arch/ive/ief (2000 - 2005)

Pharma-industrie legt link tussen belastingsverlaging hier en aidssterfte ginder
by John Vandaele Thursday May 03, 2001 at 02:05 AM

De verhouding tussen de machtige en doorgaans zeer rendabele pharmaceutische bedrijven en de miljoenen armen in de ontwikkelingslanden die hun geneesmiddelen wel nodig hebben maar niet kunnen betalen, kwam de voorbije maanden in het nieuws door een rechtszaak die de pharma-bedrijven hadden aangespannen tegen de Zuid-Afrikaanse regering omdat die de patentrechten onvoldoende zou respecteren.



PHARMA-INDUSTRIE LEGT LINK TUSSEN BELASTINGVERLAGING HIER EN AIDSSTERFTE GINDER


'GENEESMIDDELEN GEEN GUCCI- MAAR DELHAIZE-PRODUCTEN'


'DE HOUDING VAN DE G8 IS LAMENTABEL'


De verhouding tussen de machtige en doorgaans zeer rendabele pharmaceutische bedrijven en de miljoenen armen in de ontwikkelingslanden die hun geneesmiddelen wel nodig hebben maar niet kunnen betalen, kwam de voorbije maanden in het nieuws door een rechtszaak die de pharma-bedrijven hadden aangespannen tegen de Zuid-Afrikaanse regering omdat die de patentrechten onvoldoende zou respecteren. De zaak leek ons een goeie aanleiding om de industrie te confronteren met de critici van Artsen zonder Grenzen of Oxfam. Merkwaardig genoeg vond de beroepsvereniging van de Belgische geneesmiddelenindustrie in België niemand bereid die confrontatie aan te gaan en dus liet men Harvey Bale, die de internationale federatie van de pharma-industrie leidt, uit Zwitserland komen. Die vond tegenover zich een oude bekende, David Earnshaw, die nu het Europese bureau van Oxfam International leidt maar tot voor kort werkzaam was bij een van de pharma-reuzen.

- DM : Vorige week lieten de pharma-bedrijven de rechtszaak tegen Zuid-Afrika plots vallen. Waarom ?

- Bale : Die zaak liep al drie jaar. Aanvankelijk ging het om het feit dat prijzen voor medicijnen in Zuid-Afrika hoger waren dan daarbuiten (waartegen de regering met een omstreden nieuwe wet wilde optreden, jvd). Dat werd steeds meer verward met toegang tot geneesmiddelen. Die verwarring legde de verantwoordelijkheid voor toegang tot AIDS-medicijnen bij de industrie in plaats van bij de regering.

- Earnshaw : Dus internationale druk had er niks mee te maken ?

- Bale : Door die vermenging stonden we bloot aan die druk.

- DM : Zegt u nu dat iedereen het verkeerd voor had en dat die zaak niet ging om toegang tot medicijnen ?


VERANTWOORDELIJKHEID



TRIPS



John Vandaele