arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Morgen: Anarcho-fascisten?!
by E.G. Saturday June 16, 2001 at 12:36 AM
emma_goudman@hotmail.com

In het artikel ‘If it's wednesday, this must be Belgium' van Do 14 juni in De Morgen over het bezoek van Bush aan Belgie staan een aantal storende fouten.. In de alinea '10.00-11.15 uur: links tegen rechts bij de Navo.' spreekt men van anarcho-fascisten. Waar men dat vandaan haalt is mij een raadsel.

In het artikel ‘If it's wednesday, this must be Belgium' van Do 14 juni in De Morgen over het bezoek van Bush aan Belgie staan een aantal storende fouten.. In de alinea '10.00-11.15 uur: links tegen rechts bij de Navo.' spreekt men van anarcho-fascisten. Waar men dat vandaan haalt is mij een raadsel. Dit is een contradictio in terminis, weten de verslaggevers wel wat anarchisme betekent? Het is een feit dat deze fascisten met de regelmaat van de klok lonken naar het federalisme en het ‘tegen de staat zijn', zaken die ontegensprekelijk verbonden zijn met het anarchisme, maar zij zijn en blijven autoritair. Anarchisme is tegen de macht die zij aldoor prediken. Daarna wordt deze contradictie verder gezet als men het heeft over ‘de meebetogende linkse anarchisten'. Anarchisme situeert zich noch links, noch rechts.
Wat mij vooral stoort is het feit dat men niet vermeldt wie die fascisten dan wel waren. Enkele minuten op het internet leerde mij dat het ging over de ‘nationalisten tegen de NAVO'. Dit is een overkoepeling van neo-nazigroepen zoals de Nationale Liga, Nation, de Waalse periodiek Devenir, de Vlaamse Jongeren Mechelen en enkele dubieuze individuen. Deze koepel is opgericht in '99, om te protesteren tegen het 50-jarig bestaan van de NAVO en de aanvallen tegen Joegoslavie. Het zijn zeker geen watjes: op die betoging in '99 werden een tiental neo-nazi's aangehouden wegens verboden wapendracht, de meeste aanhangers zijn getrainde vechters en de woordvoerder van de koepel, Herve Van Laethem, is regelmatig te bewonderen op neo-nazibetogingen. Hij was het die woensdag door de megafoon ‘Jeugd-Europa-Revolutie' scandeerde, de populaire slogan bij neo-nazi's over gans Europa.
Trouwens, het gebruik van de rood-zwarte, anarcho-syndicalistische vlag is inderdaad een provocatie. Net zoals ze het 1-meifeest recupereren doen ze dat nu met de rood-zwarte kleuren ook. Vorige dinsdag deden Spaanse neo-nazi's net hetzelfde tijdens de protesten tegen Bush aldaar.
Tegen het regelmatig misbruik van de term anarchisme, tegen fascisme.
Bush, fascisme, zelfde strijd.

E.G., Brussel