arch/ive/ief (2000 - 2005)

Eerlijke rechtspraak voor Semira
by raf custers Tuesday April 24, 2001 at 01:22 PM
raf.custers@euronet.be

Op vrijdag 20 april is het kabinet van minister Vande Lanotte bezet. De bezetters eisen dat àlle verantwoordelijken voor de moord op Semira Adamu voor de rechter komen.

Eerlijke rechtspraak voor Semira

Op vrijdag 20 april heeft een 15-tal mensen van het Collectief tegen de Uitwijzingen het kabinet van minister Johan Vande Lanotte in de Koningsstraat in Brussel bezet. Vanuit een raam dat uitgeeft op de Koningsstraat, ontvouwden ze een spandoek met de woorden : Justice Pour Semira. Aanleiding voor de actie is het feit dat drie rijkswachters voor de raadkamer moeten verschijnen. Ze zijn beschuldigd van de moord op de Nigeriaanse asielzoekster Semira Adamu. Adamu werd op 22 september 1998 met een kussentje verstikt in een Sabena-vliegtuig omdat ze zich verzette tegen haar deportatie. De acievoerders eisen dat ook Louis Tobback en Johan Vande Lanotte (die beiden minister van Binnenlandse Zaken zijn geweest) en de piloot van het vliegtuig voor de rechter komen, omdat ze mede-verantwoordelijk zijn voor het drama of niet tussenbeide zijn gekomen.
De bezetting begon kort na 8 uur ‘s ochtends. Er kwam een tiental voertuigen van rijkswacht en politie ter plaatse. In de late voormiddag verscheen de Brusselse procureur des konings Benoît Dejemeppe, waarmee de bezetters een compromis afspraken. Ze zouden het kabinet ontruimen als ze niet langer dan enkele uren administratief aangehouden zouden blijven. Rond 18 uur werden de bezetters vrijgelaten.