arch/ive/ief (2000 - 2005)

INTERNATIONAAL TRIBUNAAL OVER RECHT OP GROND EN OVER DE SCHENDING VAN DE MENSENR
by Dirk Peeters Thursday May 03, 2001 at 01:08 AM

Woensdagavond 2 mei (lokale tijd) doet een internationaal tribunaal uitspraak over de aanklacht tegen de Brazilliaanse grootgrondbezitters en de regering van de deelstaat Parana. Zij worden beticht van georganiseerde straffeloosheid en van het uitsluiten van hele bevolkingslagen uit de rechtstaat.

Onze landgenoot Koen De Feyter, professor internationaal recht aan de universiteiten vnan Antwerpen en Maastricht, zetelt in de jury. Han Verleyen, medewerkster 11.11.11 studiedienst, woont het tribunaal bij als waarnemer.
Op donderdag 3 mei tussen 12 en 14u (onze tijd) kan u hen telefonisch bereiken op het nummer 00/55/41-223-5282 voor een rechtstreeks verslag van het tribunaal.
Voor meer informatie kan u terecht op de website van het Internationaal Tribunaal (met engelstalige teksten) : http://www.conflitonocampopr.org.br .

Het ?Internationaal tribunaal van het grootgrondbezit en van de schending van de mensenrechten door de deelstaatregering in Paraná-Brazilië? is een initiatief van tal van Braziliaanse sociale bewegingen zoals ondermeer MST (Movimento Sem Terra), de beweging van de landloze boeren en CPT, de organisatie van de Braziliaanse bisschoppen die de landloze boeren steunt. Deze organisaties klagen de georganiseerde straffeloosheid en het uitsluiten van hele bevolkingslagen uit de rechtstaat aan. Het internationaal tribunaal maakt op 2 mei in Curitiba het proces van de Braziliaanse landhervormingspolitiek, van de gewelddadige, onwettige en politiek geïnspireerde vervolging van de Braziliaanse boerenbewegingen en van de partijdige rechterlijke macht in de deelstaat Paraná.

Dit tribunaal wordt internationaal gesteund door ngo?s en personaliteiten. Advocaat Helio Bicudo, lid van de Mensenrechtencommissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) zit de jury voor. Hij wordt ondermeer bijgestaan door de Argentijnse Nobelprijswinnaar Perez Esquival. Koen Defeyter, gerenommeerd jurist en expert in conflictpreventie, werd door 11.11.11 afgevaardigd als lid van de jury.

De concentratie van het grondbezit in Brazilië is een van de grootste ter wereld. Ongeveer 1% van de landeigenaars bezitten 50% van de landerijen. Daartegenover staat dat er in Brazilië 4,8 miljoen landloze boerengezinnen leven. De Braziliaanse Grondwet bepaalt dat gronden, die hun sociale functie niet vervullen, in aanmerking komen voor landhervorming, en onteigend moeten worden. Desondanks wordt de landhervorming slechts schoorvoetend en onder druk van de landlozenbeweging MST (Movimento Sem Terra) ? via het bezetten van ongebruikte gronden ? doorgevoerd.
Sinds twee jaar wordt MST in de deelstaat Paraná vervolgd op een manier, die herinneringen oproept aan de tijden van de militaire dictatuur. Nachtelijke, illegale ontruimingen van bezettingen door elitetroepen van de Militaire Politie, doodsbedreigingen aan het adres van boerenleiders, willekeurige gevangennemingen, folteringen en moorden maken deel uit van de strategie van de lobby van de grote landeigenaars (UDR) en de deelstaatregering onder leiding van gouverneur Jaime Lerner.
De rechterlijke macht laat betijen of heult mee met de elites. Het wereldje van magistraten is immers nauw verweven met dat van lokale oligarchieën. De makheid van het gerecht betekent een extra stimulans voor gewelddaden en onwettige praktijken jegens de boerenbeweging.


Dirk Peeters persrelaties communicatie en fondsenwerving
Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging ? 11.11.11 vzw
Tel. +32 2 536 11 20 Fax +32 2 536 19 02 Dirk.Peeters@11.be
Vlasfabriekstraat 11 1060 Brussel http://www.11.be