren van lokale groepen, overdreven aanklachten en boetes, … .
Na de rellen in Goteborg zei een Engels politicus op de BBC, dat het in België qua verzet wel geen vaart zal lopen. De Belgische regering treft reeds preventieve maatregelen, zoals het opmaken van lijsten in samenwerking met het buitenland en het infiltreren van lokale groepen.

Hoewel we vandaag niet meer in een Koude Oorlogssituatie leven, wordt er geen enkele vorm van kritiek tegen het mondiaal kapitalisme geduld. De overheid is bezig een klimaat bij de publieke opinie te scheppen, dat elke maatregel om zulke protesten de kop in te drukken, geoorloofd lijkt. Veiligheidsmaatregelen om hooliganisme tijdens Euro 2000 tegen te gaan, waren slechts voorbereidingen om fundamenteel politiek verzet tegen te gaan in de toekomst.