arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ontwapening van Schotse atoomduikbotenbasis
by Voor Moeder Aarde Tuesday May 22, 2001 at 11:55 AM

Een maand na de indrukwekkende vredesactie in Kleine Brogel, lanceert Voor Moeder Aarde een internationale oproep om deze zomer deel te nemen aan een geweldloos vredeskamp in Schotland van 27 juli tot 11 augustus.

Een maand na de indrukwekkende vredesactie in Kleine Brogel, lanceert Voor Moeder Aarde een internationale oproep om deze zomer deel te nemen aan een geweldloos vredeskamp in Schotland van 27 juli tot 11 augustus. Het kamp maakt deel van de internationale campagne Trident Ploughshares. Deze campagne beoogt een geweldloze, directe en openlijke ontwapening van de illegale Britse Trident- atoomduikbotenbasis. Vanuit Gent organiseert Voor Moeder Aarde gemeenschappelijk vervoer voor deelnemers uit de Benelux (inschrijvingsformulier in bijlage)

De campagne in Schotland is net zoals deze in België gekaderd door het gebruik van internationale rechtsregels. Zo beroepen de campagnevoerders zich vooral op een historisch advies van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat stelde dat "het dreigen met of gebruik van kernwapens in het algemeen in strijd is met de geldende internationale rechtsregels." Het Gerechtshof verklaarde tevens dat er bindende verplichtingen bestaan om te komen tot volledige nucleaire ontwapening. Doordat we zien dat de kernwapenstaten en NAVO-geallieerden geen inspanningen maken om de nucleaire dreiging af te wentelen, is het vandaag een recht en volgens de Neurenberg Principes zelfs een plicht opdat wakkere burgers zelf directe ontwapeningsacties organiseren.

Voor Moeder Aarde campagnevoerders uit België, Finland, Frankrijk en Nederland maken reeds plannen om de Britse Ploegschaaractivisten te vervoegen tijdens het kamp en proberen alsnog zoveel mogelijk mensen te betrekken bij deze unieke internationale actie. Katri Silvonen, een Voor Moeder Aarde woordvoerster verklaarde: "Het Trident kernwapensysteem bedreigt alle leven op deze planeet. Het is daarom belangrijk dat we deze actie ondersteunen tegen dit en andere kernwapensystemen waar ze zich ook bevinden."

Elke Trident duikboot kan 48 kernkoppen aan boord hebben. Elke kernkop is 100 kiloton. Er zijn 144 kernkoppen operationeel, dus is er een totaal potentieel van 14.400 kiloton.

In Hiroshima vielen naar schatting 140.000 doden met een bom die de kracht had van 'slechts' 15 kiloton. Je kan zelf de hallucinanten werkelijkheid berekenen van kernwapens. Het Trident kan bijna 1000 maal Hiroshima betekenen. De illegaliteit van deze wapens spreekt voor zichzelf.

Voor Moeder Aarde is reeds van bij de lancering van de Trident Ploegscharencampagne in 1998 nauw betrokken bij de acties. N.a.v. het startschot van de campagne organiseerde Voor Moeder Aarde trouwens een 1.000km-lange vredesvoettocht van het NAVO-hoofdkwartier naar het Schotse Faslane. Tijdens de daaropvolgende ontwapeningspogingen belandden o.a. drie medewerksters van Voor Moeder Aarde voor een maand in een Schotse vrouwengevangenis.

Sindsdien werden honderden geweldloze acties ondernomen, met reeds meer dan 1.000 arrestaties tot gevolg. De lokale rechtbanken kunnen duidelijk de daaruit voortvloeiende rechtszaken niet meer volgen. Vorig jaar volgde ook reeds een belangrijke juridische overwinning in de Rechtbank van Greenock. Drie vrouwen werden op basis van internationale rechtsregels vrijgesproken voor een ontwapeningsactie waarbij ze een deel van het voor Trident vitaal sonar-testsysteem onschadelijk maakten.

Het tentenkamp zal plaatsvinden in het pittoreske Peaton Wood, een mooi stuk bos grenzend aan een strand waar het aangenaam verblijven is. Het kamp is georganiseerd met basisgroepen, die liefst bij aankomst reeds gevormd zijn. Beslissingen worden bij consensus genomen. Er is een vegetarische keuken voorzien. Het kamp ligt in de onmiddellijke nabijheid van de Britse "Royal Naval Base".

Tijdens het kamp kunnen mensen van dichterbij kennis maken met het prangende probleem van nucleaire bewapening en de noodzaak van een wereldwijd verdrag dat kernwapens verbied Er worden geweldloze actietrainingen georganiseerd met o.a. rollenspelen welk de deelnemers kan voorbereiden aan hun mogelijke deelname aan de ontwapeningsacties. Opvallend zijn de heel positieve en openhartige contacten met de veiligheidsdiensten, die vaak sympathie en begrip tonen voor de acties. Tijdens het vredeskamp vorig jaar waren er 161 arrestaties na o.a. blokkades, ontmanteling van omheiningen en zwemacties naar de duikboten.

Voor Moeder Aarde voert reeds 10 jaar campagne tegen kernwapens. Tijdens haar laatste actie i.s.m. het Forum voor Vredesactie betraden ongeveer 850 mensen de NAVO luchtmachtbasis. Hier proberen de VS en België krampachtig de aanwezigheid van 10 illegale kernbommen geheim te houden.

Ter vergelijking. Een B-61 vliegtuigkernbom van Kleine Brogel heeft een maximale capaciteit van 170 Kiloton. In Kleine Brogel ligt dus een potentieel van meer dan 100 maal Hiroshima.

Infoavond
Er is een informatieavond gepland rond de Ploegscharencampagne en het vredeskamp met video's en sprekers.
Afspraak in het Gents Ecologisch Centrum (GEC) op donderdag 28 juni vanaf 20:00.

************************
Inschrijvingsformulier
************************

Naam: .............................................................................................

Adres: .............................................................................................

Tel: .............................................................................................

GSM: .............................................................................................

e-mail: .............................................................................................

0 wil deelnemen aan het vredeskamp

0 wil meereizen met de bus en betaal 4.000Bef. (plaatsen beperkt!) "mededeling: vervoer vredeskamp"


0 kan niet deelnemen maar wil de campagne financieel en deelname van andere mensen steunen "mededeling gift vredeskamp"

via rekeningnummer

001-3388797-69

of
0 cash in het Biologisch Eet- en Theehuis in het GEC

van
Sogo Bia Oyon'd vzw (*)
K. Maria Hendrikaplein 5-6
9000 Gent

(*) Sogo Bia Oyon'd = Voor Moeder Aarde in taal van Shoshone Indianen in Nevada. De VS en GB hielden meer dan 900 kernproeven op dit landrechterlijk grondgebied van de Shoshone Indianen. Dit maakt de Shoshone natie de meest gebombardeerde ter wereld.


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
For Mother Earth International/Voor Moeder Aarde vzw, p.a. Gents Ecologisch Centrum Maria-Hendrikaplein 5-6, 9000 Gent, Belgium
Phone +32-9-242 87 52 Fax +32-9-242 87 51 Mobile +32-495-28 02 59 E-mail pol@motherearth.org WWW: http://www.motherearth.org/