Manifestatie tegen Bush. Interview met Jan Van Riet (VONK) by Toon Wednesday June 13, 2001 at 11:18 AM |
Interview met Jan Van Riet, werkloze arbeider en medewerker bij VONK, marxistisch blad voor de arbeidersbeweging.
Wat is jouw reden om hier vandaag te betogen?
Mijn belangrijkste reden om hier vandaag te staan is verder te kijken dan de persoon Bush zelf. Wie betaald hem wat vertegenwoordigd hij? Hij vertegenwoordigd in feite het internationaal kapitalisme. Dat resulteert niet alleen in een aanval op het leefmilieu, maar ook in een continue aanval op de arbeidende klasse, loontrekkenden, kleine boeren, mensen zoals jij en ik. Het is eigenlijk een strijd uit zelfverdediging.
Daarbij komt nog dat Bush niet alleen het kapitalisme vertegenwoordigd, maar ook een heel rechtse tendens. Door een populistische en onnodig wrede propagandashow maakt hij electorale winst. Dat vertaald zich bijvoorbeeld in een stijgend aantal executies, een politiek die hij sinds zijn gouverneurschap in Texas verderzet. En er is meer: de aanval tegen de gewone kleine mens, tegen de boeren, tegen de armen in de steden. Het is meer dan zomaar een idealistische of moraliserende strijd, het is een strijd voor wat van ons is. Een strijd tegen het kapitalisme en daarvoor staat Bush symbool.
Denk je dat we in Europa dezelfde richting uitgaan, zoals recent bij de verkiezingen in Italiƫ?
Ik denk dat we er rekening mee moeten houden dat Amerika nog altijd een land is waar de overheid en het kapitalisme heel erg verweven zijn, dus verwacht ik dat niet in die mate. Ik vrees wel dat door de opportunistische tactieken van de traditionele vertegenwoordiging van de arbeiders, de sociaal democratie of in sommige landen de communistische partij, die een bijzonder reformistische en rechtse politiek voeren dat de arbeiders terecht ontchoogeld zijn.
Dat geeft rechts en extreem rechts de kans om het beeld onder het kiespubliek te verspreiden, dat zij wel een politiek alternatief te bieden hebben. Een beeld dat trouwens enkel op leugens en verdraaide waarheden is gebaseerd en handig gebruikt maakt van door het kapitalisme veroorzaakte spanningen om tweedracht onder de arbeidersklasse te zaaien.
Ik denk dat het de strijd is om de traditionele arbeiderspartijen terug in de handen van de arbeiders te krijgen. De situatie is wel anders in amerika, daar bestaan geen traditionele arbeiders partijen. De vakbond is er van een totaal andere orde dan in Europa.