arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vrees voor Politie Geweld in Quebec Stad
by IMC-Printteam Friday April 20, 2001 at 12:31 PM

Als er geweldadigheden zijn in Quebec Stad, dan zullen ze vrijwel zeker van de kant van de veiligheidsdiensten komen en niet van de demonstranten. Geen enkele groep die aan het organiseren is voor Quebec Stad plant geweld.

"Als je vrede wil moet je je voorbereiden op oorlog." Dit is hoe de minister van openbare veiligheid van Quebec, Serge Menard, de veiligheidsoperatie ter voorbereid- ing van de komende FTAA top, de grootste ooit in Canada, rechtvaar- digde.

Zo'n 6000 politie agenten zullen aanwezig zijn. De Canadese strijdkrachten hebben tevens 800 anti- oproer agenten getraind. Meer dan 600 gedeti- neerden van de Orsain- ville provinciale gevan- genis zijn overgeplaats om plaats te maken voor gearresteerde demon- stranten. Aan al de voor- beeidingen hangt het niet- onaardige prijskaartje van $22 miljoen.

Het kroonstuk van de veiligheidsmaatregelen wordt een kilometer lange, 3 meter hoge muur om de betogers ver van de plaats van de Top te houden. De 25000 bewoners die binnen dit het veiligheidscordon wonen zullen speciale identificatie kaarten moeten tonen om hun eigen buurt binnen te mogen. [Mike Burke, NYC IMC] Als er geweldadigheden zijn in Quebec Stad, dan zullen ze vrijwel zeker van de kant van de veiligheidsdiensten komen en niet van de demonstranten. Geen enkele groep die aan het organiseren is voor Quebec Stad plant geweld. Voor zover ik kan zien zullen humor en verbeelding de gekozen wapens zijn van de demonstranten in Quebec Stad. De groepen anar- chisten, waar de veiligheidsdiensten zich zoveel zorgen om maken, heb- ben deur-aan-deur strooibriefjes verdeeld in Quebec Stad om de bewoners aan te moedigen een "demonstrant te adopteren". Je kan aankruisen of je een anarchist, een feminist, een vakbondslid, een stu- dent of wie dan ook wil, met sno- ezige kleine illustraties naast elk vakje. Ze noemen hun activiteiten een "Carnaval Tegen Kapitalisme".

Klinkt bedreigend, niet?
Tijdens de zesti- ger jaren had de politie het over "externe oproer- stokers" die proble- men veroorzaakten in anderzijds vreedzame be- togingen om zo het te paard inrijden met getrokken wapenstok op een groep jonge de- monstranten, wiens enige misdaad was zich te verzetten tegen de Viet- nam oorlog, te rechtvaardigen. De kreatie van enkele slechten om de onderdrukking van velen te recht- vaardigen is een oeroude list. Trap er niet. [Judy Rebick]