arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geen zuidelijke ontsluiting in Brugge!!!
by ufo Monday May 21, 2001 at 06:14 PM
ufotds@ziplip.com

Zondag hielden ongeveer 150 mensen een fietstocht om te protesteren tegen de plannen van de Brugse burgemeester moennaert om een nieuwe weg aan te leggen.

Enkele jaren geleden, bouwde het Brugse stadsbestuur een grote parking naast het station. In de fundering van die parking zit voor honderd miljoen BEF teveel beton, om er later alsnog een groot gebouw bovenop te kunnen zetten. Daar zijn nu plannen voor. Een groot cinemacomplex met eventueel een concertzaal of een winkelcentrum. Helaas gelegen op de verkeerde plaats, nl. aan de rand van de binnenstad die nu al bijna verstikt door het excessief autoverkeer. Dus het enige lichtpuntje om de honderd miljoen te verzilveren is de aanleg van een nieuwe weg namelijk de zuidelijke ontsluiting, ook aangemoedigd door de industrie langs het trace. Een trace dat door woonzone, natuurgebied, parkgebied enz loopt. Kortom een veel te grote opoffering om een fout uit het verleden ongedaan te proberen maken. De vaartdijkstraat, die zowat onder de nieuwe weg zou liggen, zou trouwens omgevormd kunnen worden in een ideale autovrije fietsroute als groene invalsroute voor het stad brugge. Dat zou ook hoogstens een paar verkeerspaaltjes kosten, want er zijn genoeg alternatieve routes voor de automobilisten die enkel de vaartdijkstraat nemen omdat ze daar kunnen racen wanneer er in de andere invalswegen files staan. En zo weer de fietser in gevaar brengen omdat automobilisten files veroorzaken.
Jammer voor burgemeester moennaert dat zowel de brugse bevolking als het provinciebestuur en de bevoegde ministers en agalev en enkele andere Brugse politici niet te vinden zijn voor het voorstel en het dus ook niet willen financieren. De één miljard die nodig is om dit megalomane despotische project uit te voeren kan Brugge uit de gemeentekas namelijk niet ophoesten.
Burgemeester moennaert, dit project zal er niet komen mede door de vele acties die het zullen verhinderen.
Uit wraak voor het protest weigeren om voorlopig een paar paaltjes te zetten om de Vaartdijkstraat autovrij te maken zal daaraan dan ook niets veranderen.
Voor meer info over de situatie, petities, enz... kan je terecht bij het plaatselijk actiecomitee:
Actiegroep zuidelijke ontsluiting
Vaartdijkstraat 72
8200 Brugge

Mag het ietsje meer zijn...
by pat perquy Tuesday May 22, 2001 at 02:08 PM
pat.perquy@pandora.be

Leuk dat jij dit hier even komt vertellen.
Maar het aantal deelnemers - fietsende - lag hoger dan de 150 die jij opgeeft.
Aan het begin van de Tragelweg hebben wij, Elisabeth en ik, er 278 geteld. Jan van de F.O.B -FietsOverleg Brugge- telde er een 300 tal.
Ik wil nog opmerken dat tijdens de fietstocht er ook heel veel volk ter plaatse is gebleven. - luisterend naar de djembe-vrouwe-.
Het was een duidelijke en geslaagde aktie, jammer dat de burgemeester er deze keer niet bij was.
groetjes
pat