arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bestaande rechten afdwingen
by mara Friday April 20, 2001 at 05:06 PM

Journalisten worden wel vaker verhinderd hun werk te doen. Vooral als je media-activist bent, weet je aan wat je je kan verwachten.Het bericht van de arrestatie van Raf Custers verbaast me meer, aangezien Raf Custers toch een beroepsjournalist is die over een erkende perskaart beschikt. Op dit ogenblik (17:00) zit Raf nog vast.

Journalisten worden wel vaker verhinderd hun werk te doen. Vooral als je media-activist bent, weet je aan wat je je kan verwachten. Dat werd reeds geregeld bewezen : tijdens een bezetting van de gebouwen van de FGTB vorig jaar, werden 2 Indymedia-journalisten opgepakt. Hun materiaal werd beschadigd en in beslag genomen. Ook vorig jaar, tijdens de bezetting van het OCMW van dakloze vluchtelingen, werd een Indymedia journalist weggejaagd door de ordehandhavers. Tijdens de UNICE betogingen vorig jaar in juni, moesten sommige amateurfotografen hun filmpjes afgeven.. Bovendien werden 3 media activisten aangehouden. Twee jaar geleden, tijdens een vredesbetoging tegen de Navo- bomardementen in Servië, werd een hele cameraploeg en een fotograaf in de bak gezwierd. Tijdens de actie ‘Stadstorm' in Antwerpen vorig jaar, werden nieuwgierige fotografen tamelijk onbeleefd op wandel gestuurd. Zelfs een ploeg van ‘Koppen' slaagde er niet in een reportage te maken over dit onderwerp. Zulke intimidaties, hoewel ze onterecht zijn, zijn we als media-activist wel gewoon…maar eigenlijk hoeven we dit niet te pikken.

Het bericht van de arrestatie van Raf Custers verbaast me meer, aangezien Raf Custers toch een beroepsjournalist is die over een erkende perskaart beschikt. Maar zelfs al zou hij niet over die perskaart beschikken, zou er nog geen reden zijn om hem aan te houden. Hij stond buiten de actie te filmen, wat een algemeen recht van vrije nieuwsgaring is, hetgeen voortvloeit uit het recht van vrije meninsguiting, op zijn beurt vastgelegd in de Belgische grondwet en Het Europees Verdrag van de Burgerlijke en Politieke rechten. Bovendien wordt dit recht bevestigd door het Algemeen Verbond van Beroepsjournalisten. In principe heeft dus iedereen het recht om aan verslaggeving te doen. Dus als ordehandhavers zeggen dat je geen verslaggeving van acties mag doen, is dit ongegrond. Tenzij je de openbare orde zou verstoren. Met als gevolg dat dit laatste vaak heel ruim wordt geïnterpreteerd door de ordehandhavers.

Mevrouw Lombaerts, woordvoerdster bij het kabinet Vandelanotte, het Ministerie van Integratie, Begroting en Sociale Economie, kon mij niet bevestigen dat er een journalist zou gearresteerd zijn, aangezien zij binnen zat tijdens de bezetting. Ze verwees me door naar de politie. De federale politie bevestigde mij rond 17 :00 dat Raf nog steeds vast zit.

Getuigen hebben gezien hoe Custers werd opgepakt.
De persbond is reeds op de hoogte gebracht van dit voorval. Nu afwachten wat ze ermee gaan doen.
Ik denk dat de ordehandhavers deze keer een grote vergissing hebben begaan. Hopelijk wordt hiermee een precedent geschept dat de verdere uitholling van echte ‘democratische pers' moet tegenhouden. Vandaag komt media activisme neer op het afdwingen van bestaande rechten… .