arch/ive/ief (2000 - 2005)

Betoging tegen de komst van Bush [picture]
by Nick Vandooren Sunday June 17, 2001 at 01:28 PM
elguappo@tiscalinet.be

Incident na de betoging

Betoging tegen de ko...
bush3.jpg, image/jpeg, 499x377

Op woensdag 13 juni was ik aanwezig op de betoging tegen het bezoek van Bush aan België en de Navo. Na de betoging, die trouwens goed georganiseerd was, volledig geweldloos en vol ambiance stak, dropen we af. Voor ons liep er een Columbiaan waarmee we tijdens de betoging 'verbroederd' hadden. Plots passeerde er een auto en wat flikken in burger (volgens de aanwezig politie was dit de gerechterlijke politie). Ze vielen de Columbiaan langs achteren aan en probeerden hem met regelrechte CIA-technieken onmiddelijk in de auto te krijgen. De arrestant verzette zich natuurlijk, en hij kreeg rake klappen. Met hun knuppel rond zijn keel, probeerden ze hem op de grond te krijgen. Ik begon te roepen, iets wat automatisch in me opkwam. Ik voelde angst en woede. Vele betogers die achter ons liepen, snelden naar de plaats toe en begonnen een menselijke barrière op te werpen tussen de Columbiaan en de politie. Die voelde zich waarschijnlijk bedreigd (ondertussen stonden daar al zo'n zestig betogers amok te maken) en ze slaagden er niet in om die kerel in de boeien te slaan. Politie en oproerpolitie (je weet wel, die mannekes in 'nintendo-style'- outfit) kwamen ter hulp en uiteindelijk zijn er drie mensen afgevoerd, de Columbiaan en twee aktievoerders.
Nadien vertelde de lokale politie dat er een internationaal aanhoudingsbevel uitgeschreven was tegen deze Columbiaan.
Ik twijfel hier serieus aan.
Volgens mij was het een kapitale blunder van de politie. Ze proberen iemand op te pakken, zonder ook maar een woord te zeggen, met een overmaat aan geweld en dit in een omgeving waar de gemoederen bij geweld rap verhitten. Zijn deze mensen niet opgeleid of doen ze dit voor hun plezier (ze hebben trouwens ook rake klappen ontvangen).
Volgens mij konden ze deze kwestie veel professioneler opgelost hebben.
Hierbij stuur ik enkele foto's van dit incident. Veel wijzer geraak je er niet uit maar toch...
Nick

wordt vervolgd
by ikke Sunday June 17, 2001 at 08:45 PM
asato@boycottexxonmobil.zzn.com

Dit zal meer en meer gebeuren. Mensen - ze weten wie - worden in de 'zijlijn' van de betoging eruit gepikt.
Men moet zich - de politie van welke afdeling dan ook - voor deze acties niet verantwoorden. Meer nog men kan de opgepakte gedurende een langere tijd vasthouden en 'serieus' ondervragen .DIT ALLEMAAL IS WETTELIJK, onze GUY kan terecht trots zijn op zijn democratisch europa.
joat t'is ikke
je wit wel