arch/ive/ief (2000 - 2005)

Waarom steunen de beschuldigden van de collectieven tegen uitwijzingen
by Mateo Alaluf Wednesday April 25, 2001 at 04:09 PM

De oprichting van het steuncomité

De oprichting van het steuncomité

 

Waarom een steuncomité voor de beschuldigden van de collectieven tegen uitwijzingen ?

« Op 22 september 1998 stierf Semira Adamu, jonge nigeriaanse asielzoekster, als gevolg van het geweld waarmee ze werd uitgewezen.

Het ‘Collectief tegen de Uitwijzingen’ heeft er uitvoerig toe bijgedragen dat deze gebeurtenis een politiek hoofdpunt werd, en veroorzaakte mee het ontslag van Mijnheer Louis Toback als minister van Binnenlandse Zaken.

Toen reeds zei hij dat de verantwoordelijkheid voor de dood van Semira Adamu bij het ‘collectief’ lag, omdat het haar aangezet had zichzelf te verdedigen.

De beschuldigde rijkswachters zijn nog niet veroordeeld.

Het is op het moment dat deze rijkswachters moeten voorkomen voor de Raadkamer die zich moet uitspreken over hun eventuele vervolgingen, dat we beslist hebben een « steuncomité voor de beschuldigden van de collectieven » op te richten en publiek te maken.

Er zijn 18 leden en sympathisanten van de collectieven tegen de uitwijzingen die moeten antwoorden op 22 tenlasteleggingen, feiten die hoofdzakelijk te maken hebben met acties tegen de uitwijzing van Semira Adamu in 1998 en de collectieve uitwijzing van 74 Roma in 1999.

Door deze juridische procedure worden de actievoerders gecriminaliseerd. Gevolg daarvan is dat de hele protestbeweging en de solidariteit die daarrond gegroeid is samen met de sans-papiers in discrediet gebracht worden.

Tegelijkertijd worden de brutaliteiten van de ordehandhavers, de willekeur van de administratie en zij die daarvoor de politieke verantwoordelijkheid dragen in eer hersteld.

Daarom heeft het steuncomité als doelstellingen : de stopzetting van de vervolgingen tegen de actievoerders die zich verzet hebben tegen de uitwijzingen, de waarheid over de dood van Semira Adamu en de veroordeling van hen die hiervoor de politieke en politionele verantwoordelijk dragen.

Mateo Alaluf