arch/ive/ief (2000 - 2005)

VRIJHEID VOOR MARIO BANGO!
by david pestieau Friday April 20, 2001 at 11:37 AM
dpestieau@wol.be

Aan alle militanten voor sociale rechtvaardigheid, aan alle tegenstanders van fascisme en racisme! We vragen u om Mario Bango te steunen, een 18-jarige Rom activist in Slovakije. Hij riskeert 12 jaar gevangenisstraf omdat hij zijn familie verdedigde tegen een racistische aanval.

VRIJHEID VOOR MARIO BANGO!
STOP DE REPRESSIE TEGEN HET ROM-VOLK!
DE VERVOLGENDEN EN VERDRUKTEN HEBBEN HET RECHT ZICH TE VERDEDIGEN!

Aan alle militanten voor sociale rechtvaardigheid, aan alle tegenstanders van fascisme en racisme!

We vragen u om Mario Bango te steunen, een 18-jarige Rom activist in Slovakije. Hij riskeert 12 jaar gevangenisstraf omdat hij zijn familie verdedigde tegen een racistische aanval. Zijn zaak is symbolisch voor het lot van de Rom, de zogenaamde “zigeuners”, in Oost-Europa vandaag. Bijna 60 jaar nadat wel 500.000 Rom werden uitgemoord door de nazi’s, zijn de Rom in Oost-Europa opnieuw bang om op straat te komen.

Als kleurlingen zijn zij het doelwit van een nieuwe nazi-beweging die in de loop van het laatste decennium in die regio is opgekomen. Ze worden geslagen en vermoord door skinhead-jeugdbenden, maar zijn ook het slachtoffer van officiële discriminatie. Rechtse bewegingen en politieke partijen maken van hen de zondebok voor de vernietigende armoede en werkloosheid die de laatste tien jaar in Oost-Europa wordt opgelegd door de politiek van het Internationaal Monetair Fonds. Maar in werkelijkheid zijn het de Rom die het meest lijden onder de economische catastrofe. Ze kennen het hoogste werkloosheidscijfer en hebben het laagste inkomen. Hoewel de Rom maar 9% van de Slovaakse bevolking uitmaken, vormen ze 40% van de gevangenispopulatie.

Op 10 maart reden Mario, zijn broer Edo en hun moeder met de bus in de grootste wijk met flatgebouwen in Bratislava, de hoofdstad van Slovakije. Edo werd aangevallen door een jonge racist, Branislav Slamka genaamd. Mario kwam zijn broer te hulp, en in het gevecht kreeg Slamka dodelijke steekwonden. De broers riepen zelf de politie erbij en wachtten op hun komst, terwijl de aanvaller naar het hospitaal werd gebracht. Toen hun moeder tijdens de ondervraging op het politiekantoor om water vroeg, werd ze “zigeunertrut” genoemd door een politieman. Dit was niet de eerste racistische aanval waaronder de familie Bango te lijden had. Als tiener was Edo al eens gehospitaliseerd na geslagen te zijn door racistische skinheads. Zulke tragische ervaringen zijn vandaag routine geworden voor de Rom in Slovakije.

Mario werd onmiddellijk gevangengezet. Toen zijn aanvaller een paar dagen later overleed, werd Mario beschuldigd van “verwondingen met de dood voor gevolg”. Hoewel er rapporten zijn dat Slamka lid was van een nazi-organisatie, werd hij door de Slovaakse media (waarvan vele eigendom zijn van VS-bedrijven) en door rechts politici voorgesteld als “een onschuldige jongen aangevallen door Rom”. Racistische leden van het Slovaakse parlement stelden de racistische aanvaller voor als het “slachtoffer” en de Bango’s als misdadigers die zijn portefeuille wilden stelen. Ze gebruiken deze tragedie om voedsel te geven aan een nieuwe haatcampagne tegen de Rom en tegen Mario. Mario werd al bedreigd in de gevangenis.

Mario was al op jonge leeftijd geëngageerd in de strijd voor rechtvaardigheid en gelijkheid. Samen met Edo organiseerde hij een jongerenmars tegen fascisme in Bratislava. Begin september 2000 organiseerden de broers een betoging tegen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en als teken van solidariteit van de Slovaakse jeugd met de geplande protesten tegen de IMF-top in Praag. De broers gingen naar Praag om tegen het IMF te protesteren en namen deel aan de vreedzame blokkade van de Nuselsky-brug.

Mario en Edo geloven in de eenheid van de arbeidersklasse. Daarom steunden ze de Slovaakse arbeidersklasse in haar gevecht voor redelijke lonen en werkomstandigheden. Ze namen deel aan alle belangrijke vakbondsbetogingen in Bratislava. Ze hielpen arme huurders in een arbeiderswijk van Bratislava tegen de uitdrijving door een rijke speculant die hun huizen had opgekocht. Mario en Edo zijn ook ijverige studenten van de geschiedenis van de zwarte en indiaanse volkeren in de Verenigde Staten, die zo gelijkloopt met die van de Rom.

Mario’s leven in dienst van de onderdrukten is nu onderbroken door de aanval van een misleide racist. Na een eerste ervaring met een directe racistische aanval, na jaren van angst voor aanvallen van skinheads, na jaren continue stress als je gewoon over straat loopt, na gedwongen ’s avonds thuis te moeten blijven om uit het geweld te blijven en na al aan verschillende aanvallen te zijn ontkomen, zat dit moment er onvermijdelijk aan te komen.

Mario heeft jarenlang voor anderen gevochten. Het is nu tijd om hem onze dank te betonen.

Daarom vragen we u om samen met ons van de Slovaakse regering te eisen dat ze alle beschuldigingen tegen Mario Bango laat vallen.

Je kan protestbrieven en oproepen voor de vrijlating van Mario sturen naar volgende adressen:

Urad Vlady (The Office of the Government)
Namestie Slobody 1 813 70 Bratislava, Slovak Republic
Tel: 00-32-11 421 7 5729 5111
Fax: 00-32-11 421 7 5249 7595
email: urad@government.gov.sk

Kancelaria Prezidenta
Stefanikova 14, 814 38 Bratislava
Tel: 011 421 7 5441 6624
email naar de website van de president: http://www.prezident.sk, click op
VIRTUALNA POSTA, THEN CLICK ON NOVY PRISPEVOK, wat nieuwe boodschap betekent.

Solidariteitsbrieven naar:
PO Box 178 850 00 Bratislava 5, Slovakia
email: freemario@post.sk