arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gechokeerd door berichtgeving over Gotenburg
by han Saturday June 16, 2001 at 04:41 PM

"Bendes relschoppende jongeren", "plunderende jongeren" ..... dat waren de headlines op het VRT nieuws Maar weet U waarom die jongeren op straat kwamen. Dat ga je niet te weten komen van de VRT nog op VTM,...

Geschokeert door berichtgeving over Gotenburg


han


"Bendes relschoppende jongeren", "plunderende jongeren" ..... dat waren de headlines op het VRT nieuws Maar weet U waarom die jongeren op straat kwamen...


Voor het eerst in jaren heeft de politrie vuurwapens ingezet tegen betogers.

En dat niet uit zelfverdedigen zoals uit video beelden en foto's blijkt. Drie jongeren werden met schotwonden in het ziekenhuis opgenomen. Twee daarvan werden beschoten tijdens een "StreetParty", ze bouwden een feestje en wilden dansend door de stad trekken om te wijzen op het toenemende gebrek aan publieke ruimten in de Europse steden. Er staat op de Indymedia website een video verslag van dat gebeuren , waaruit duidelijk blijkt dat politie nodeloos geweld gebruikte.


Het is schokerend hoe de Belgische media slaafs de regerings medelingen & politie verslagen overnemen zonder zich daar enige vragen bij te stellen. Als je nog maar even naar BBC kijkt krijg je al heel ander beeld van gebeurtenissen, maar als je de zweedse indymedia website rondsnuffelt, luister en kijkt,.... dan krijg je min of meer een idee van wat er zich precies in de straten van Gotenburg afspeelde.


geen nieuws
by gilgamesh Saturday June 16, 2001 at 10:19 PM
gilgamesh@hotmail.com

Eigenlijk is het nog erger dant dat: de VRT vermeldde duidelijk,in de openingszinnen dat de relschoppers een kleine minderheid was en dat de vreedzame betogers met zo'n 25000 waren. Het volledige beeldverlag giogn echter over de rellen. Gewoon omdat dat leukere beelden oplevert en omdat dat geen ingewikkelde analyses vereist. Op deze manier hoeft de VRT geen inhoudelijk nieuws te verzorgen. Wat belangrijk is wordt louter bepaald door de vraag of er beelden over bestaan of niet.

lobby'en
by kleisie Sunday June 17, 2001 at 08:47 AM
kleisie@softhome.net

ja, misschien moeten we voor de Eu-tops in Brussel en Gent maar op voorhand lobby'en voor een eerlijker berichtgeving; ik denk aan lezersbrieven, e-mailacties, flyers uitdelen aan de pers op de dag zelf etc... Het initiatief kan van indymedia komen, het zal indymedia trouwens ook wat meer bekendheid geven.

suggestie
by Jolan Sunday June 17, 2001 at 08:18 PM
jolandv@yahoo.com 0484235648

Nog een idee is misschien van er gewoon voor te zorgen dat er geen gewelddadige rellen zijn, zodat de aandacht van de media niet kan worden afgeleid van het inhoudelijke aspect en de betogers niet allemaal in hetzelfde (extreme) hoekje worden geplaatst

niet haalbaar
by kleisie Sunday June 17, 2001 at 09:12 PM
kleisie@softhome.net

denk ik; je zal altijd relschoppers hebben. Je kunt alleen maar zelf geen geweld gebruiken en als er rellen uitbreken kan je misschien een paar mensen overtuigen niet mee te doen, maar meer niet.
Het zou natuurlijk ideaal zijn, maar ik meen dat dat ideaal niet bestaat.
Misschien moeten er enkele leidersfiguren zijn (met megafoon en in direct contact met elkaar of zo) die alles kunnen helpen in goeie banen leiden, een soort stewards of zo. Het risico is wel dat die mensen dan ook aangevallen worden, ik ben in ieder geval geen kandidaat; ;-)
anyway het moet allemaal zo goed mogelijk georganiseerd zijn, dat voorkomt al veel...

dat wordt ook bevestigd als
by / Monday June 18, 2001 at 06:22 PM

je kijkt op http://sweden.indymedia.org/front.php3?article_id=2613&group=webcast
al hoop ik dat het niet waar is en dat ze allemaal thuisblijven. Relschoppers doen afbreuk aan de goede zaak!