arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Noord-Zuidbeweging, op zoek naar haar toekomst!
by 11.be Thursday May 03, 2001 at 02:19 AM

Het heeft wat geduurd, maar de kogel is door de kerk: in het weekend van 21 ?22 ? 23 september gaat de Noord-Zuidbeweging op zoek naar haar toekomst. In het ?Vissershuis? in Oostduinkerke. ?Welke richting moeten we uit om in het volgend decennium ten volle onze rol te kunnen spelen?? Die vraag willen we er beantwoord zien. De aanloop naar dat weekend begint nu!

Het heeft wat geduurd, maar de kogel is door de kerk: in het weekend van 21 ?22 ? 23 september gaat de Noord-Zuidbeweging op zoek naar haar toekomst. In het ?Vissershuis? in Oostduinkerke.
?Welke richting moeten we uit om in het volgend decennium ten volle onze rol te kunnen spelen?? Die vraag willen we er beantwoord zien. De aanloop naar dat weekend begint nu!

Dat het zo lang geduurd heeft eer we met een concreet project op de proppen komen heeft met nogal wat keuzes te maken. Het gaat over de vernieuwing van de beweging, dus we willen er zoveel mogelijk ngo?s bij. We willen er de lokale actiegroepen sterk bij betrekken. Ons niet beperken tot wat oplapwerk en zeker ook niet halfweg op onze bek gaan. Kortom: veel aftastwerk en overleg was nodig en een passende formule vinden was de boodschap

Met driehonderd in ?t bad!

We hebben gekozen voor de organisatie van een weekend met véél deelnemers. Een doorsnede van wie onze beweging sterk maakt: vrijwilligers van alle leeftijden, beroepskrachten, beleidsmensen en vertegenwoordigers uit het Zuiden. Maar ook: mensen uit andere voor ons relevante maatschappelijke sectoren ( bijv. milieu, migranten, jeugdwerk, media, vierde wereld,?) die ons een spiegel willen voorhouden en waarmee we in de toekomst misschien ook meer willen gaan samenwerken.

Een onderdompeling in een vernieuwingsbad gedurende een heel weekend. We gaan er op zoek naar wat we gemeenschappelijk hebben en hoe we vandaaruit een toekomst kunnen opbouwen met meer impact en uitstraling voor de Noord-Zuidbeweging. Vertrekkend van de parate kennis, visie, ervaring en gezonde intuitie van elke deelnemer, meer dan vanuit vooraf opgestelde congresteksten. Zoekend naar wat ons kan begeesteren en energie geeft.
Niet de verschilpunten zijn de vertrekbasis ? al gaan we ze niet uit de weg - wel wat ons bindt.

Belangrijk is dat elke deelnemer weet wat er op zijn of haar niveau leeft in de beweging. We willen er in ieder geval plaatselijke vrijwilligers bij om over vernieuwing te kunnen nadenken vanuit de lokale realiteit.

Hoge verwachtingen

Wat moet dit weekend ons opleveren? Heel simpel: de krachtlijnen van de vernieuwing en een concrete planning om daaraan te werken.

Wekken we hiermee geen hoge verwachtingen? Natuurlijk! Maar die hébben we toch ook! En we hebben toch ook dikke troeven om die verwachtingen wààr te maken.
Het idee rond vernieuwing leeft. In en tussen allerlei ngo?s beweegt er al heel wat. Veel mensen in de Noord-Zuidbeweging kennen elkaar en zijn dikwijls actief in verschillende ngo?s. We hebben gemeenschappelijke campagnes georganiseerd zoals Vierkant voor Afrika en Worldshake waar andere bewegingen ons om benijden.

En daarnaast gaan we dat weekend natuurlijk goed voorbereiden. Er gaandeweg ook zoveel mogelijk mensen bij betrekken. Een voorbereidingsgroep is daar volop mee bezig. Tussentijds brengt die voorbereidingsgroep verslag uit aan iedereen die dat wil.

Jij wil meer weten over het vernieuwingsproces?

Je wilt de voorbereiding op de voet volgen? Je wil er misschien wel bij zijn tijdens dat weekend? Laat het ons weten en stuur ons je (e-mail) adres. We houden je op de hoogte.
Contacteer je provinciaal coördinator of Rob Adriaensen 02/536.11.66/ Rob.Adriaensen@11.be En kijk af en toe eens op http://www.11.be.