arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nabeschouwing Bomspotting III
by Stijn Wednesday April 18, 2001 at 04:16 PM

Een beknopte nabeschouwing over de gebeurtenissen op Kleine Brogel, Paasmaandag 2001. Ik heb het zelf meegemaakt tot het laatste moment en ben als een van de laatsten gearresteerd op de landingsbaan. Dit zijn mijn ervaringen.

Ik heb twee totaal tegenstrijdige dingen zien opleven op deze 1ste 2de Paasdag van het 3de milennium. Enerzijds was het een heuglijke dag. Zoals Vankrunkelsven het zei: de vredesbeweging is weer een massabeweging geworden. 840 mensen op de basis, een recordaantal voor ons landje. Niet genoeg om veel teweeg te brengen, zeggen velen, maar ikzelf vind het een belangrijk genoeg signaal. Na een klassiek spelletje 'Dikke Bertha' met de militairen, die slechts enkele druppeltjes uit onze blitzkrieg-zee konden vissen, bereikten we de landingsbaan. Daar hebben we, in een ring van kakigroen en donkerblauw, temidden van de aarzelende ordemacht dus, enkele uren lang een echte oude sit-in gehouden, door drie stortbuien heen met gezangen over vrede en verdraagzaamheid. Ik heb geen enkele geweldpleging gezien van de manifestanten uit, zelfs de schade die we aangericht hebben door het doorknippen van de omheining bleef beperkt (al verklaarde burgemeester Kelchtermans dat er voor miljoenen franken schade was aangericht, een gewaagde berekening, meen ik). Misschien pleegden we wel een midaad tegen de staat, maar met deze bontgekleurde groep van punks, hippie-achtigen, politici, kortom fijne mensen, toonden we aan dat er een andere weg moet zijn, dat de toekomst mooier kan zijn en ik ben blij dat ik erbij was.

Maar ik heb ook heel wat andere dingen gezien. Een donkere wolk van agressie en onverdraagzaamheid sprak uit de ordehandhavers. Met onnodig geweld toverden ze onze vreedzame orde om in een ongeordende massa. Ik wil deze onbekwaamheid ook zeker en vast aankaarten. Natuurlijk zijn niet alle militairen en federale politiemensen uit de bol gegaan, ik heb de twee militairen die mij naar de bus hebben gesleept vriendelijk bedankt voor de pijnloze en snelle manier waarop ze mij hebben afgevoerd. Maar een aanwezige ordehandhaver vond het blijkbaar nodig een harde schop tegen mijn been te geven, hoewel ik geen enkele vorm van verzet bood. Gelukkig waren zijn voetbalkwaliteiten beduidend minder dan zijn agressiepeil, waardoor ik nu enkel een lichte pijn voel aan mijn linkerscheenbeen en dit licht gezwollen is. Heel wat anderen hebben minder geluk gehad. Ik was getuige van de charge met de paarden, geheel onverantwoord, aangezien er geen enkele dreiging van ons uitging, er geen enkele noodzaak was ons uiteen te drijven (ons samenhouden leek me veel nuttiger) en velen met de rug er naartoe stonden, waardoor zij het te laat zagen aankomen. Hierbij zijn dan ook onnodig gewonden gevallen. Bij onze arrestatie gingen de ordehandhavers ook vaak onnodig hardhandig te werk en ik heb veel slagen zien vallen zonder enige aanleiding. Niets rechtvaardigt deze agressieve opstelling. Een misdaad tegen een staat die in overtreding is met de mensenrechten vergelden met misdaden tegen de menselijkheid ruikt sterk naar fascisme.

Ik wil nog iedereen bedanken die mee op de basis gegaan is, ik hoop dat je het met me eens bent dat het een prachtige dag was. Tenslotte wil ik ook de ordehandhavers bedanken die het wel nodig vonden de demonstranten met respect te behandelen, ze tonen aan dat het geen volledig vat rotte appels zijn, dat zij zonder zich te laten meeslepen door gewelddaden hun plicht kunnen vervullen.

Geen Geweld?
by Aaike Thursday April 19, 2001 at 10:02 PM
aaike@mac.com

Dat er vanuit de actievoerders helemaal geen aggressie werd getoond is m.i. niet helemaal correct. Vooral verbaal geweld wil ik hier toch vermelden. Ik vind het eigenlijk totaal ongepast dat de actievoerders deze militairen bvb. associeren met bv. 'Gestapo', wat spijtig genoeg meermaals gebruld werd. Ik ben van mening, dat zelfs al zijn de actievoerders gestresseerd door lange opsluiting, dat dit zou mogen kunnen. Want nu hebben we vanuit de ordediensten het verwijt toegeslingerd gekregen dat er 'provocaties' waren. Spijtig vind ik dat. Geweldloze actie moet ook verbaal geweldloos!

gelijk heb je
by kleisie Thursday April 19, 2001 at 11:07 PM
kleisie@softhome.net

maar het is o zo moeilijk, volgende keer moeten we nog maar beter ons best doen!
het gestapogeroep was trouwens tegen die vlaamsblokker en die vond het geen provacatie, wel integendeel, hij haalde prompt zijn VBkaart boven...
maar je blijft wel gelijk hebben
groetjes

Verbaal geweld
by Stijn Friday April 20, 2001 at 08:30 PM

Ik moet inderdaad toegeven dat er dingen gezegd zijn die niet hoefden gezegd te worden. Maar ik wil toch even vermelden dat de zogenaamde provocaties met 'Gestapo' en dergelijke er pas doorkwamen nadat de eerste slagen waren toebedeeld, en volgens mij betekent 'pro-' zoiets als voor. Toch zullen er kleine incidenten geweest zijn, maar als de ordediensten dat met wraak aanpakken acht ik ze geheel onbekwaam.

Bedankt voor de reacties.

Oorlog aan de Oorlog
by han Tuesday April 24, 2001 at 10:17 AM

// Laat ons een beginnen met het begin.

# De actie voerders betraden de basis uit protest tegen "massa vernietigingswapens", kernwapens met andere woorden. De geschiedenis toonde reeds wat dergelijke wapens uitrichten, en alsof dat nog niet genoeg is zijn de bommen die zich op Kleine Brogel bevinden vele male krachtiger dan de bommen die tijdens WOII in Japan werden.
Daar begint dus het geweld, ….

# De actie voerders betraden de basis omdat die wapens daar illegaal liggen. Kernwapens werden in De Haag en veroordeelt als "een misdaad tegen de mensheid". De actie voerders deden niet meer of niet minder dan hun burgerplicht te vervullen.
De militairen overheden bijgestaan door de rijkswacht verhinderden de actie voerders in het uitoefen van hun burgerplicht.
De volgende daad van ongerechtvaardigd geweld.

# Indien zoals sommigen hier beweren, het betreden van de militaire basis een illegale daad zou zijn, waarom leggen de militairen dan geen klacht neer. Want daar is het actie voerders om te doen, aantonen dat ze in hun recht zijn. De militaire overheden staan duidelijk niet recht in hun schoenen, anders zou je toch gewoon een proces inspannen zou ik zo denken.

# De grootste "wandaad" die de activisten begingen is dat ze durfden hun burgerrechten opeisen. Als Irak een beetje vervelden doet over mogelijk controles op hun grondgebied worden ze gelijk getrakteerd op bombardementen, een embargo dat reeds 500.000 kinderen het leven kostte, ….
Maar als in eigen land een aantal vrede activisten "vastberaden" hun burgerplichten willen uitoefen, waarbij ze trouwens rechter in hun schoenen staan de militairen in Irak, dan schreeuwen die militairen moord en brand.
Vreemde jongens die militairen.

# Bovendien zijn er weldegelijk in de eerste plaats gewelddaden gebruikt door die militairen en de rijkswacht.
Een jongen werd toegetakeld met een boksbeugel (hij stond niet een op de basis)
Een meisje kwam terecht onder de hoeven van een paard.
...
Meerdere camera´s, filmpjes,... Werden in beslag genomen ….
Indymedia is aan het werken op een video verslag, en een ding is al duidelijk, getuigenissen en beelden genoeg om dat aan te tonen.
Maar voor mij is dit geenszins de essentie.

// Want
Indien er geen kernwapens zouden liggen op kleine Brogel, indien op die militaire basis geen massa vernietiging wapens zouden liggen die tienduizenden mensen tegelijk kunnen vermoorden, dan zou de basisbetreding niet nodig zijn, dan zouden we niet op burgerinspectie moeten komen.
gebruikt.

jamaar
by NW Friday April 27, 2001 at 08:12 PM


In principe heb je gelijk. Maar welke reacties verwacht je als een rijkswachter met zijn Vlaams Blok lidkaart ligt te zwaaien naar actievoerders.
Geloof me, ze kennen de knepen van het vak. Als ze willen lokken ze massa's provocaties uit en maalt niemand erom.

groet,
NW

wanneer is de volgende keer?
by Julie Thursday May 03, 2001 at 10:38 AM
julieteunen@hotmail.com

Wanneer is de volgende keer? Ik wil er dan absoluut weer bij zijn!