arch/ive/ief (2000 - 2005)

Aktie`s tijdens aandeelhouders - vergadering van Exxon Mobil (Esso)
by Stop Global Warming ! Friday June 01, 2001 at 10:45 AM
stopglobalwarming@boycottexxonmobil.zzn.com

Een verslag van de aktie`s op 30 mei tijdens de Exxon Mobil(Esso) jaarvergaderind en een oproep voor de internationale aktiedag tegen Exxon Mobil (Esso) op 11 Juli 2001.

Op 11 Juli vindt er een Global Action Day plaats tegen Exxon Mobil. In vele steden op onze aardbol worden er akties georganiseerd.
Op woensdag 30 mei werd deze aktiedag officieel bekend gemaakt. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse Exxon Mobil aandeelhoudersvergadering in Dallas, Texas. Buiten werd er gedomstreerd door zòn 200 mensen (Vorig jaar waren het er nog 15) en binnen werd er ook aktie gevoerd. Twee mensen van de organisatie Pressurepoint rolden een giganties spandoek uit waarop te lezen stond "Exxon Mobil kills for oil". Ze deden dit toen de hoogste baas van Exxon Mobil, Lee Raymond, over de pijplijn van Kameroen naar Tjaad sprak. Ook sprak een activist uit Aceh op de aandeelhoudersvergadering over de ondersteuning door Exxon Mobil aan het Indonesische leger. Groepen uit Aceh hebben zich inmiddels aangesloten bij de internationale Exxon Mobil boykot. De internetaktie op 30 mei was een beetje moeijlijk: Exxon Mobil had alle e-mail formulieren van hun website gehaald. Er kon alleen nog maar gebeld worden...

Oproep (vertaald uit het Engels):

Wereldwijde aktiedag tegen Exxon Mobil (Esso)
11 Juli 2001
Bij je lokale Esso pompstation, raffinaderij of Exxon Mobil (Esso) kantoor

Waarom: In april heeft president Bush wereldwijd de hoop op een verbetering t.a.v. de klimaatverandering teniet gedaan door het verdrag van Kyoto af te wijzen. Het komt uit het land dat 25% van s`werelds kooldioxide emissies produceert, hoewel ze slechts 4% van de wereldbevolking behuizen. Hun standpunt in deze kwestie heeft de internationale gemeenschap woest gemaakt.
We hebben niet veel tijd meer, er moet veel gedaan worden. Doe mee aan de internationale aktiedag tegen Exxon Mobil. Pressurepoint, een organisatie uit Seattle (USA), koordineert de aktiedag tegen de grootste ondersteuner van Bush en de ergste "greenhouse-gangster": Exxon Mobil (Esso). Ook wij, Stop Global Warming!, doen mee. De aktie`s en protesten vinden plaats op 11 juli 2001.

De protesten zijn een ondersteuning voor de internationale oproep tot een boykot van alle Amerikaanse oliemaatschapijen en zullen als een soort warming-up vlak voor de midden-juli te houden Klimaat onderhandelingen in Duitsland (Bonn) plaatsvinden. Door Exxon Mobil (Esso) te treffen, de grootste Amerikaanse multi en de zich het duidelijkst profileerende oliemaatschapij, creeren we een speerpunt voor de boykot-kampagne en we sturen een duidelijke boodschap naar Bush en alle oliemaatschapijen dat de USA de milieu-bescherming serieus moet nemen-nu! Exxon Mobil (Esso) geeft nog steeds geld aan de sceptici van de klimaatverandering. Ze hebben miljoenen uitgegeven aan advertentie-kampagnes waarin de klimaatverandering werd gebagatelliseerd en ze waren één van de grootste geldgevers van Bush zijn verkiezingskampagne. Ze hebben aktief gelobbyd bij de amerikaanse regering om Kyoto af te wijzen en ze investeren niet in regeneratieve energien. Exxon Mobil is ook een van de grote maatschapijen die in de natuurgebieden in Alaska naar olie willen boren. Ze hebben een vreselijke staat van dienst wat betreft de mensenrechten en milieubescherming en ze zijn een grote ondersteuner van vrije handel (de globaliesering). Organisaties in minstens 15 landen mobiliseren voor akties tegen Exxon Mobil, zo zullen in bijna alle grote steden in de USA akties plaats vinden. De internationale aktiedag maakt deel uit van een grote wereldwijde kampagne met als thema het klimaat en fossiele brandstoffen en deze kampagne zal een duidelijke boodschap aan Bush zenden, de grootste ondersteuner van de olie-industrie.

Doe mee aan onze direkte-aktie kampagne tegen Exxon Mobil (Esso). Internationale groepen zoals Greenpeace en Friends Of The Earth ondersteunen de aktiedag. We hebben jullie hulp nodig. Neem kontakt met ons op en we helpen je met het koordineren van een aktie in jouw stad, school, bij een Exxon Mobil (Esso) pompstation, raffinaderij, Exxon mobil (Esso) bedrijfskantoor, waar dan ook. Op onze website kun je aktiemateriaal downloaden. Doe mee aan de wereldwijde kampagne om Exxon Mobil en Georg Bush te laten weten dat zij niet degene zijn die over de toekomst van onze planeet beslissen en dat ze moeten veranderen van de uitbuiters van de bodemschatten van onze aarde naar regeneratieve energien, nu! Doe mee met de kampagne, en vecht om onze toekomst weer op het goede pad te krijgen!

Onze eisen aan Exxon Mobil:

- Ondersteun het verdrag van Kyoto dat de uitstoot van CO2 emissies zal reduceren.

- Stop het lobby-en om in natuurgebieden in Alaska en andere natuurgebieden naar olie en gas te mogen boren.

- Ga akkord met een onderzoek door een internationaal tribunaal voor de rechten van de mens en houdt jullie aan hun bevindingen.

- Stop alle nieuwe onderzoeken naar olie en investeer dat geld in regeneratieve energien.

Meer informatie: http://www.globalwarming.isbad.net of http://www.pressurepoint.org
Onderteken de boykot-oproep online: http://www.petitiononline.com/citizens/petition.html


gedomstreerd...
by Stop global Warming! Friday June 01, 2001 at 11:06 AM

Sorry... Het moet natuurlijk aandeelhoudersvergadering en gedemonstreerd zijn!!!