arch/ive/ief (2000 - 2005)

protestdemo aan het zweeds consulaat in Gent
by EU-ROT-OP! Tuesday June 19, 2001 at 06:18 PM

Protestactie aan het Zweeds consulaat in Gent Sint-AntoniusKaai 22 (tussen Rabot en Brandweer) Woensdag 20 juni 2001 om 13h

Protestactie aan het Zweeds consulaat in Gent
Sint-AntoniusKaai 22 (tussen Rabot en Brandweer)
Woensdag 20 juni 2001 om 13h

EUROPA GAAT OVER LIJKEN

Het hoeft amper herhaald te worden wat zich vorig weekend in Göteborg afspeelde. Tijdens de komst van Bush en de hieropvolgende Eurotop werden massale protesten georganiseerd. Deze liepen echter uit tot zware rellen tussen betogers en ordediensten, die na provoceren en slaan over gingen tot het met scherp schieten naar betogers.

Eerst en vooral willen we hier enkele ‘sprookjes' uit de pers rechtzetten. De rellen in Göteborg worden voorgesteld als een zoveelste confrontatie met de ‘harde kern' van de antiglobaliseringsbeweging die sinds Praag zowat maandelijks eens een stad onveilig maakt. Anderen hebben het dan over hooligans, relschoppers of ‘casseurs' zonder politieke boodschap. Niets is minder waar !

Reeds in 1993 werd in Denemarken met scherp geschoten op anti-EU demonstranten. Deze massabetogingen zijn niets nieuws. Ook in 1997 werd Amsterdam tijdens de Eurotop het tafereel van zware repressie tegen anti-EU betogers en activisten. Toen werden o.a. 600 mensen enkele dagen vastgezet zonder enige bezwarende aanklacht…uiteindelijk werd door deze betogers een proces in Nederland gewonnen.
Telkens werden grote anti-EU betogingen geconfronteerd met een provecerende houding van de politiediensten. Net zoals in A'dam word voor Göteborg gesproken over politie-provocateurs tussen de betogers, zonder te spreken over de regelrechte aanvallen te paard of met honden door de Zweedse politie. Wie zijn hier dan de hooligans, de gewelddadigen ? Wie is ondemocratisch wanneer de wil van Ierland door onze Europese leiders gewoon wordt genegeerd ?

Repressie… altijd terug het excuus vinden voor groeiende repressie. Het Europese kapitalistische model moet er doorkomen. Als het moet met alle mogelijke middelen. OK, protest kan… zolang ze niet in de weg lopen. Anders is het pech jong ; je bent de antidemocratische hooligan en in Zweden kan je dat met je leven bekopen. De jongen die een kogel in zijn maag kreeg beving zich nog steeds in coma, tussen leven en dood. In Göteborg werd op koelbloedige manier op schouderhoogte naar betogers geschoten… de enige reactie vanuit het politiek establishment was dat ‘dit toch wat gevaarlijk' is. Dat de EU dankzij harde repressie haar weg zal maken maakt voor hen niets uit… ze hebbenn zichzeldf toch tot de democratische elite verheven.

Nee, we pikken het niet. Daarom willen we onze woede uiten ten opzichte van dergelijke methoden. De EU aarzelt niet om haar tegenstanders uit te schakelen, maar repressie maakt het verzet enkel groter !

EU-ROT-OP !