arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stop de uitbreiding van de Joodse nederzettingen!
by Vrede VZW Tuesday May 15, 2001 at 05:36 PM

Ariel Sharon zal op 20 mei aanstaande de Ministerraad voorstellen om de financiële steun aan de Joodse nederzettingen op de Westbank en Gaza op te trekken met 300 miljoen NIS (ruwweg 3 miljard frank) voor het jaar 2001! Het voorstel is onderdeel van een vijfjarenplan ter waarde van 1,5 miljard NIS (15 miljard frank) dat wordt voorgesteld als "veiligheidshulp" aan de nederzettingen.

Stop de uitbreiding van de Joodse nederzettingen!

Ariel Sharon zal op 20 mei aanstaande de Ministerraad voorstellen om de financiële steun aan de Joodse nederzettingen op de Westbank en Gaza op te trekken met 300 miljoen NIS (ruwweg 3 miljard frank) voor het jaar 2001! Het voorstel is onderdeel van een vijfjarenplan ter waarde van 1,5 miljard NIS (15 miljard frank) dat wordt voorgesteld als ?veiligheidshulp? aan de nederzettingen. Dit is een serieuze extra bijdrage bovenop het gewone budget dat de nederzettingen reeds ontvangen in het kader van een twintigjarenprogramma. De Israëlische regering geeft daarmee nogmaals het signaal dat het absoluut niet van plan is de uitbreiding van de joodse nederzettingen stop te zetten.

Het bestaan en de uitbreiding van de nederzettingen betekenen een zware overtreding van het internationaal recht en verschillende resoluties van de Verenigde Naties. In de Algemene Vergadering van de VN is o.a. in 1981 een resolutie gestemd (141 voor, 1 tegen) waarin de Vierde Conventie van Genève (1949) op de bezette gebieden van toepassing wordt verklaard. Artikel 49 (6) van de Conventie bepaalt: ?De bezettende macht zal geen delen van de eigen bevolking deporteren of transfereren naar gebieden die hij bezet?.

De regering in Israël is blijkbaar minder dan ooit van plan om de bestaande internationale rechtsregels en afspraken te respecteren. Bovendien is het optrekken van de financiële steun aan de Joodse nederzettingen olie op het vuur gooien van een zo al uitermate explosieve situatie.

België en de EU hebben daarom de plicht om gevat en kordaat te reageren. Ondergetekende organisaties eisen dat onze regering onmiddellijk in krachtige bewoordingen protesteert tegen het voorstel Sharon. Er moeten dringend politieke en economische maatregelen genomen worden die Israël ertoe kunnen bewegen om de nederzettingenpolitiek stop te zetten.


Oproep van:
Broederlijk Delen
CODIP vzw (Centrum voor Ontwikkeling, Documentatie en Informatie Palestijnen)
Fonds voor Ontwikkelingssamenwerking
Geneeskunde voor de Derde Wereld en AIB (Anti Imperialistische Bond)
Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging - 11.11.11
Oxfam Wereldwinkels
Oxfam solidariteit
Vlaams Palestina Komitee
Vrede vzw


Meer info: 09/233.46.88 of 0473/51.64.62