arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verenigde Staten een lesje geleerd
by dewaarheid.nu Monday May 07, 2001 at 01:20 PM

De Amerikaanse regering leed donderdag 3 mei een verpletterende nederlaag. De Amerikanen die sinds 1947 deel uitmaakten van de mensenrechtencommissie van de VN (UNHCR) hebben hun zetel verloren. Na hun ergerlijke, arrogante en vernederende gedrag in Genève werden de Amerikanen weggestemd door de Economische en Sociale Raad van de VN.

De Amerikaanse delegatie was zeer verbaasd over de uitslag van de stemming waarbij drie van de vier westerse kandidaten konden worden gekozen om de vrije plaatsen in de UNHCR op te vullen. De Verenigde Staten kregen niet meer dan 29 van de te behalen 53 stemmen en werden verdrongen door Frankrijk met 52 stemmen, Oostenrijk met 41 stemmen en Zweden met 32 stemmen. Een vernederend verlies voor de supermacht.

Direct na de uitslag feliciteerden veel vertegenwoordigers uit alle uithoeken van de wereld de Cubaanse ambassadeur Bruno Rodríguez, de Amerikaanse diplomaten verbijsterd achterlatend. Het getuigde dat dit het resultaat was op de slinkse handelswijze die de Verenigde Staten tegen Cuba voeren in de vorm van onderdrukking door boycot, bedreiging en chantage.

De reacties in Washington waren bitter. Een vertegenwoordiger van de Amerikaanse Ecosoc was zeer teleurgesteld door de uitslag, een gevoel dat gedeeld werd door het Ministerie van Staat. Lincoln Díaz-Balart, een vertegenwoordiger van de Cubaans-Amerikaanse maffia, was woedend door het verlies en noemde de mensenrechtencommissie een „club van tirannen", als voorbeeld noemde hij dat Cuba systematisch is herverkozen als lid van de commissie en dreigde de wereld dat het Amerikaanse congres notitie zal nemen van deze ongelukkige waarheid over wat er gebeurd in de Verenigde Naties. De Republikein Ileana Ros-Lehtinen classificeerde de nederlaag als onverdraagbaar.

Maar wat de woedende en arrogante vertegenwoordigers van het imperialisme weigeren te begrijpen is dat deze stemming een heldere blik geeft op de internationale gemeenschap die Amerika's „kannoneerboot diplomatiek" afkeurt. De dwangmatige methoden die de Amerikanen gebruiken bij internationale organisaties en hun manipulerende, discriminerende, kieskeurige en huichelachtige praktijken in de Geneefse commissie. Bij 73 procent van de uitgebrachte stemmingen dit jaar, waren de Verenigde Staten het niet eens met de mening van de meerderheid. Zelfs niet met zulke gevoelige onderwerpen als voedselzekerheid en toegang tot medicijnen voor AIDS-lijders.

De stemming van 3 mei toont tevens een afkeuring op de Amerikaanse beslissing om uit het Kyoto Protocol te stappen, het eigenwijze en gevaarlijke idee om een antiraketschild te installeren, de koude oorlog mentaliteit van de nieuwe regering Bush ten opzichte van China, Rusland en andere naties, de onvoorwaardelijke steun aan Israël en hun veto op de ontwerpresolutie gericht op het aanstellen van een internationale observatiekracht om de Palestijnen te beschermen tegen de barbaarse zionistische aanvallen en andere smerige acties.

Wat er nu gebeurt in Ecosoc toont ook de manier waarop de meerderheid van de naties stemmen in relatie tot de Verenigde Naties als het stemmen geheim gebeurt en zij zich beschermd voelen door Washington's imperiale woede.

Het resultaat is een nieuwe klap voor Amerika's overheersende ambities en de bedoeling om het onderwerp mensenrechten te gebruiken in zijn anti-Cuba campagne en tegen arme Derdewereld landen.

Cuba, die vorig jaar met consensus van de Latijns-Amerikaanse landen is herverkozen als lid van de UNHRC, zal doorgaan met het verdedigen van de rechten van alle landen voor een waardig leven in vrede en gerechtigheid en zal toekomstige VS-manoeuvres betwisten met dezelfde morele principes, eer en verenigd respons als het door de jaren heen gedaan heeft.

Al met al is dit een les voor de Verenigde Staten dat de wereld aan het veranderen is.