arch/ive/ief (2000 - 2005)

VS-blokkade tegen Cuba! 40 jaar is genoeg! [foto 1]
by Geert Monday April 16, 2001 at 10:06 PM
geert.vandamme@bitsmart.com

Aan de vooravond van de 40e verjaardag van de CIA-geleide invasie van de Varkensbaai trotseerden een 150-tal mensen (bron VRT-tvnieuws) de slagregen en stelden zich op rechtover de Amerikaanse ambassade in België op de Brusselse kleine ring.

VS-blokkade tegen Cu...
cuba-actie_0416_bart_a.jpg, image/jpeg, 480x640

Neen aan de VS-blokkade tegen Cuba!
40 jaar is genoeg!

Aan de vooravond van de 40e verjaardag van de CIA-geleide invasie van de Varkensbaai trotseerden een 150-tal mensen (bron VRT-tvnieuws) de slagregen en stelden zich op rechtover de Amerikaanse ambassade in België op de Brusselse kleine ring. Ze wilden hiermee vooral protesteren tegen de VS-blokkade tegen Cuba die nu al 40 jaar duurt. Oxfam Wereldwinkels trakteerden op een illegale mix van Worldshake-fruitsap met échte Cubaanse rum. Bacardi was hier duidelijk niet gewenst! Ondanks het weer (en dankzij de rum?) was de sfeer gezellig en uitgelaten: wellicht toch wat de invloed van de Cubaanse way of life...

Om 2u30 in de morgen van 17 april 1961 begon de invasie van de Varkensbaai. Een door de CIA geleid en getraind legertje van 1500 Cubaanse huurlingen ontscheepte op de Cubaanse kust. Bedoeling was de revolutionaire regering omverwerpen en zich internationaal laten erkennen als de legitieme Cubaanse regering.
Dat was echter zonder de Cubanen gerekend. Op 72 uur tijd werden de indringers tot overgave gedwongen. 1250 huurlingen werden gevangen genomen. Bij deze actie verloren 176 Cubanen - waaronder heel wat burgers – het leven, 300 mensen raakten gewond.

Ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van de invasie in de Varkensbaai protesteren de initiatiefnemers krachtig tegen de Noord-Amerikaanse politiek tegenover Cuba, en met name tegen de blokkade die dit land reeds 40 jaar aan Cuba oplegt.

Na de val van het Oostblok en het uiteenvallen van de Sovjetunie is het voorwendsel van de Koude Oorlog weggevallen. Toch verscherpen de VS de blokkade en leggen ze zelfs op aan derde landen, via de wet Torricelli van 1992, en via de wet Helms-Burton (1996) en sectie 211 (1998), gedicteerd door Bacardi.
We eisen het einde van de VS-blokkade tegen Cuba.

De initiatiefnemers hebben ook kritiek op de door Europa gevoerde politiek ten opzichte van Cuba. Ook de Europese Commissie legt dat land politieke voorwaarden op, zonder respect voor het zelfbeschikkingsrecht van de Cubaanse bevolking. Bovendien vecht de EU de Helms-Burton wet niet ten gronde aan.

Het is ook 40 jaar geleden dat het Cubaanse volk ervoor heeft gekozen om een socialistische maatschappij op te bouwen. Cuba's soevereiniteit om zelf zijn weg naar ontwikkeling te bepalen, moet gerespecteerd worden door de VS en door de Europese Unie.

De initiatiefnemers en mede-ondertekenaars zijn:
Initiatief Cuba Socialista, Oxfam Solidariteit, CvS- jongeren, Noord-Zuid groep CvS, Werkgroep Theologie en Maatschappij, Bevrijde Wereld, Europese Coördinatie van Oscar Romero Comités, Geneeskunde voor de Derde Wereld, Anti Imperialistische Bond, Vrede, De Vrienden van Cuba, Resumen Latinoamericano, ARLAC, ATTAC Bruxelles, 11.11.11-Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging

http://www.oxfamsol.be/Nederlandse_versie/campagnes/cuba/Cuba_bacardi_home.htm
http://www.ptb.be/international/article.phtml?section=A2AAABAE&object_id=4671