arch/ive/ief (2000 - 2005)

Actievoerders tegen kerntransporten preventief aangehouden
by Yvonne (posted by Joeri) Monday May 14, 2001 at 01:27 PM
onkruit@yahoo.com

Op woensdag 9 mei werden actievoerders van Onkruit vergaat niet preventief gearresteerd onder verdenking van het proberen te blokkeren van een kerntransport, gaande van Borselle (NL) naar de opwerkingsfabriek van Cap La Hague (F)

Politie Zeeland schendt demonstratierecht

- aktivisten tegen opwerking van kernafval preventief aangehouden -

 

Aktievoerders van Onkruit Vergaat Niet! zijn op woensdag 9 mei op zeer opmerkelijke wijze preventief aangehouden. Daarbij kregen ze, als klap op de vuurpijl, bij vrijlating ook nog eens dagvaarding mee met een vrij ernstige aanklacht. Dit alles alleen maar omdat men wilden demonstreren tegen de opwerking van Nederlands kernafval en de daarbij behorende nucleaire transporten.

De Aanhouding

De aktivisten, welke in twee busjes onderweg waren richting Borssele, werden op de A58 ter hoogte van Schore, net voorbij de Vlaketunnel, op de vluchtstrook tot stilstand gebracht door een flinke politiemacht. Ze werden klem gereden door diverse politiemotoren en busjes, waaronder twee arrestantenbusjes. De aktievoerders werd verteld dat ze werden aangehouden wegens het overtreden van de noodverordening, welke i.v.m de kerntransporten in diverse Zeeuwse gemeenten van kracht is. Deze noodverordening houdt in dat men zich niet binnen een straal van 1000 meter mag bevinden van de spoorbaan, als men verdacht wordt van het opwerpen van blokkades.

Mensen werden uit hun busjes getrokken en geboeid en deels gefouilleerd. De Officier Van Justitie, welke de dag ervoor nog tegen Onkruit-aktivisten een boete van F500,- had geëist i.v.m een vorige blokkadeakties, liep triomfantelijk tussen alle chaos van de aanhoudingen door. Waarschijnlijk had hij het liefst de mensen eigenhandig in de boeien gelagen. Vervolgens werd men in één kolonne van politievoertuigen afgevoerd naar de rechtbank van Middelburg (dit is voor Zeeland normale procedure i.v.m cellentekort op het politieburo).

De Aanklacht

Eenmaal op de rechtbank kregen de aktivisten bij voorgeleiding aan de Hulp OVJ te horen dat ze ook werden verdacht van poging tot blokkade van de openbare weg, c.q het spoor.

Na verhoor en zes uur zitten werd iedereen, inclusief NN-ers bij wie ze nog foto’s en vingerafdrukken hebben genomen, vrijgelaten met een dagvaarding op zak. De aanklacht op de dagvaarding lijkt nog zwaarder te zijn als bij voorgeleiding werd verteld, namelijk het voorbereiden van – en het pogen tot - opwerpen van blokkades, waarbij het (trein)verkeer ernstig in gevaar zou worden gebracht.

Kort gezegd het voorbereiden van misdrijven, gesteld in art. 46 WvS. (en die misdrijven zijn in dit geval het in gevaar brengen van treinverkeer, art. 164 WvS, en het in gevaar brengen van verkeer op de weg, art. 162 WvS).

Op de dagvaarding is volledigheidshalve nog toe gevoegd dat wanneer art.46 niet tot een veroordeling kan leiden, men zich schuldig heeft gemaakt aan het overtreden van de noodverordening.

Dat deze aanklachten belachelijk zijn blijkt wel als je bedenkt dat er nog helemaal geen aktie is geweest, ook geen poging daartoe. De aktivisten reden alleen maar, volkomen legaal over de snelweg. Waarbij het overigens erg lastig is om niet binnen een straal van een kilometer van het spoor te komen, aangezien deze spoorlijn vlak langs de snelweg loopt.

Repressief uitprobeersel!

De aktivisten kunnen deze handeling van politie en justitie niet anders zien als een uitprobeersel van de autoriteiten om hen maar zoveel mogelijk de mond te snoeren.

Voor zover bekend is, is dit de eerste keer dat aktievoerders daadwerkelijk op de noodverordening worden aangehouden. En of dit niet al genoeg is, wordt hen ook nog eens een zware aanklacht ten laste gelegd!

Hebben we net al die discussies gehad over bestuurlijke ophouding, dat vooral geen preventieve aanhoudingen moesten worden, probeert justitie het nu maar gewoon via een andere weg. Kennelijk vinden ze het dan toch wel vervelend dat Onkruit Vergaat Niet! niet net als bij Greenpeace een claim opgelegd kan worden en dat Onkruit ondertussen wel gewoon doorgaat met akties tegen de kerntransporten.

Onkruit Vergaat Niet! gaat door…

Onkruit Vergaat Niet! laat zich hierdoor niet uit het veld slaan. Sterker nog, men zal hier alleen maar strijdbaarder door worden. Het is kennelijk hard nodig. Dit is de stomste zet van justitie! Onkruit zal er nu alles aan doen om een zo’n groot mogelijke politieke rel te veroorzaken. Tevens wil men ter zijner tijd, wanneer de rechtszaak dient, zoveel mogelijk mensen oproepen naar Middelburg te gaan, om aktie te voeren tegen de repressie. De rechtszaak staat gepland op 21 augustus, maar mogelijk gaan de aktivisten proberen deze uit te stellen, i.v.m vakantie. Hierover zal nog meer bericht volgen!

Yvonne