arch/ive/ief (2000 - 2005)

Europees Burgercongres
by Attac Thursday April 26, 2001 at 01:28 AM

België bereidt zich voor om de Europese Unie voor te zitten in de tweede helft van 2001. Dit voorzitterschap is des te belangrijker omdat het de intrede van de Euro als baar geld voorafgaat en omdat België onderdak biedt aan de Europese instellingen.


1. Context

België bereidt zich voor om de Europese Unie voor te zitten in de tweede helft van 2001. Dit voorzitterschap is des te belangrijker omdat het de intrede van de Euro als baar geld voorafgaat en omdat België onderdak biedt aan de Europese instellingen.

2. Doel

Het creëren van een Europese publieke ruimte en het inrichten van een dag van reflectie waar sociale en burgerbewegingen uit heel Europa samen komen. De uiteindelijke doelstelling is de uitwerking van alternatieven voor een ander Europa en voor een andere wereld, in de geest van de alternatieve sociale top van Genève (juni 2000), de panafrikaanse conferentie in Dakar (december 2000) en het mondiaal sociaal forum van Porto Alegre (januari 2001). We willen punten van convergentie en gemeenschappelijke Europese eisen uitwerken – in het licht van de grote manifestatie in december (top van Laken) en van de toekomstige mobilisaties.

3. Plaats en datum

22 en 23 september in Luik (in de gebouwen van de Universiteit – Place du XX août), gelijktijdig met de ECOFIN-vergadering (Raad van de Europese ministers van Financiën) die doorgaat in het Congrespaleis in Luik.

4. Wie wordt uitgenodigd ?

Bedoeling is een zo representatief mogelijke doorsnede van de Europese sociale en burgerbewegingen samen te brengen. Het Europees Burgercongres staat ook open voor alle vertegenwoordigers van organisaties, NGO’s, vakbonden, publicaties en voor universitairen die concrete alternatieven naar voor willen schuiven m.b.t. de in de ateliers behandelde onderwerpen.

5. Onderwerpen van de ateliers

De behandelde onderwerpen worden verdeeld over vier ateliers. De bedoeling is dat elke vertegenwoordiger van een organisatie concrete alternatieven voorstelt m.b.t. het onderwerp van het atelier waaraan hij deelneemt. Een “ sneuveltekst ”, uitgewerkt door ATTAC, zal als vertrekpunt dienen voor het debat.

De vier ateliers behandelen volgende onderwerpen :
· Tobintaks, fiscale paradijzen en fiscale harmonisatie ;
· Het sociale Europa en openbare diensten (onderwijs, gezondheidszorg, water, transport, pensioenen,…) ;
· WTO (Wereldhandelsorganisatie) en Comité 133 ;
· Derdewereldschuld, internationale financiële instellingen en de financiering van de ontwikkeling.
6. Organisatie van het weekend

Het congres begint met een plenaire zitting waarin elk thema voorgesteld wordt. Daarna wordt in de ateliers gewerkt (aan elk atelier kunnen maximaal 150 vertegenwoordigers deelnemen). Bedoeling is een zo representatief mogelijke doorsnede van de sociale en burgerbewegingen samen te brengen en te discussiëren over ALTERNATIEVEN.
Artistieke en kulturele activiteiten zullen gelijktijdig plaatsvinden in de buurt van de Universiteit.
M.b.t. het logement van de deelnemers wordt de coördinatie verzekerd vanuit het secretariaat van ATTAC-Luik (zie inschrijvingsformulier).

7. Voorlopig programma

Zaterdag 22 september :

· 9h00 : onthaal
· 9h30-10h00 : opening van de plenaire zitting
· 10h00-11h30 : plenaire voorstelling van de inzet van elk thema :
- “ Tobintaks, fiscale paradijzen en fiscale harmonisatie ” door Bernard CASSEN (voorzitter van ATTAC-France en directeur van Le Monde Dimplomatique) ;
- “ Het sociale Europa en de openbare diensten ” door Riccardo PETRELLA (voorzitter van de Groep van Lisabon, medewerker van het Centrum voor Politieke en Economische Analyse van Europa en hoogleraar aan de UCL) ;
- “ WTO en Comité 133 ” door Susan GEORGE (voorzitter van het Observatorium van de Mondialisering en vice-voorzitster van ATTAC-France) ;
- “ Derdewereldschuld, internationale financiële instellingen en de financiering van de ontwikkeling ” door Eric TOUSSAINT (voorzitter van het Comité voor de Opheffing van de Derdewereldschuld).
· 11h30-13h00 : begin van de ateliers
· 13h00-14h00 : maaltijd
· 14h00-17h00 : vervolg van de ateliers
· 18h00 : artistieke en kulturele activiteiten, symbolische manifestatie en maaltijd

Zondag 23 september :

· 9h30-13h00 : ateliers
· 13h00-14h00 : maaltijd
· 14h00-17h00 : beëindiging van de ateliers


BELANGRIJK BERICHT !!!Deze uitnodiging is niet op naam. De bedoeling van het Congres is een grote Europese aanwezigheid voor elk atelier te realiseren. Stuur dus deze uitnodiging door naar uw Europese partners !!! Ze zijn allemaal welkom !!!


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inschrijvingsformulier

Naam :………………………………………………... Voornaam :………………….……………………
Organisatie : ……………………………………….. . Land :………………….………………………….
Tel. : ………………………..…….. Fax : …….……………….……….. Email : ….…………………….……..
Adres : ………………………………………………………………………………………………………….…..
…………………………………………………………………………………………………………………....
q Ik schrijf me in voor het Europees Burgercongres en wens deel te nemen aan volgend atelier :…………………………………………………………………
q Ik wens het woord te nemen gedurende ……minuten om mijn alternatieven voor het betreffend atelier voor te stellen.
q Mijn moedertaal :…………………………………………………………………………………………..
q Ik spreek verder volgende talen : ………………………………………………………………………..
q Ik wens te profiteren van het aanbod om ter plaatse bij mensen te logeren
q Ik wil een lijst met adressen van hotels en ander logement te ontvangen
q Ik stuur u hierbij een bijdrage met als titel: ………..………………………………………………….., toe te voegen aan het voorbereidend dossier (stuur ons graag, indien mogelijk, een versie per email) en m.b.t. volgend atelier : ………………………….……………………………………………………………………………….
qIk zal u een bijdrage opsturen met als titel: ……………………………………………………….……. Deze wordt u bezorgd voor ………2001 en heeft betrekking op volgend atelier : ……………………..


TERUG TE STUREN VÒÒR 30 JUNI 2001 naar ATTAC Liège, 48 Rue du Beau Mur, 4030 Luik

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Contact : Arnaud Zacharie (+32.(0)4.237.05.77) – E-mail : belgium@attac.org