arch/ive/ief (2000 - 2005)

De angst voor Laken.
by ho Saturday June 16, 2001 at 04:59 PM

Na de gebeurtenissen in Gotenburg, vrezen vreedzame activisten repressie vanwege de Belgische politie voor en tijdens de top van Laken.

Na de gebeurtenissen in Gotenburg, vrezen vreedzame activisten repressie vanwege de Belgische politie voor en tijdens de top van Laken.

Tijdens Euro 2000 , in juni 2000, was Brussel reeds een belegerde stad.
Wat veel mensen niet wisten, was dat tijdens Euro 2000, de UNICE bijeenkwam. De UNICE is de rondetafelconferentie van Europese industriƫlen, die min of meer de agenda van de Europese Unie vastleggen. Vooral uit vrees voor antikapitalistische betogers, werden de politiemiddelen toen ingezet.

De politie en rijkswacht waren tijdens die dagen erg talrijk; en op een avond na de match Zweden-Engeland, chargeerden ze zonder aanleiding op de feestende massa op de Grote Markt.
De Belgische eenheidspolitie is zich dus reeds lang aan het voorbereiden om massabetogingen de kop in te slaan.
Dit was een van de "oefeningen", waarover Verhofstadt sprak, naar aanleiding van de rellen in Gotenburg : "In Belgiƫ zijn we goed voorbereid."

Maar dit mag geen reden zijn om af te zien van het democratisch recht tot betogen.
Veel vreedzame activisten zijn nu bang voor repressie vanwege de politie en veiligheidsdiensten. Doordat de media aan heel eenzijdige berichtgeving doet, heeft de publieke opinie enkel een beeld van de gewelddadige activisten. Geen woord over de gewelddadigheden van de politie tegen de activisten in Seattle, Praag, Nice en Gotenburg.

De Europese leiders mogen in Laken hun ding doen. Maar Brussel is van ons. Daar willen we concerten, feest en optochten houden tegen de ondemocratische Europese instelling.

Vergadering op de Heizel!
by Guy Sunday June 17, 2001 at 01:22 PM

Nu stelt de Brussels burgemeester voor om de vergadering op de Heizel te laten doorgaan. Waarom denk je? Omdat de politie daar al jaren ervaring hebben met voetbalwedstrijden. Maar meneer de burgemeester zegt dat niet met zoveel woorden.

een gewaarschuwd man ...
by ho Sunday June 17, 2001 at 03:51 PM

Het BBC journaal van zaterdagavond liet een Engelse EU-delegee aan het woord : " onze Belgische vrienden zijn veel beter voorbereid op zulke situaties. Ze zijn nu reeds bezig met maatregelen te nemen, zoals infiltratie in bepaalde groepen."
Hoewel me dit niet verbaasd, vrees ik, dat men hiermee niet alleen de "geweldadige groepen" bedoelt...