arch/ive/ief (2000 - 2005)

De rol van de politie in Gotenburg
by ho Saturday June 16, 2001 at 04:14 PM

Er zijn heel wat redenen om aan te nemen dat de Zweedse politie heel wat geweldsuitbarstingen had kunnen voorkomen, als ze dat had gewild. Volgens een ooggetuigen hebben de politiemannen zich erg onprofessioneel gedragen.

Er zijn heel wat redenen om aan te nemen dat de Zweedse politie heel wat geweldsuitbarstingen had kunnen voorkomen, als ze dat had gewild.
Volgens een ooggetuige hebben de politiemannen zich erg onprofessioneel gedragen tijdens sommige acties. In plaats van controle uit te oefenen en de gemoederen proberen te bedaren, hebben ze vaak het geweld uitgelokt door in het offensief te gaan. (zie link)

De Zweedse politie heeft het aanvankelijk toegelaten convergentiecentrum (een school, opengesteld voor de activisten om te slapen en te vergaderen) , donderdag binnengevallen zonder aanleiding. Dit was nog voor het geweld uitbarstte.
Dit heeft aanleiding gegeven tot heel wat frustratie bij de activisten.
De Zweeds politie maakte tijdens deze actie gebruik van hun nieuwe rubber knuppels (het zijn stalen knuppels met een laagje rubber erover) en politiehonden.

De overgrote meerderheid van de activisten is geweldloos. Dat wordt vaak vergeten. Enkele honderden activisten, van verschillende nationaliteiten, maakten gebruik van geweld. Vooral multinationals, zoals Mc Donalds en banken, en oproerpolitie werden geviseerd.

Tijdens een aanvankelijk vreedzame streetparty, zijn er gisterenavond schoten gevallen. Drie activisten zijn gewond, waarvan 1 Zweed erg zwaar getroffen is in de maag.
Een bron ( CNN Duitsland), beweert dat hij reeds overleden is aan zijn verwondingen. Het ziekenhuis bevestigd dit niet. Waarschijnlijk zullen ze de feiten pas later bekendmaken.
De politie beweert dat de schoten zijn gevallen ter bescherming van een zwaar gewonde politieagent. Volgens de activisten hebben de politieagenten geschoten als wraakactie. De gewonde politieman was reeds buiten gevaar.
De officiele verklaring voor het gebruik van de vuurwapens, is dat de agenten geen rubber kogels ter beschikking hadden.

Vandaag zijn er weer zo n 25.000 activisten op straat tegen een "ondemocratische EU" en het politiegeweld. Alle activisten zijn vreedzaam in deze betoging.
De politieagenten zijn nu net een grootscheepse zoekactie begonnen en sluiten het hele gebied af. Ze zoeken naar "wapens (stokken)van sommige activisten.
Meer en meer politieagenten verschijnen op dit ogenblik ten tonele en fouilleren de activisten. De spanning is te snijden.
Op dit ogenblik zouden er politieagenten de identiteitsnummers die op hun helmen en uniformen staan, verwijderen !! Deze nummers dienen ter identificatie van de agenten.

man is nog in leven
by ho Saturday June 16, 2001 at 06:49 PM

Volgens recente informatie vqnuit Zweden, zou de man nog in leven zijn.