arch/ive/ief (2000 - 2005)

Jaak Gabriels verliest Geheugen (Sauwens is geen alleenstaand geval)
by han Thursday May 17, 2001 at 11:43 PM

Jaque Gabriels : verliest Geheugen (Sauwens is geen alleenstaand geval). Jaak Gabriels stond in 1979 op de erelijst van het VMO Bij een herdenking ter ere van Staf de Clercq, leider van het VNV en oppercollaborateur.

Al tientallen jaren worden collaborateurs, ook door politici van Volksunie en CVP, en recentelijk ook door de SP, als slachtoffers en strijders tegen de Vlaamse onderdrukking en het communisme opgevoerd. De Vlaamse ontvoogding dient als excuus voor de collaboratie met de nazi’s. De “democratische nationalisten” van de Volksunie hebben er, ook na de afsplitsing van het Blok, nooit graten in gezien dat zij met Oostfronter Oswald Van Ooteghem een senator in haar rangen had die nog altijd secretaris is van de Gentse afdeling van het Sint-Maartensfonds. De CVP heeft haar volksvertegenwoordigers Bert Bogaert en John Van Waterschoot geen strobreed in de weg gelegd toen ze in de jaren zeventig en tachtig naar Argentinië trokken om de gevluchte Vlaamse nazi’s een hart onder de riem te steken.

Bij een herdenking ter ere van Staf de Clercq, leider van het VNV en oppercollaborateur, op 28 oktober 1979, stond aan het graf een zekere… Paul Van Grembergen, de opvolger van Sauwens. Geen wonder dat die man vond dat Sauwens niet moest opstappen. Hoofdspreker was toen Vlaams Blok-stichter Karel Dillen, met een vlammend eerbetoon aan de collaboratie en aan de VMO. Op de erelijst, opgesteld door de VMO, prijkten Volksunie-parlementairen zoals huidig landbouwminister en ondertussen VLD’er Jaak Gabriels.

VLD-voorzitter De Gucht: St-Maartensfonds is niet fascistisch

Op 20 april 1990 was toenmalig vice-premier Hugo Schiltz gastspreker op de bijeenkomst van het Sint-Maartensfonds in Westerlo. Hij noemde de club toen “een eerbiedwaardige vereniging”. Schiltz kon zich daarbij baseren op een brief van parlementsleden Rika De Backer (CVP), huidig VLD-voorzitter Karel De Gucht, Willy Vernimmen (SP) en Jaak Van de Meulebroecke (VU). Toen het Europese Parlement in 1985 een rapport had opgesteld over het heroplevend fascisme en per land een lijst wilde van fascistische of racistische organisaties, schreven ze naar de rapporteur om het Fonds van de lijst te halen, wat hen ook lukte.

Daarom hadden de partijen die zich nu als democraten opwerpen in het Vlaams parlement ook een of zelfs twee dagen nodig vooraleer het ontslag van sauwens te eisen. Wie jarenlang een partij heeft getolereerd die openlijk de collaboratie verdedigt heeft niet meer de elementaire reflex om het gedrag van Sauwens zonder meer misdadig te vinden. Ze denken er zelfs niet meer aan dat de Vlaamse SS-ers als verklikkers of beulen maa verantwoordelijk zijn voor het wegvoeren van 41.000 Belgen naar Duitsland, waar 13.000 onder hen de dood vonden, voor het wegvoeeren van 25.000 Belgische Joden waarvan er maar 1300 terugkwamen en voor het terechtstellen van 2.00O verzetslieden.

Tijdens het debat over de weinig respectabele vrienden van Sauwens heeft minister-president Dewael (VLD) voor het eerst het Blok “fascisten” genoemd. Wat betekent dat voor zijn partij en de andere die gedurende twintig jaar het Blok hebben grootgemaakt: uren zendtijd op de VRT en de overname van heel wat programmapunten. Maar er is tot nu toe geen enkele maatregel tegen het Blok genomen. Dewael “wil niet raken aan het spreekrecht van Vlaams Blok-parlementsleden.”1

De antifascistische oprisping heeft weinig te maken heeft met de bestrijding van het fascistische ideeëngoed. Eric Van Rompuy (CVP) vindt het optreden van Sauwens vooral “nefast voor het imago van Vlaanderen, zowel in België als in de wereld.“2 Dat vindt ook de SP. De SP-fractie van het Vlaamse parlement vindt dat er “ruimte moet zijn voor een gezond nationaliteitsgevoel” en vindt dat extreem rechts misbruik maakt “van het rechtvaardige en democratische streven van de brede Vlaamse beweging”. Wat is dit streven anders dan de eis van de toenmalige collaborateurs en het Blok voor de onafhankelijkheid van Vlaanderen, waar de SP al jaren aan meewerkt?

En Verhofstadt had nog maar pas aangekondigd dat Justitie en politie zouden optreden tegen de VMO of deze militie kon ongehinderd paraderen op een Verschaeve-herdenking dit weekend.

Bron : Solidair