arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bombspotting III: met zo'n 850 mensen over de draad geklommen
by Jonas Van Herzeele Monday April 16, 2001 at 06:47 PM

We zijn deze middag met zo'n 850 mensen over de draad geklommen van de militaire basis van Kleine Brogel. De mensen die eerst over de draad sprongen werden erg hardhandig opgepakt. Ze werden op de grond gegooid en kregen een knie in de rug.

We zijn deze middag met zo'n 850 mensen over de draad geklommen van de militaire basis van Kleine Brogel. De mensen die eerst over de draad sprongen werden erg hardhandig opgepakt. Ze werden op de grond gegooid en kregen een knie in de rug. Dan werden ze met hun handen op de rug geboeid. De militairen gebruikten geen handoeien, maar plasticbandjes. Dit snijdt erg in de polsen!
De rest van de mensen is via de startbaan verdergelopen in een grote groep. We zijn moeten stoppen toen de rijkswacht te paard een charge uitvoerde. Verschillende mensen werden op de grond gegooid. Enkele personen zijn vertrappeld door de paarden. Toen zijn we allemaal op de grond gaan zitten. We hebben daar een uur en een half kunnen blijven zitten. Er kwamen allerlei voorstellen om vrijwillig te vertrekken. Weinig mensen gingen op dit voorstel in . Ook toen het hard begon te regen en te hagelen bleef iedereen zitten. Na een tijd werden de mensen op de bussen gedwongen. Op dit moment is iedereen in elkaar gaan haken. De militairen zijn toen beginnen schoppen op de demonstranten. We werden een voor een hardhandig op de bussen gedwongen.
Dn werden we weggevoerd en overgedragen aan de rijkswacht. Daar werd iedereen in kampen opgesloten. Omdat ik minderjarig ben, ben ik vrijgelaten samen met nog een drietal minderjarigen. De rest blijft voorlopig vastzitten.

Jonas Van Herzeele, actievoerder.