arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bomspotting, knie tussen de ribben en politiegreep
by Mie Branders Monday April 16, 2001 at 08:07 PM

We stapten in een stoet van duizend of meer mensen naar de basis. De zon scheen en we babbelden over koetjes en kalfjes. Toen we aan het "Spotterspunt" aankwamen was het al volle ambiance.

We stapten in een stoet van duizend of meer mensen naar de basis. De zon scheen en we babbelden over koetjes en kalfjes. Toen we aan het "Spotterspunt" aankwamen was het al volle ambiance. Paul Schrijvers onderhield de mensen en zwaaide met een bloemekee. Er stonden een tiental paarden voor de draad opgesteld. Achter de draad zag ik overvalwagens en legervoertuigen. We kwamen maar net toe toen een paar paarden chargeerden. Een ruiter trappelde overal rond met zijn paard, er stonden kinderkoetsen, mensen moesten snel wegspringen. Voor ik het goed besefte zag ik een hele groep mensen door de omheining stormen. De achterblijvers moedigden hen aan. Het was onduidelijk wat er moest gebeuren. Ik dacht dat we ordelijk en in kleine groepjes door de omheining gingen gaan, maar plots was iedereen tegelijk weg. Dus pakten we mekaar stevig bij de arm en stapten ook over de draad. We kwamen geen 50 meter verder. Eerst werden de mensen die alleen liepen vastgegrepen. Zij die zich verzetten of gelopen hadden, werden geboeid. Een grote groep bereikte de landingsbaan. Verschillende groepjes van 20-30 man stranden rondom ons. Jonas (jong VU) werd veel te vast met zijn handen achter de rug aan zijn ene voet geboeid. Na 10 min. zag zijn hand lijkbleek. Omer had gelukkig een zakmesje mee en kon hem bevrijden. Al wie een beetje liep of probeerde door te breken, werd hardhandig op de grond gesmeten, knie tussen de ribben geplant en politiegreep. Wij mochten niet meer verder stappen. Soldaten verplichtten ons om op de grond te zitten. Na een uurtje werden we met bussen of legercamions weggebracht.

no pain, no gain
by klopderop, pijn Thursday April 19, 2001 at 11:29 AM

volgende keer mag je je verwachten aan nog meer pijn en wij aan nog meer plezier, see you in KB

Klopderop op eigen website publiceren AUB
by imc-Belgium Thursday April 19, 2001 at 01:05 PM

OK

Wij hebben hier een editorial policy.

Geen : racisme, sexisme, homphobie, ...
We beslissen nooit aleen en vragen aan een aantal mensen of ze al dan niet vinden dat een dergelijk artikel van de website zou moeten. [het editorial team]
Eigenlijk was iedereen het erover eens, dergelijk opmerkingen hebben geen plaats op deze website.

Wij hadden graag de auteur ervan per mail verwittigd, maar dat is in deze onmogelijk, gezien klopderop anoniem wil blijven.

We hebben twee scenarios :

# klopderop is een grapjes maker, en dan vinden we het grapje ongepast.

# klopderop is een militair, en dan moeten we dringend het beroepsleger afschaffen.


han, namens het editorial team van indymedia Belgie

voor mij
by kleisie Thursday April 19, 2001 at 05:49 PM
kleisie@softhome.net

hoeft het niet weg.
als het een grapje is is het flauw, inderdaad,
maar als hij een militair is dan kan dat alleen maar van hetzelfde getuigen als wat sommigen meegemaakt hebben.
de inhoud is niet echt beledigend alleen provocerend, het kan ons hoogstens sterken de strijd tegen het onrecht verder te voeren.
groetjes
ps: in hoeverre wordt deze site bezocht door de officiële pers, hebben jullie daar enig idee van?

Veel Journalisten in mailinglist
by han Friday April 20, 2001 at 12:10 AM

Hoeveel jornalisten er de website bezoekn kan ik niet zeggen, ondat we dat niet weten.
Wel zijn er heel wat journalisten die ingeschreven zijn op de mailinglist.

groeten

han


blij dat te horen
by kleisie Friday April 20, 2001 at 12:14 AM
kleisie@softhome.net

ga gewoon verder met dit schitterende initiatief
blij dat ik het leren kennen heb
groetjes

Meer dan toegegeven
by Mara Friday April 20, 2001 at 12:15 AM

We hebben vermoeden dat deze site toch wel wat bezocht wordt door journalisten die voor officile mediabedrijven werken. De website is bv opgenomen in http://www.nieuwsbronnen.com.
Maar de site wordt zelden vermeld als bron.

waarom ???
by notimportant Saturday April 21, 2001 at 09:41 PM
no no no

graag wens ik te reageren op al de mensen die zogezegd geweldloos de basis hebben betreden.
Bedankt voor al julie fluimen die wij over ons hebben gekregen, de verwijten als zouden wij van de gestapo zijn, met drie a vier man een militair aanpakken en hem werkombekwaam slaan, bedankt voor het herinrichten van de sportinfrastruktuur, we moeten nu zelfs geen ramen meer openzetten 'der zijn er geen meer', bedankt voor het slopen van de bussen en vrachtwagens, bedankt voor al die mooie keien en hoekige stenen die jullie ons toewierpen, bedankt voor de in toetal al 15 km draad die jullie gedurende al die jaren hebben versneden, bedankt voor het verstoren van de orde, BEDANKT DEFENSIESPECIALIST VAN AGALEV!!! hij gaat onze vraag voor OPSLAG behandelen, (en dit is niet sarcastisch bedoeld.)
Je ziet mensen, zelfs zij zeggen dat het allemaal één groot spel is en jullie waren (of zijn nog steeds) de pionnen.
bedankt heren van agalev dat toch jullie begrepen hebben dat wij veel te weinig verdienen, dank u

meneer notimportant zonder mailadres en zo
by kleisie Monday April 23, 2001 at 01:57 PM
kleisie@softhome.net

Dat fluimen, dat fascist roepen, dat kon inderdaad niet,
MAAR: wanneer werd dat geroepen? nadat enkele militairen iemand hardhandig aanpakten (om maar niet te zeggen in elkaar sloegen) die de gemoederen probeerde te bedaren nadat al iemand in elkaar werd geslagen toen hij de draad wilde doorknippen om ons een beetje meer plaats te geven!

Dat gooien met stenen, dat is denk ik zeer beperkt gebleven, ik heb het in ieder geval niet gezien (en ik zat in de probleemgroep)

De sporthal: de mensen in de sporthal voelden zich onrechtvaardig behandeld en ze kregen geen gehoor. Dat sportzaaltje was veel te klein voor zo veel mensen, het was onverantwoord onveilig. De poging tot uitbraak was alleen een signaal van 'sol niet met ons', misschien een verkeer signaal, maar kom, het is nog altijd beter dan mensen in elkaar slaan

ik geloof trouwens niet dat er iemand (hebt u daar bewijs van, is daar een naam van bekend?) van jullie werkonbekwaam is geslagen door de vredesactivisten, anders hadden we dat al lang vernomen en ging er een officiële aanhouding van de personen zijn (en dat is dus niet gebeurd!), jullie hebben immers onze paspoorten gekopieerd en jullie hadden de macht om mensen op te pakken en af te zonderen, als jullie al mensen afzonderden en in elkaar sloegen voor pietluttigheden, dan zou ik toch verwachten dat jullie de daders dood zouden geslagen hebben...

Ik geloof trouwens ook niets van schade aan bussen en zo, hoewel we er met veel te veel dan goed kon zijn voor zo'n bus opzaten.

Voor de rest wil ik zeggen dat je niets van het bovenstaande persoonlijk moet nemen, misschien was jij wel één van die goeie militairen (ja die zijn er ook, dat heeft niemand ontkent), maar in dat geval weet je ook wel dat de verbale agressie niet tegen jou was gericht.

De verbale agressie praat ik nog altijd niet goed, maar ze is zeer menselijk; want veel vredesactivisten waren erg gefrustreerd door de manier waarop ze behandeld werden, en honger, koude, dorst en plaatsgebrek doen die frustraties vlugger naar boven komen
Sommige militairen en rijkswachters hebben echter van in het begin af geweld gebruikt, dus zij waren niet geprovoceerd; wij wel!

mvg

waarom ???
by notimportant Monday April 23, 2001 at 11:33 PM
wordvoorgezorgd bijna

Bedankt Kleisie voor uw reaktie.
Ik ben blij dat er toch iemand is die toegeeft dat er geprovoceerd werd vanuit de betogers.
Wat mij wel in het algemeen verbaasd, is dat op al de foto's die op 'het net staan' er geen enkele aantoont wat jullie allemaal beweren nl. dat de militairen geweld hebben gebruikt. Er zijn zelfs lachende gezichten te zien van mensen die 'geboeid' waren. (rare vorm van geweld, zorg dat ze zich in de vernieling lachen).
Wat 'het onveilige sportzaaltje'en de reden tot uitbraak betreft: Er was helemaal geen reden tot uitbraak op het moment dat jullie de metalen bescherming voor de ruiten aan het losrukken, losbreken,.. waren, dat was je reinste vandalisme.Vergeet niet dat jullie daar zaten om dat jullie een misdrijf hadden begaan, nl. het binnendringen van een militaire basis al dan niet met geweld tegenover de bewakers van die basis.oh ja , er is wel degelijk met stenen gegooid en er zijn inderdaad voertuigen vernield, en dit door 'vredesaktivisten', schaam jullie!!!!

Oorlog aan de oorlog
by han Tuesday April 24, 2001 at 10:15 AM

// Laat ons een beginnen met het begin.

# De actie voerders betraden de basis uit protest tegen "massa vernietigingswapens", kernwapens met andere woorden. De geschiedenis toonde reeds wat dergelijke wapens uitrichten, en alsof dat nog niet genoeg is zijn de bommen die zich op Kleine Brogel bevinden vele male krachtiger dan de bommen die tijdens WOII in Japan werden.
Daar begint dus het geweld, ….

# De actie voerders betraden de basis omdat die wapens daar illegaal liggen. Kernwapens werden in De Haag en veroordeelt als "een misdaad tegen de mensheid". De actie voerders deden niet meer of niet minder dan hun burgerplicht te vervullen.
De militairen overheden bijgestaan door de rijkswacht verhinderden de actie voerders in het uitoefen van hun burgerplicht.
De volgende daad van ongerechtvaardigd geweld.

# Indien zoals sommigen hier beweren, het betreden van de militaire basis een illegale daad zou zijn, waarom leggen de militairen dan geen klacht neer. Want daar is het actie voerders om te doen, aantonen dat ze in hun recht zijn. De militaire overheden staan duidelijk niet recht in hun schoenen, anders zou je toch gewoon een proces inspannen zou ik zo denken.

# De grootste "wandaad" die de activisten begingen is dat ze durfden hun burgerrechten opeisen. Als Irak een beetje vervelden doet over mogelijk controles op hun grondgebied worden ze gelijk getrakteerd op bombardementen, een embargo dat reeds 500.000 kinderen het leven kostte, ….
Maar als in eigen land een aantal vrede activisten "vastberaden" hun burgerplichten willen uitoefen, waarbij ze trouwens rechter in hun schoenen staan de militairen in Irak, dan schreeuwen die militairen moord en brand.
Vreemde jongens die militairen.

# Bovendien zijn er weldegelijk in de eerste plaats gewelddaden gebruikt door die militairen en de rijkswacht.
Een jongen werd toegetakeld met een boksbeugel (hij stond niet een op de basis)
Een meisje kwam terecht onder de hoeven van een paard.
...
Meerdere camera´s, filmpjes,... Werden in beslag genomen ….
Indymedia is aan het werken op een video verslag, en een ding is al duidelijk, getuigenissen en beelden genoeg om dat aan te tonen.
Maar voor mij is dit geenszins de essentie.

// Want
Indien er geen kernwapens zouden liggen op kleine Brogel, indien op die militaire basis geen massa vernietiging wapens zouden liggen die tienduizenden mensen tegelijk kunnen vermoorden, dan zou de basisbetreding niet nodig zijn, dan zouden we niet op burgerinspectie moeten komen.
gebruikt.

bang voor te veel reacties?
by Julie Tuesday April 24, 2001 at 12:49 PM
julieteunen@hotmail.com

Wel, meneer de militair, waarom mogen we uw emailadres niet weten, bang om teveel reacties te krijgen? Ik alvast niet!!!!

waarom???
by notimportant Tuesday April 24, 2001 at 11:08 PM
hebikniet,ditisnietmijncomputer mischienmorgen

Rusland beschikt momenteel over 11800 operationel kernwapens, waarom gaan julie daar niet betogen.

Wat Iraq betreft, hadden zij de koerden niet bestookt met blaartrekkers en bloedgassen? Er zijn daar meerdere dorpen en steden van de kaart geveegd. net om dat te voorkomen werden er controles uitgevoerd of is dit te ver van je bed???? of heb je alleen maar oog voor jou halve waarheden.

En Han, het betreden van een militaire basis is inderdaad een misdrijf. Volgens u staat het handhaven van de orde gelijk aan geweld, Het is gemakkelijker de miliairen en ordehandhavers te verwijten, dan toe te geven dat jullie inderdaad iets hebben gedaan wat de wet verbiedt: nl het betreden van een miliaire basis.

Er wordt dikwijls aangehaald dat de betogers de geest weergeven van de doorsnee belg, zelfs dat zij het gedachte- goed weergeven van 'jan mondaal.' De gewone bevolking staat niet achter 'maak drugs legaal', 'breek de staat',slogans die werden aangebracht in het volgens jullie onveilige sportzaaltje. (wat voor de militairen goed moet zijn is voor iemand die de wet overtreed blijkbaar niet goed genoeg.
En wat het 'brandgevaar' betreft, moesten die junkies minder jointjes roken(je werd al high als je effe je kop binnenstak)en het respect hebben voor andere mensen( niet-rokers bijvoorbeeld) dan moest er niemand schrik hebben voor het uitbreken van brand (niet waar Jef U.)

Een volgend punt waaruit blijkt dat jullie zo verschillend zijn van "jan mondaal". Mensen met 'eigen waarde' die wassen zich en dat kan je nu net niet vertellen van de meeste aktievoerders, die stinken gewoon.Er zijn er bij die je zelfs met de handschoenen aan nog niet durft aanraken, als die mensen de maatschappij weerspiegelen,amai.
Ik bedoeld dit niet beledigend, verre van, maar het is nu eenmaal zo.

Wat hebben jullie te vertellen i.v.m. het beschadigen van voertuigen en het sportcomplex, daar zwijgen jullie in alle talen over, of jullie weten van niks. jullie beseffen toch dat de belastingbetalende belg daarvoor opdraaid, of heeft dat geen belang?


wie stinkt er en waarom
by emmanuel Tuesday April 24, 2001 at 11:43 PM
emmanuel.wieme@rug.ac.be

ikzelf heb niemand zien fluimen of stenen gooien, ik heb wel enkele mensen gezien met een blauw oog en schaafwonden, die onze vrienelijke militairne , per toeval lieten vallen.

wat het stinken betreft: wat wil je als je zelf mensen door een hoopje paardestront sleurt en ze dan op een warme, overvolle bus steekt (by the way hebben ze bij het leger in feite wel muntjes, ik denk het niet!)

verschillende mensen kunne getuigen dat een stuk of vijf mensen door militairen door de stront werden gesleurd.

wa zeg je daar op , meneer 'ik doe maar mijn plicht, bende hippies)

mr Not: kleisie zegt niet dat we provoceerden
by kleisie Wednesday April 25, 2001 at 11:39 AM
kleisie@softhome.net

ik zeg dat we geprovoceerd werden, maar dat het voor vredesactivisten ook niet kan dat er vebaal geweld werd gebruikt, dus niet mijn woorden verdraaien, wil je?
Voor de rest geloof ik niet dat er echt geweld gebruikt is, tenzij ineenkrimpen als je in elkaar geslagen wordt gewelddadig is?

groeten

Nu is het wel mooi geweest.
by han Wednesday April 25, 2001 at 11:42 AM
han@skynet.be

Er werden een aantal artikel gepost door iemand die zichzelf notimportant noemt, ook wel bekent als klopterop op deze website.
Het gaat duidelijk over een militair.

Notimportant tekende een aantal tussenkomsten met een e-mail adres dat van iemand anders blijkt te zijn.
Voor ons meer dan een reden om de betreffende artikels van notimportant te verwijderen van de website.

We laten de oudere tussenkomsten staan. Maar dulden voorlopig geen nieuwe tussenkomsten van "notimportant", [of klopterop of een niewe alias]

han namens het Indymedia editorial team.

Beste (?) Klopterop
by Julie Wednesday April 25, 2001 at 01:50 PM
julieteunen@hotmail.com

Beste Klopterop (alhoewel, beste???)

Op 1 punt geef ik u gelijk: wat wij deden was inderdaad burgerlijke ongehoorzaamheid, of zoals gij het zegt: we overtraden de wet. Maar niet wij maar julie, al de militairen, agenten, overheid,... vergeten daarbij iets. Net zoals het als burger je PLICHT (strafbaar indien je dit niet doet!!) is iemand in nood te helpen, is het ook de PLICHT van iedere burger dingen die tegen de wet zijn ( of maw. illegaal) aan te geven. En iedereen weet ondertussen ook wel dat die kernkoppen op Kleine Brogel zo illegaal zijn als het maar kan.
Je kan dus inderdaad zeggen dat wij burgerlijk ongehoorzaam zijn, maar dan mag je daarbij zeker niet vergeten dat het tevens onze BURGERLIJKE PLICHT is !!!!!!

Kernbommen opslaan is ook een misdrijf
by Nick Vandooren Wednesday April 25, 2001 at 03:21 PM
elguappo@tiscalinet.be

Beste,

Kernbommen opslaan en ermee dreigen zoals ons landje doet, is ook illegaal.
Omdat onze lieve leidertjes dit niet willen aanvaarden, verplichten ZIJ ons om ons ook in de illegaleit te bewegen.

Wij doen zomaar geen acties, wij reageren op bestaande feiten.

En dat ik stink, dat wist ik al.

Hopelijk zie ik je terug op de volgende bomspotting of op 19 oktober in Gent.

En ik durf wel mijn emailadres bekend te maken, en dit terwijl ik stink!!! In wat voor een wereld leven we, hé

Seeya

nick

Kernbommen opslaan is ook een misdrijf
by Nick Vandooren Wednesday April 25, 2001 at 03:21 PM
elguappo@tiscalinet.be

Beste,

Kernbommen opslaan en ermee dreigen zoals ons landje doet, is ook illegaal.
Omdat onze lieve leidertjes dit niet willen aanvaarden, verplichten ZIJ ons om ons ook in de illegaleit te bewegen.

Wij doen zomaar geen acties, wij reageren op bestaande feiten.

En dat ik stink, dat wist ik al.

Hopelijk zie ik je terug op de volgende bomspotting of op 19 oktober in Gent.

En ik durf wel mijn emailadres bekend te maken, en dit terwijl ik stink!!! In wat voor een wereld leven we, hé

Seeya

nick

reactie op notimportant,
by isabelle Wednesday April 25, 2001 at 08:56 PM
isavanbrabant@hotmail.com

Zou meneer kloperop echt een militair zijn?
In ieder geval. Iemand is wel degelijk erg gekwetst geworden door die paarden. Ze heeft ernstige verwondingen aan haar neus opgelopen . Het was haar eerste keer dat ze mee deed, ze was nog minderjarig en heeft helemaal niet geprovoceerd. Dat wij( de actievoerders) geprovoceerd zouden
hebben? Er zijn misschien wat grove woorden gevallen (door een kleine minderheid van ons).
Maar ja, de militairen stonden ons daar schoon uit te lachen terwijl wij in de gietende regen zaten (blijkbaar niet zelf beseffend dat ze er ook in stonden)Toen ze bepaalden rechttrokken kunnen ze toch niet van iedereen verwachten dat ze vrijwillig gingen meegaan. In elkaar duiken of clusters vormen is dat provocatie??
Onze enige vorm van provocatie was dat we zo sterk verbonden waren , we ons daar wel nog amuseerden door vredesliedjes te zingen en te jongleren... daar konden sommige militairen blijkbaar niet tegen.
Ja meneer ook ik stink, maar alleszins niet naar die achterbakse sadistische stank die ik ruik als ik uw tekstje lees.

mr notimportant en de valse emails
by kleisie Thursday April 26, 2001 at 12:05 AM
kleisie@softhome.net

excuses of niet ik blijf het opgeven van een vals e-mailadres voldoende reden vinden om u te weren

ook de onjuistheid (en dat gaat het niet over uw mening die anders is of zo) van uw berichten vloekt met het feit dat dit een perssite is. Enige objectiviteit is vereist me dunkt

ik steun alvast de editoren en hun beslissing

mvg

Reactie op de discussie
by Hans Friday April 27, 2001 at 04:08 PM
despise@chello.be

Welwelwel,

interessante discussie...

Misschien voor onze militair even uitleggen dat noch hij noch de actievoerders de hoofdschuldigen zijn, maar nog steeds onze overheid en de Navo.

Het is onze overheid, die zonder toestemming van het parlement (en voor zover ik weet zou het parlement in een "parlementaire democratie" de beslissingen moeten nemen), zonder toestemming van het volk (waar is die meerderheid die voor kernwapens is... als je mij meer dan één miljoen belgen vind die voor zijn, zal't al veel zijn, en we zijn hier met 10miljoen) en tegen internationale rechtsregels in Amerikaanse kernwapens bewaart. De heren militairen overtreden zelf de wet door deze wapens te beschermen... al heeft onze staat ervoor gezorgd dat dit niet voor een rechtbank kan gebracht worden (gezien ze dan zelf schuld moet bekennen).
Wij zien ons dus genoodzaakt een andere wet te overtreden om dit onrecht aan te klagen... maar de staat DURFT ons niet aan te klagen (we moesten maar eens gelijk hebben...)
Met het flauwe excuus dat een proces te duur is...

Aan al de militairen in Kleine Brogel: u fungeert als buffer voor meneer Bush zijn praktijken: wilt u als eerste bommen op uw kop krijgen als meneer Bush het niet kan laten oorlogje te spelen? Wij alleszins niet... we komen mee op voor uw veiligheid, maar dit wordt ons blijkbaar niet in dank afgenomen.

En over die andere schurkenstaten met kernwapens... waarom zouden die ons iets willen aandoen??? Als mensen onder elkaar eens leerden praten ipv vechten...
En als je het echt niet kan laten om geweld te gebruiken, doe dit dan onder elkaar en laat de rest van de wereld gerust... het feit dat je de macho wil uithangen door wapens te gebruiken die miljoenen kunnen doden terwijl je zelf buiten schot blijft noem ik laf... maar in het leger wordt je een man natuurlijk.

Het is jammer dat er ook vanuit de actievoerders geprovoceerd is,en ik betreur dit, maar de grootste provocatie zijn nog steeds die kernbommen...

see ya