arch/ive/ief (2000 - 2005)

16u45 : Journalist Raf Custers nog steeds gearesteerd
by IMC-legal team Friday April 20, 2001 at 05:02 PM
belgium@indymedia.org

Sinds deze ochtend 8u30 vertoeft Raf Custers ergens in een politiecel van het Brusselse. Hij wou deze ochtend verslag uitbrengen van een actie ter herdenking van moord op Semira Amadou.

Waar sta je met de persvrijheid als je als journalist je werk niet kan doen.

De medewerkers van Indymedia worden regelmatig geconfronteert met ordediensten die het hen onmogelijk maken hun werk te doen. Meestal gaat het om in beslag name van beeld en geluids materiaal, fysieke verwijdering, hand voor de camera, ... en ook arrestatie.

Meestal vragen de ordediensetn ons daarbij naar onze perskaart. Zo'n perskaart word uitgerijkt door het ministerie van binnelandse zaken en kan je enkel krijgen als je "beroeps journalist" bent.
Weinigen onder de indymedia medwerkers beschikken over een dergelijk perskaart, en eigenlijk heb je die ook niet nodig, want er bestaat immers persvrijheid, en voor de wet kan iedereen journalist zijn. Een journalist is immers geen beschermt beroep.

Dus zou je kunnen stellen dat vraag van de ordediensten naar die perskaart eigenlijk geen enkele grond heeft.

Maar als nu ook al die journalisten die wel beschikken over een perskaart het werk onmogelijk wordt gemaakt dan dat loopt het wel helemaal mis met de persvijheid.

We namen reeds contact op met bond van journalisten.

En beraden ons erover om klacht neer te leggen en hier een zaak van te maken.