arch/ive/ief (2000 - 2005)

En de democratie ?
by Herwig Lerouge Tuesday June 19, 2001 at 12:59 PM
herwig.lerouge@solidair.org

De Europese top van Göteborg zal voor altijd die zijn waar de politie manifes-tanten van dichtbij in de rug schoot. Een van de drie getroffen jongeren vecht vandaag nog voor zijn leven.

En de democratie ?
De Europese top van Göteborg zal voor altijd die zijn waar de politie manifes-tanten van dichtbij in de rug schoot. Een van de drie getroffen jongeren vecht vandaag nog voor zijn leven.
Verhofstadt zei meteen: "De incidenten hebben niks te maken met het uitdrukken van een politieke mening, dit is het werk van hooligans voor wie alleen het geweld telt. Het Belgische voorzitterschap zal hen kordaat van antwoord dienen. Tijdens Euro 2000 hebben onze politiediensten bewezen dat ze efficiënt kunnen optreden." Daarmee geeft hij toe dat Euro 2000 een gigantische oefening was voor de strijd tegen komende sociale bewegingen.
De regering wil het protest tegen het Europa van het grootkapitaal smoren. Ze zal daarvoor putten uit het arsenaal van maatregelen tegen de hooligans: verbod op betogingen (zoals bij risicomatchen), fichering van 'delinquenten' (zoals de hooligans), preventieve hechtenis van mensen die 'misdrijven' begingen in Nice en Göteborg zodra ze België binnenkomen (zoals met Britse supporters). Dan zijn er nog het snelrecht, de eurocops, waterkanonnen, traangas en kogels. Binnenkort hebben we een pasje nodig om te betogen. Ondertussen worden die van Clabecq als misdadigers behandeld omdat ze hun werk verdedigden. En Leo Paepen en Pascal Marchand worden veroordeeld omdat ze opkomen voor de zigeuners.
De zogenaamde democraten die ons Maastricht hebben opgedrongen, worden zenuwachtig. De Ieren hebben zopas het Verdrag van Nice weggestemd. Maar die "uitdrukking van een politieke mening", anders zo geroemd, bevalt sommige politici niet, die het altijd over de 'burger' hebben. Als hij niet stemt zoals zij zouden willen, dan is die burger een stomkop. De Ieren moeten dus opnieuw naar de stembus. Maar niet te snel. "We hebben tijd nodig, de mensen hebben de inzet van het referendum niet begrepen", aldus de Ierse eerste minister. Verhofstadt belooft hem de miljarden die hij denkt nodig te hebben om hen ja te doen stemmen. Ook de Denen zijn naar de stembus gejaagd tot de ja's de overhand haalden. Propere democratie is dat! Wie niet akkoord gaat is een hooligan of een stomkop.
Nog voor de top van Luik, Gent en Laken moet er, heel snel, 'een beweging voor democratie in Europa' opgericht worden. Tegen alle beperkingen van het recht op betogen en van de vrije meningsuiting.

Duquesne "belooft" screening Staatsveiligheid
by Stef Rooyaerts Tuesday June 19, 2001 at 06:37 PM
stef.rooyaerts@belgacom.net

Ik las vandaag op de Internet-editie van De Standaard dat Minister Duquesne de Staatsveiligheid inschakelt voor het screenen van ALLE organisaties die oproepen voor de protesten voor de EU-top in Gent en Brussel. Het wordt hoog tijd dat de vakbonden, 11.11.11., Attac e.a. hierop duidelijk reageren! Het einde van de democratie?

De burgerlijke media vertolkten eens te meer de stem van de relschoppers (al dan niet geïnfiltreerd door de politie zelf), maar de boodschap van de 99% anderen werd niet gehoord!
Dank U wel, Indymedia, uw geluid en uw stem staan bij mij in 'Mijn Favorieten'. Ik keer tevreden terug!

Vanwege een vakbondsmilitant.