arch/ive/ief (2000 - 2005)

Actie aan ambassade Brazilie
by Geert Van Damme Wednesday April 18, 2001 at 03:22 PM

Dinsdag 17 april vonden in verschillende steden ter wereld demonstraties plaats naar aanleiding van de Internationale dag van de Boerenstrijd. Boeren van over de hele wereld protesteren tegen de regels van de wereldhandel en tegen genetisch gemodificeerde gewassen. Aan de Braziliaanse ambassade bij Europese Unie verzamelden rond 17u een kleine 100 demonstrant

Dinsdag 17 april vonden in verschillende steden ter wereld demonstraties plaats naar aanleiding van de Internationale dag van de Boerenstrijd. Boeren van over de hele wereld protesteren tegen de regels van de wereldhandel en tegen genetisch gemodificeerde gewassen. De demonstraties worden gecoördineerd vanuit Brazilië door Vía Campesina, een beweging die in 1993 werd opgericht en meer dan 80 boerenbonden en organisaties van landlozen en inheemsen vertegenwoordigt.

Aan de Braziliaanse ambassade bij Europese Unie verzamelden rond 17u een kleine 100 demonstranten van Via Campesina, CPE(Europese boerenconfederatie), Comité Belga-Brasileiro, ACV-CSC Brussel, 11.11.11-Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, coordinación Belga-Brasil, Mensenbroeders, Entraide et Fraternité, Comité chiapas-Bruselas, el Comité por el respeto de los Derechos Humanos "Daniel Gillard", el Equipo Internacional ANUC-UR, FIAN-Belgium. Een delegatie werd door de ambassadeur ontvangen. De ambassadeur beloofde de eisen van de demonstratie door te sturen naar zijn regering.

Rond de middag had al een protestbetoging plaatsgevonden aan de kantoren van FEFAC (de Europese federatie van samengestelde (vee)voeders). Rond 19u trokken de boerenorganisaties ook nog naar de Colombiaanse en Mexicaanse ambassade.

 

17 april is voor de Braziliaanse boeren wat 1 mei is voor de arbeiders. Het is de herdenkingsdag voor de 19 mensen die in 1996 gedood werden door de politie tijdens een mars voor landhervorming in Eldorado de Carajás, in het noorden van Brazilië. Dertien van hen werden vastgebonden en om het leven gebracht met bijlen en sikkels. Geen enkele van de verantwoordelijke politiemensen is voor de rechtbank verschenen.

In Brazilië protesteren de boeren dan ook in de eerste plaats tegen de straffeloosheid van de ordetroepen. Daarnaast roepen ze ook een halt toe aan de « neoliberale globalisering ». Volgens de Movimento dos Sem Terra (Beweging van Landloze Arbeiders), die de Braziliaanse marsen mee organiseert, spelen de regels van de wereldhandel enkel in het voordeel van de transnationale bedrijven en berokkenen ze de gemeenschappen op het Braziliaanse platteland grote schade. De Braziliaanse boeren eisen ook nog steeds een « echte landbouwhervorming ». Dat wil zeggen: een betere verdeling van het land en landbouwsubsidies voor boerderijen. In de regionale hoofdsteden worden vandaag optochten gehouden met protesten bij regeringsgebouwen en acties op openbare pleinen. Daarbij zal de Beweging van Landloze Arbeiders het beproefde actiemiddel van de bezetting van regeringsgebouwen en landerijen inzetten.

In Canada en de Verenigde Staten en in andere landen van Latijns Amerika wordt geprotesteerd tegen de invulling van de pan-Amerikaanse Vrijhandelszone FTAA, die eind deze week wordt bezegeld in de Canadese stad Quebec. Veel Latijns-Amerikaanse boeren vrezen dat ze uit de markt gekegeld zullen worden door gesubsidieerde landbouwproducten van de grote agrarische bedrijven uit de VS. Van de Dominicaanse republiek tot Uruguay zijn acties gepland op 19 verschillende plaatsen.

In Indonesië ligt de klemtoon op genetisch gewijzigde organismen. Het ministerie van Landbouw en het hoofdkwartier van de agrarische gigant Monsanto worden het mikpunt van de protesten. De regering zou met Monsanto onder één hoedje spelen om via patentrechten op ggo’s bepaalde bedrijven een monopolie te verlenen over zaaigoed. Vía Campesina strijdt niet enkel tegen transgene gewassen omdat ze een risico vormen voor het milieu en de volksgezondheid.  « Het gaat ook om de monopolisering van zaadsoorten, » zegt Joao Pedro Stédile, één van de leiders van MST. « De biotechnologie wil de handel in zaden in handen geven van een half dozijn miljardenbedrijven - onder meer Monsanto, Aventis en Novartis - en dat is een bedreiging voor de landbouw in de hele wereld. » Vía Campesina stelt voor dat zaad wordt erkend als erfgoed van de mensheid, dat toegankelijk is voor iedereen.

Vía Campesina roept iedereen in Brazilië op om alle geïmporteerde gesubsidieerde landbouwproducten te boycotten. Volgens de beweging is de gesubsidieerde import een vorm van oneerlijke concurrentie onder meer omdat de prijzen worden gemanipuleerd via « dumping ». Voedsel is volgens de linkse boerenbeweging geen ordinaire handelswaar en het voedselbeleid moet in handen zijn van de nationale staten. Ze klagen aan dat de schaarse landbouwproducten in Brazilië als exportartikel wordt gebruikt om een torenhoge buitenlandse schuld af te betalen. Volgens de Landloze Arbeiders komt enkel de overproductie in aanmerking voor de export, die geregeld moet worden door bilaterale verdragen. Ze verwerpen de spelregels van de Wereldhandelsorganisatie en stellen een ander spel voor: dat van de « gelijkwaardige handel ». De handelsregels worden dan getoetst aan internationale verdragen over de mensenrechten.

In Frankrijk, Italië en Spanje spitsen de demonstraties zich toe op genetisch gewijzigde organismen (ggo’s). Linkse landbouwers betuigen ook hun steun aan de boeren en de inheemsen in Brazilië, Colombia en Mexico die te leiden hebben onder de repressie van de ordediensten. (deze tekst is gedeeltelijk gebaseerd op een artikel van Mario Osava van IPS Brazilië)

Hieronder de eisen van de "Internationale dag van boerenstrijd" in het Engels en Spaans

 

INTERNATIONAL DAY OF PEASANT STRUGGLE.

 

Peasant and indigenous organizations from all over the world are mobilizing together with other sectors of society to put forward to  governments and international organisms following demands:

 

Concerning THE IMPORTATION OF CHEAP FOOD:

 

-The exclusion of the WTO from all negotiation related with the production and the marketing of the food.

-The application of the principle of the food sovereignty.

-The abolition of subsidies and other forms of support to export.

-The abolition of the obligation to accept imports until 5% of internal consumption.

 

Concerning GENETICALLY MODIFIED ORGANISMS:

 

-To prohibit the use of genetically modified organisms in agriculture because of negative effects for farmers, consumers and the environment.

-The abolition of patents on life.

-The acknowledgement of the seed and other genetic resources as a patrimony of the mankind.

-A ban on "dead seeds" and other technologies that impede farmers to reproduce their own seeds.

-The acknowledgement of farmer's rights.

 

The acts of protest will consist of marches, public meetings, forums, big rallies as the one being celebrated in Quebec, Canada in which will participate several peasant and indigenous organizations, trade unions and other representatives of civil society.

 

Our struggle has not been in vain, the international financial organisations  are worried because in all meetings they realized in different parts of the world, speak out against their unjust, inhuman and excluding politics.

 

We invite you to confirm to us all the actions that you realize in your respective countries with motive of the International Day of Peasant Struggle.

 

TAKE AGRICULTURE OUT OF THE WTO

 

THE SEEDS ARE PATRIMONY OF THE HUMANITY

 

LET'S GLOBALIZE THE STRUGGLE, LET'S GLOBALIZE THE HOPE

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

JORNADA MUNDIAL DE LUCHA CAMPESINA.

 

Organizaciones campesinas e indígenas de todo el mundo se movilizarán junto con otros sectores de la sociedad para plantear a los gobiernos y a los organismos internacionales las siguientes demandas:

En cuanto a la IMPORTACION DE ALIMENTOS BARATOS:

- La exclusión de la OMC de toda negociación relacionada con la producción y los mercados de los alimentos.
- La aplicación del principio de la soberanía alimentaria.
- La abolición de las subvenciones y otras ayudas a la exportación.
- La abolición de la obligación de aceptar importaciones hasta el 5% del consumo interno.

En cuanto a LOS ORGANISMOS GENETICAMENTE MODIFICADOS

- Prohibir el uso de organismos genéticamente modificados en la agricultura porque son lesivos para los agricultores, los consumidores y el medio ambiente.
- La abolición de las patentes de la vida.
- El reconocimiento de las semillas y otros recursos genéticos como patrimonio de la humanidad.
- La prohibición de las semillas muertas y otras tecnologías que impiden al agricultor reproducir sus propias semillas.
- El reconocimiento de los derechos del agricultor.

Los actos de protesta consistirán en marchas, mitines, foros, plantones y grandes manifestaciones como la que se celebrará en Quebec, Canada en la que participarán diferentes organizaciones campesinas, indigenas, sindicales y otras de la sociedad civil.

Nuestras luchas no han sido en vano, los organismos financieros internacionales estan preocupados porque en todas las reuniones que realizan en diferentes partes del mundo, los pueblos se manifiestan en contra de sus políticas injustas, inhumanas y excluyentes.

Les invitamos a que nos informen de cada una de las acciones que realicen en sus respectivos países con motivo de la Jornada Internacional de Lucha Campesina.

FUERA LA OMC DE LA AGRICULTURA

LAS SEMILLAS SON PATRIMONIO DE LA HUMANIDAD.

GLOBALICEMOS LA LUCHA, GLOBALICEMOS LA ESPERANZA

Tegucigalpa, M.D.C. Honduras C.A. 16 de abril del 2001

SECRETARIA OPERATIVA INTERNACIONAL DE LA VIA CAMPESINA