arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wat Nieuws ? Bedienden staken bij SIDMAR
by generaal custer Monday April 30, 2001 at 05:35 PM
mongeneraal@hotmail.com

Begin april hebben de arbeiders van SIDMAR gestaakt, omdat ze de nieuwe bedrijfs-CAO te magen vonden. Nu is het de beurt aan de bedienden. Op maandag 30 april liep hun stakingsaanzegging af en begon de eerste bediendenstaking bij SIDMAR sedert 1980.

Wat Nieuws ? Bedienden staken bij SIDMAR

Begin april hebben de arbeiders van SIDMAR gestaakt, omdat ze de nieuwe bedrijfs-CAO te magen vonden. Nu is het de beurt aan de bedienden. Op maandag 30 april liep hun stakingsaanzegging af en begon de eerste bediendenstaking bij SIDMAR sedert 1980.

Net als de arbeiders eisen de bedienden van de staalreus een serieuze erkenning voor hun werk. De directie wil twee keer anderhalf procent loonsopslag toestaan èn (bijna) twee extra vrije dagen. Zo staat het in het ontwerp van nieuwe CAO. De bediendenvakbonden vroegen echter 6 extra vrije dagen (om van 37 naar 36 werkuren per week te evolueren), en ze vragen dat de eerste loonsverhoging van 1,5 % niet op 1 april maar op 1 januari 2001 wordt toegekend. Bovendien tillen de bedienden zeer zwaar aan de volgens hen barre sociale relaties in het bedrijf en willen ze ook op dat vlak een verbetering van hun situatie.
Op 20 april heeft 66,5 % van de bedienden het ontwerp van nieuwe bedrijfs-CAO verworpen. De vakbonden dienden een stakingsaanzegging in die verliep op 30 april. Twee bemiddelingspogingen hebben niets opgeleverd. SIDMAR maakte zich dan klaar voor de bediendenstaking, door de productie stil te leggen. Op maandag 30 april blokkeerden stakingsposten de poorten van het bedrijf. De arbeiders zijn technisch werkloos.
SIDMAR zegt géén financiële marge te hebben om tegemoet tekomen aan de eisen van de stakers. De staalreus zit in een investeringsprogramma dat loopt van 1999 tot 2003 en dat 1,2 miljard Euro kost (ruim 40 miljard Bfr). De vakbonden wijzen erop dat SIDMAR een zeer goed jaar achter de rug heeft en zou moeten kiezen voor investeringen in een verbetering van de situatie van het personeel. Volgens de vakbonden houdt SIDMAR ook het been stijf om principiële patronale redenen. Elke stakingsdag kost het bedrijf 40 miljoen Bfr., dat is evenveel als wat de toegevingen aan het personeel zouden kosten. Toch geeft SIDMAR niet toe. Woordvoerder Verstraeten zegt daarover (op de website van Kanaal-Z) dat SIDMAR het beu is dat onderhandelingen over de CAO telkens worden doorkruist door dreigementen en acties van de vakbonden, dat gebeurde twee jaar geleden en nu dus opnieuw.
Wat volgens de vakbonden ook meespeelt, is het feit dat SIDMAR betrokken is bij de vorming van de "grootste staalgroep" ter wereld. De groep ARBED, eigenaar van SIDMAR, is namelijk aan het fusioneren met USINOR uit Frankrijk en ACERALIA uit Spanje (waarvan ARBED overigens mede-eigenaar is). Het zou best kunnen dat SIDMAR zich nu zeer stug opstelt om zich ook in de nieuwe super-groep NewCo
als harde patroon te doen gelden.
Tot slot, de laatste bediendenstaking bij SIDMAR dateert van 1980 toen de staking drie dagen duurde. Nu zou ze best wel eens langer kunnen duren.

youngrebels.com
by pj Tuesday May 01, 2001 at 09:47 AM

There are many of us who are determined to live a life of peace. We're not supposed to recognize each other. We're not supposed to hear about each other. We're not supposed to think for ourselves. It's simply not in the best interests of the dominators. But we are here. There are infant minds of all types in every direction desiring a peaceful existence in order to explore our minds, our lives and the universe we find ourselves in.

For the first time in human history, our technology allows us to witness the condition of life on Earth. We can choose to proceed along a destructive path, or we can reach out to each other and exist in peace. There's no reason why we should be anything other than a community of friends. It is our choice to make.